Ploiești, orașul care pute a urs ud

4

Te trezești de dimineață, gândindu-te că este ultima zi lucrătoare a săptămânii. Starea de bine durează până ieși pe stradă.

Poate ești în concediu, poate te pregătești să ieși pe undeva în acest weekend, poate rămâi în oraș, deși temperaturile sunt insuportabile. Nu contează, toate trec…

Rămâne perspectiva de a locui în acest oraș, de a spera că într-o zi se va schimba ceva și pe aici, prin Ploiești. Ce anume speri? Să vină alegerile, să ai și tu edili care să se miște mai cu talent? Să schimbi societatea de salubritate? Ce folos?

Cu toate păcatele lor, cei menționați nu ar face față izvorului nesecat de nesimțire, care se revarsă pe străzile Ploieștiului, la fiecare pas.

Degeaba ai primar și Poliție Locală. Ce să facă? Să păzească fiecare stâlp unde se află un coș de gunoi, să păzească fiecare cocalar care își aruncă petul de bere ieftină, chiștocul tras cu nesaț până i-a mirosit a filtru ars, toate țoapele care își varsă ciorba acrită peste gurile de canale de pe străzi, deși nu nimeresc niciodată cu precizie?

E greu. Și e greu din cauza noastră. Pare că raportul de nesimțiți versus oameni civilizați este de 1 la 1. Suntem departe de visul unui oraș civilizat, curat, nepoluat. Dacă la protestele împotriva poluării au venit 20-30 de persoane, înseamnă că e ok. Dacă vezi o globă aruncând gunoiul pe stradă, mai nou și masca de protecție, iar tu ai tăcut și ai mers mai departe, atunci nu ai voie să mai spui nimic, să te ofuschezi online. E ok…

Am spus în titlu că orașul ăsta pute a urs ud. Sincer, nu am mirosit niciodată un urs ud, nici nu țin neapărat, dar pot să îmi imaginez, doar comparându-l cu un ciobănesc ud, acesta fiind singurul dezavantaj al superbului și inteligentului animal.

În final, vă mărturisesc că nu mai am așteptări pentru mulți ani de acum încolo. Mai am însă două dorințe: să pun mâna pe cel care își plimbă cotarla care își face nevoile fix în fața porții mele, dar și pe la vecini, în funcție de cum îi vine. Cealaltă dorință arzătoare este să fiu în spatele unuia care își aruncă masca de protecție pe stradă sau și-o lasă în coșul de la supermarket. Pe cel cu salamul de câine l-am reperat deja și e doar o chestiune de timp, iar cel cu masca poate fi oricine. Totul e ca în ambele situații să am timp să deschid camera de la telefon, deși mă îndoiesc că redacția va fi de acord să difuzăm asemenea imagini. Garantat vor avea mai mult de 5 secunde.

Foto: imaginile ne-au fost trimise de un cititor. Sunt din această dimineață, din Bariera București, dar sunt reprezentative pentru întregul oraș.  Relaxați-vă! Degeaba vedeți un tomberon și niște mături în imagini, pentru că diseară va fi la fel. Are cine să se ocupe…

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

4 COMENTARII

 1. Frumos articol, bine scris!
  Cu un singur aspect nu sunt de acord. Cum adică degeaba avem poliție locală?
  Sunt primii care ar trebui sa facă ceva atunci când văd unul din aspectele descrise de tine. Noi ca simpli cetățeni, riscam să dăm naștere unei situații conflictuale, in care cocalarul sare la scandal și tot aceeași poliție sa nu facă nimic.

 2. Sa vedeti ce este pe sos. Vestului, la bancute… Pe langa faptul ca oamenii sunt ei in sine niste mizerii si fac dezastru pe strazi( seminte, bere, suc din ala negru, masti etc.), ba ce sa vezi de la starea de urgenta nu am mai zarit un militian in toata zona asta. E dezastru total…iar cei de la salubritate vin doar sa ridice gunoiul dela ghene..atat,fara maturat strazi si trotuare.
  Din pacate nu avem nicio sansa, poatesa vina si cel mai bun primar de pe planeta. Asta e sistemul, cu oameni de rand nesimtiti si autoritati incompetente.
  O intrebaream pt politia locala..
  De ce existati voi, ca nu inteleg?

 3. Ar trebui sa i multumim primarului cel mai puturos si scump la vedere pentru toate aceste mizerii care au cuprins tot orasul din prima secunda de la instalarea lui la primarie. Nici nu poti sa i zici primarul zero ci primarul zero taiat. Daca a vazut ca nu l intreaba nimeni de nerealizarile lui,nici macar presa locala care cred ca are un motiv de tace,acest individ care nici nu stie ce trebuie sa faca ca primar a stat linistit si a luat salariul ala gras alaturi de gasca lui. Somn usor ploiesteni,ne asteapta niste alegeri cu candidati care vor promite multe si multe nerealizari,vai de noi.

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău