Cititorii ne întreabă de ce e atât de importantă uciderea unui interlop, încât să fie atât de multe știri despre el. Din frustrare, pentru că deși e animal, ursul n-are coadă, însă pianul… da

2

Să nu fim ipocriți! Exceptându-i pe cei din familia unui interlop ucis, credeți că altcineva este afectat? Nu acesta este motivul pentru care apar astfel de știri.

Mai mult decât atât, cei mai mulți au avut un rânjet de satisfacție la aflarea veștii. De ce? Pentru că este o formă de refulare în fața unui sistem care generează astfel de situații.

A murit un om. Asta nu e bine. Nu înseamnă că ne-am dezumanizat, dacă nu ne pasă. Nu a murit un nevinovat, în sensul în care i-a picat un ghiveci pe scăfârlie, în timp ce se ducea să pună la Loto. A murit ca urmare a parcurgerii drumului pe care și l-a ales în viață, un drum periculos.

Îmi pare rău de gravida care a murit ucisă de sistem, la transportul între spitale. Îmi pare rău de tânărul plimbat de 6 ori între spitalele prahovene. Al 7-lea drum a fost și ultimul. Îmi pare rău de copiii bolnavi de cancer, cărora sistemul le cere bani care să îi mintă că au o șansă, în timp ce statul nu subvenționează integral tentativa de a exploata cea mai mică șansă de salvare. Îmi pare rău de multe, dar rămân cu părerile de rău. În astfel de cazuri nimeni nu caută ucigașii. Și nimeni nu plătește…

Nu contează dacă era țigan sau român, pentru că tot om era. Unul dintre cei pe care sistemul i-a ucis era țigan. Un suflet nevinovat, un tânăr de care îmi pare rău. Era un om…

Contează că autoritățile din România nu doar că au permis ca astfel de clanuri să existe, ci chiar sistemul le-a încurajat. Nu greșesc dacă afirm că și ele sunt parte a sistemului bolnav, pus e căpătuială.

Tu, ca om care îți vezi de ale tale, care nu practici proxenetismul, camăta, traficul de persoane sau de droguri, tu… te riști să sfârșești înjunghiat sau împușcat? Poate că da, însă doar dacă ești ghinionist și treci întâmplător prin zona în care se desfășoară un astfel de conflict. Probabilitatea este atât de mică, încât nici nu are sens să o discutăm aici, acum.

Se omoară între ei, într-o lume pe care nu o vrei, în care nu ai ce căuta. Poate că nu învârți banii lor, mașinile și palatele lor, însă nici nu le vrei obținute așa. Este un mod de viață pe care cei mai mulți nu l-ar accepta, chit că o coajă de pâine este tot ce pot mânca într-o zi.

Sunt lumi diferite. Lumea lor exploatează lumea noastră. Copiii pot ajunge consumatori de droguri, fetele sărace ajung să fie exploatate sexual, amârâții inconștienți iau bani cu camătă etc.. Așa ne omoară, nu cum s-au omorât între ei. Ce face sistemul public, cel plătit bine, în fața fenomenului care ia amploare? Ministrul MAI, Marcel Vela, tocmai a declarat: ”Stați liniștiți, suntem cu ochii pe ei!” Glumeț, nevoie mare… De 30 de ani ”stați” cu ochii pe clanuri, ca să ce? Să observați cu atenție cum se construiesc palate, imperii financiare, cum se prescrie traficul de minori la Țăndărei și nu numai?

Și cine stă cu ochii pe ei? Cumva polițiștii care și-au deconspirat colega, mai zilele trecute? Așa au aflat indivizii din clanuri cine îi supraveghea, cine lucra la dosarele lor, unde locuiește, cine sunt cei din familie… Vă mai amintiți de descinderile din Ploiești, de acum câți ani, când un astfel de specimen dispărea de acasă cu doar câteva minute înainte să apară mascații? Să nu-mi spuneți că era pe bază de intuiție sau de tarot cu nebănuite puteri magice, de-ți putea spune și CNP-urile celor care participau la descinderi.

Să nu uităm nici de cazurile de la Mizil, până nu demult oblăduite chiar de șeful poliției de acolo. A fost schimbat, dar show-urile au continuat, încât a trebuit ca DIICOTul BCCOul să muncească de trei ori pentru că alții le dădeau drumul. Adevărul e că nu ești un pericol public dacă tai mâna unuia cu o sabie. Ești, doar dacă nu porți mască.

Abia din acest moment subiectul este de interes public. Sunt peste tot, în toată lumea și nu au etnie. Ceea ce ne interesează cu adevărat este de ce ANAFul nu îi ia la întrebări, structurile care se ocupă de Crima Organizată nu acționează pentru destructurare. Indiferent câte eforturi ar face, nu au cum să camufleze averi colosale sub aparența legalității.

Asta este ceea ce interesează și de aceea astfel de subiecte sunt prezentate. Într-o discuție cu un interlop, unui jurnalist i-au fost spuse următoarele: ”Bă! Nu mă afectează că ai scris tu de mine, că mă doare-n c.r de imagine, ba chiar îmi ridici cota. Mă doare pentru că nu ai idee cât mă costă un gabor căruia să îi închid gura…” O fi mințit? Era doar un lăudăros?

Ca să nu ne mai învârtim în jurul cozii: clanurile există și se manifestă în felul pe care îl știți, nu pentru că nu pot fi destructurate, întrucât asta ar fi ”floare la ureche”, ci pentru că oamenii din sistemul public le vor. Sunt profitabile, atât financiar cât și la alegeri.

Îl lăsăm pe domnul ministru să își continue supravegherea, apoi să ne spună și nouă la ce concluzii a ajuns, măcar să ne distrăm. Adevăru-i că ne cam plictisisem de ”poartă mască”, parcă ne era dor și de o cagulă. Și pentru a nu exista confuzii, vina nu este a băieților din teren, ci a unora dintre șefii lor.

Și nu uitați! Dacă sunteți dintr-o familie normală, cu contract de muncă vârât pe la vreo societate, în cazul în care aveți vreun eveniment neplăcut în familie, să nu chemați lumea la priveghi sau înmormântare. Există reguli pentru fraieri, iar dacă nu sunt respectate vine milițică și vă arde de nu știți ce să faceți mai întâi cu ajutorul de înmormântare.

*Imaginea care ilustrează acest text nu are legătură cu subiectul, reprezentând un grup de oameni de știință, în drum spre o conferință pe teme de pace, ecologie și politică prepandemică. Dacă erau lăsați să lucreze la adevărata capacitate intelectuală, până acum aveam și vaccinul anticovid.

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

2 COMENTARII

  1. Cam acid articolul, tinand cont ca a murit, totusi, un om. Daca si fortele de ordine ar da dovada de omenie, ar suspenda restrictiile timp de o saptamana si ar sta deoparte, ca sa poata oamenii aceia sa jeleasca decedatul si sa isi puna lucrurile in ordine. Mare lucru o saptamana?

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău