Domnule Orban, vă interesează câteva rânduri despre cum mor unele afaceri din România? Urmează o pandeconomie

0

Suntem sătui de ”poartă mască”, dar conștienți că o lume întreagă are o problemă reală, că doar nu s-a țăcănit toată planeta! Ok, o purtăm, ne spălăm pe mâini (și nu numai), ne distanțăm social, dar de murit tot murim, din motive economice.

Publicăm zilnic cifre pe care le dați publicității. Cu greu pot fi verificate, în niciun caz din trei surse, pentru că singura sursă este GCS. Bine, avem și noi sursele noastre, dar acestea nu pot să acopere un tablou complet și în consecință corect.

E de rău… Asta ne spuneți de câteva zile. Mai mult decât atât, domnul ministru Tătaru ne ceartă tot pe noi, populația, pentru că am transformat România în ”ciumata Europei”. Jenant! Culmea e că oamenii se îmbolnăvesc în spitale, în cămine de bătrâni. Cum ar spune o cunoștință comună… GHI NI ON! Certați-vă sistemul pe care îl țineți plin de pile politice, de sinecuriști, mai vechi sau mai noi.

Am înțeles că nu se schimbă totul peste noapte, dar au trecut vreo 250 de nopți de când sunteți premier și tot noapte este, a naibii beznă a sinecurilor…

Să lăsăm virusul pentru câteva momente și să vorbim despre o realitate economică, pe care e posibil să nu o cunoșteți întocmai, nu de alta dar este mai greu de perceput corect dintr-un fotoliu de premier, chiar și destins la o țigară și un whisky, așa… pe respectare de ceea ce propovăduim.

Am înțeles că ”șeful” s-a bătut și zbătut pentru ca România să obțină aproape 80 de miliarde de euro. Zic gurile rele că oricum asta era cota alocată, dar hai să fie ca el și să zicem că i se datorează. Am înțeles că o parte din sumă este rambursabilă, alta nu. Glumiți? Doar un tembel crede că e ceva ”moca” pe această minunată și ”filantropică” lume. Adevăru-i că nu cerșim, că nu vrem nimic moca, dar măcar să nu ne mai mințiți.

Firesc este să ne întrebăm ce se va întâmpla, cum vom putea accesa, cu ce costuri suplimentare, ce lăsăm ca povară financiară pe umerii generațiilor viitoare. Nu-i așa, domnule Orban, că suntem și noi responsabili și ne gândim la ce lăsăm în urmă, la copiii și nepoții noștri? Știți, nu ne surâde deloc ideea sclaviei, deși e cam târziu…

Domnul președinte ne-a spus ieri să ne pregătim să facem proiecte. Vom încerca! Dar cum facem cu proiectele pe care le-ați sugrumat, închizându-le cu forța? Să știți că mulți au avut astfel de proiecte, să le spunem mici afaceri, unele construite de la zero, cu resurse proprii, cărămidă peste cărămidă. Alții, mai grav, chiar s-au împrumutat pe la bănci să le clădească, iar acum sunt praf.

Am multe exemple, din diverse domenii de activitate, dar știu că sunteți un om important și foarte ocupat, așa că vă rog să îmi permiteți să aleg unul, să zicem că la întâmplare. E mai ușor să înțelegeți aplicat ce anume doare, cum anume mor foarte rapid, în maxim două luni, unele afaceri. La polul opus, vă ofer un contraexemplu de măsură discreționară, discriminatorie.

Vă mai amintiți cum ați redeschis păcănelele și pariurile, de parcă țara asta nu putea să respire fără? Ba chiar și cu facilități, că doar prostia nesubvenționană parcă nu e chiar atât de productivă. Știu că generează venituri considerabile, care alimentează consistent bugetul de stat, așa că înțeleg că nu era cazul să vă periclitați salariile și alte beneficii. Să nu-mi spuneți că România reinvestește profitul fabulos din păcănele în educație, sănătate și dezvoltare.

Bun! Ați rezolvat-o pe asta cu păcănelele, că doar ați avut și consilier pe probleme de păcănele și cazinouri, un mare băiat din domeniu. Și-a rezolvat omul problema din aria de competență și din cercul de interese și apoi a demisionat.

Să ne îndreptăm către celălalt pol, cel pe care nu-l vedeți, deși există și urmează să moară. Ați auzit de sălile de sport? Sunt acele locuri, care se ocupă de sănătatea populației (ce ironic, nu?), care aveau peste un milion de abonați activi la începutul a ceea ce numiți pandemie. Hai, recunoașteți că un milion chiar înseamnă ceva. Încă vreo două milioane erau dintre cei care vin cu pauze, dar vin. Sport egal sănătate, înțelegeți dumneavoastră, chiar dacă nu se fac exercițiile pe acorduri de mandolină.

Sălile de sport au în spate societăți comerciale, adică sunt niște mici afaceri, cu angajați, cu dări către stat, chestii, socoteli. Trei luni au fost închise forțat. Nu o băgați pe aia cu șomajul tehnic, ca măsură de sprijin, pentru că nu suntem chiar toți cretini cu crăci în frunte. E ca și când i-ai lua omului toată mâncarea din frigider, dar i-ai lăsa un pahar cu apă: ”Să nu mori, bă! Și spune merci și pentru ăsta!” Societățile în cauză tot au avut impozite de plătit, chiar dacă nu erau penalizate pentru asta. Cum încasările au fost zero absolut, ori au plătit din ce mai aveau prin conturi, dacă aveau, ori au acum de plată.

Și nici cu IMM Invest nu o băgați, pentru că a fost un fiasco cîțo-mandolinic, atât timp cât nu au avut ce garanții imobiliare să aducă în vederea creditării. Oricum, trebuie să recunoașteți că și asta a fost o schemă tare: te închid cu japca, apoi vin și îți spun că te ajut, sfătuindu-te să te împrumuți. Genial!

Ehhh, acum e acum! Știți cum e acum? E cam așa: ați permis redeschiderea. Mișto rău asta cu ”ați permis”, că doar puteți dispune de avutul privat cum doriți. Sunteți ditamai autoritatea… Redeschiderea asta nu e oricum, ceea ce e și firesc. Cheltuieli semnificative pentru respectarea măsurilor, cuvenita distanțare, ceea ce limitează accesul clienților. Știți rezultatul? Cam o treime din cei care accesau serviciile sălilor înainte de ”pandalie” mai vin acum.

Și să știți că nu doar din cauza distanțării sunt atât de puțini, ci și pentru că oamenii sunt speriați. I-ați speriat rău, să știți. Partea oarecum amuzantă este că nici măcar unul nu s-a infectat la vreo sală de sport, în cele 5 săptămâni de la redeschidere. Spun asta, pentru că nu sunt date care să arate contrariul. Am urmărit activitatea câtorva săli din Ploiești. Respectă cu strictețe măsurile și totul e ok. E frumos din partea lor, dar clienții tot speriați sunt…

Cum facem? Chiriile curg, prea puține având propriile spații, impozitele curg, utilitățile curg șiroaie, cheltuielile cu dezinfectanții curg precum spirtul Mona prin feliile de pâine din Vaslui. Știți ce le lipsește? Un control temeinic, mama lor de ilegaliști, care sigur o să găsească o scamă pe vreo ganteră și să aplice o sancțiune pe măsură. Măcar să-i omorâți acum, să nu se mai chinuie încă două luni. Cu ocazia asta abia le dați tefeliștilor peste nas, demonstrând că în România nu se moare doar de Covid 19, ci și de Faliment 20-20.

Cum compensați pierderile? Hai, nu pierderile, pentru că nimeni nu este naiv să creadă că recuperează ceva, ci mai corect spus este cum îi spijiniți concret, ACUM, ca să nu moară? Să nu începeți cu fondurile UE, pentru că nu toate codurile CAEN vor fi eligibile, iar până le vor accesa îi lovește falimentul de nu mai știu precis cine e primul la masa credală.

A fost doar un exemplu. Sunt zeci de activități economice în acestă situație dramatică. Faceți repede ceva, asta în cazul în care vreți ca mii de IMMuri să vă mai plătească taxe și impozite și să nu vă pună în cârcă sute de mii de șomeri în toată țara. Să știți că alegerile sunt mai tâtziu decât se preconizează valul de falimente, iar asta o să vă usture electoral.

În cazul în care nu compuneți o ”rapsodie economică pentru mandolină și buget”, se poate interpreta că sănătatea și stabilitatea unor români nu vă interesează la fel de mult cum vă preocupă starea psihică a amatorilor de păcănele și a consumatorilor de medicamente. În fond, un parior bolnav e mai ușor de manipulat decât un practicant de activități fizice, benefice sănătății. Și e și mai profitabil…

Abia aștept să vă văd, ieșind public, cu sau fără mască, cu acel aer solemn (nu somn-lemn), de om important, anunțând ceva de genul: ”direcționăm fondurile și către activitățile economice direct afectate, închise forțat de către guvern, măcar pentru a-și putea asigura supraviețuirea lunară, până când terminăm ce avem noi de terminat aici.” Chiar așa, ce aveți de terminat? Pe cine, mai exact? Mai durează?

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău