Jandarmii prahoveni au prins un hoț de lemne cu furgoneta. Când vor fi prinși ”rechinii” care fură cu tirurile?

0

”Jandarmii prahoveni, din nou la datorie!”. Așa aș fi intitulat acest articol bazat pe un comunicat al IJJ Prahova privind prinderea unui suspect de furt de lemne. Acesta nu a putut justifica 2 mc de lemn de foc, deși autoritățile silvice recunosc oficial că din păduri se fură cu tirul/trenul.

Jandarmii prahoveni au dat ieri o ”grea” lovitură hoților de lemne din județ, după ce au depistat pe raza localității Dițești, din comuna Filipeștii de Pădure, un bărbat care transporta 2 mc de lemne de foc fără documente.

Potrivit unui comunicat al IJJ Prahova, cetățeanul respectiv a fost sancționat cu amendă în valoare de 1000 de lei, iar materialul lemnos a fost predat unui pădurar de la Ocolul Silvic din Câmpina.

Fără să ignorăm efortul jandarmilor, nu putem să nu ne întrebăm de ce sunt prezentați drept ”trofee” în lupta cu hoții de lemne doar ”peștișorii” (cei care fură cu căruța, furgoneta) și nu sunt identificați și prinși ”rechinii”, care defrișează anual ilegal mii de hectare de pădure?

Potrivit ministrului Mediului, Costel Alexe, care a invocat raportul Inventarului Forestier Naţional, ”în România se taie într-un an de zile aproximativ 38,6 milioane de metri cubi de lemn, cu 20 de milioane peste cifrele oficiale”.

Așadar, în câte căruțe/autofurgonete ar încăpea cele aproximativ 40 de milioane de mc de lemn tăiat ilegal?! Un calcul simplu: 20 de milioane de mijloace de transport ca cel folosit de cetățeanul din Dițești.

Este evident că aici nu vorbim de căruțași, ci de tiruri și ulterior trenuri pline cu lemne care ies zilnic din România în urma unor fapte de corupție la cel mai înalt nivel. Dar ”rechinii” se prind greu, spre deloc…

 

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău