Dar dacă se întâmplă un accident cu victime multiple, în care spitale din Prahova vor ajunge? Răspuns din trei surse medicale: ”Dumnezeu cu mila…”

2

Vrem, nu vrem, Covidul ne-a schimbat radical viețile. Credem sau nu în existența lui, ceea ce se întâmplă la nivel mondial ne influențează pe toți. Așa au apărut mii de probleme, care ne dar o stare generală de nesiguranță.

Dincolo de datele statistice, nu de puține ori discutabile, comunicarea din partea autorităților este dezastruoasă. De ce se întâmplă acest fenomen? Una dintre explicații este că instituțiile sunt conduse de politruci și rareori de profesioniști. Acolo unde încă mai sunt profesioniști, au grijă politrucii să le astupe vocile, uneiri chiar să le distrugă imaginea, pentru ca astfel incompetența lor să nu mai fie atât de evidentă.

Politrucul se teme întotdeauna de pierderea scăunelului. Știe că situația îl depășește, dar mizează pe comunicarea de la nivel central, găsind în asta scuza perfectă pentru ca la nivel local să răspundă evaziv sau să nu răspundă. Chiar dacă nu mai suntem în starea de urgență, se comunică de parcă avem un stat militarizat.

Politrucii tac. Din spatele lor, adevărații profesioniști mormăie. Unii mai scapă pe surse pe la presă, alții demisionează. În rândul populației se amplifică starea de confuzie, de unde și neîncrederea.

S-a ajuns ca presa, la grămadă, să fie înjurată. Mai contează că mulți nu citesc mai mult decât titlul?… Puțini mai fac distincția, puțini mai înțeleg că deja celebra comunicare de la ora 13 nu reprezintă statistica făcută de presă, ci exclusiv ceea ce transmite Grupul de Comunicare Strategică. Este de datoria noastră să vă arătăm, iar dumneavoastră să știți ceea ce vine de acolo, nu de alta dar acele cifre vor influența deciziile de mâine. Nici măcar nu mai contează că uneori raportările sunt anapoda. Ne ocupă de toate acestea în paralel.

Să luăm exemplul medicilor. Îi scoatem din discuție pe șpăgarii de profesie, vorbind exclusiv despre profesioniști, acei oameni dedicați, despre care ne place să credem că sunt majoritari. Din nou, neoficial, am stat de vorbă cu câțiva din cel mai mare și mai important spital prahovean, SJU Ploiești, adresându-le o provocare: ”Ce credeți că s-ar întâmpla, dacă astăzi s-ar produce un accident cu victime multiple? Ar putea fi un autocar cu 30-40 de răniți grav, poate o explozie la o rafinărie.”

Știu, nu sună deloc plăcut, dar este o ipoteză care ar putea oricând să devină realitate. Nici până la Colectiv nu era de conceput, dar… Și exemplele ar putea continua.

Așadar, în Prahova, oricând s-ar putea întâmpla ceva care ar pune în genunchi întreg sistemul medical. Pentru că dinspre SJU și, mai nou, dinspre DSP comunicarea este extrem de greoaie spre deloc, nereușind să aflam decât pe surse că doar trei dintre secții spitalului sunt încă neinfectate cu Covid 19 (Chirurgie2, Neurochirurgie și Chirurgie plastică și reparatorie), este evident că SJU se află în situație critică.

Să amintim doar că, în cursul zilei de ieri, la Secția Chirurgie 1 SJU Ploiești, 17 cadre medicale au fost confirmate pozitiv la al doilea test. Să vă mai spunem că astăzi sunt așteptate rezultatele pentru încă 73 de persoane de la această secție? Știrea a fost publicată AICI.

Pentru că de la DSP nu mai primim informații, având doar discuții prin sms, vă mai spunem că discuția a încetat ieri seara, după ce le-am solicitat confirmarea pentru situația gravă din SJU. Nu a venit, dar puteți miza pe sursele noastre, care niciodată nu au dat greș. Nu avem nicio emoție în privința comunicării oficiale de astăzi, de la ora 13, în care va fi inclusă și situația deja relatată în Observatorulph.

Așadar, încă o secție închisă, una dintre cele mai importante din spital: Chirurgie 1. Cum facem, dacă ne lovește necazul, unul cu victime multiple? Românul are o vorbă: ”de belea se întâmplă, fix când nu trebuie.” Țineți cont că nici măcar nu discutăm despre pacienții cu afecțiuni cronice, cei care deja sunt afectați de faptul că în cele mai multe dintre secții nu se fac internări. Sunt la fel de importanți pentru noi, însă nu i-am inclus în această ipoteză. Despre ei vom discuta într-un alt articol.

Medic 1 SJU: ”Dacă un autocar cu 30-40 de persoane este implicat într-un accident… Hmmm… Aș vrea să nu vă sperii, să nu vă demoralizez, dar bănuiesc că nu degeaba mă întrebați. Noi, câți mai suntem apți, să știți că suntem pregătiți să ne facem datoria în orice condiții. Doar că, dacă v-aș spune că la Chirugie 1 e închis pentru ”inventarul covidului”, iar la Chirurgie 2 avem 4 săli de operație? Ne ajută colegii de la Neuro, cei de la Plastică, dar tot nu e suficient. Eu vin de acasă oricând, ne-ar chema oricum, dar asta nu rezolvă problema.”

Medic 2: ”Glumiți? Suntem praf, dacă cineva își imaginează că SJU poate prelua întregul scenariu, urmând să îl gestioneze. E clar că ar fi un Plan Roșu de intervenție. La un asemenea scenariu, despre care sunt de acord că se poate derula oricând, oriunde, victimele ar fi direcționate către alte spitale. Și să nu credeți că doar în Prahova, pentru că nici celelalte spitale nu pot prelua prea mulți pacienți. Municipalul din Câmpina e o variantă, dar cam atât. Pentru scenariul la care v-ați gândit, nu știu ca altele să poată face față. Sper să poată fi transportați în timp util în București, poate în Brașov. Îmi pare rău să o spun, dar… Dumnezeu cu mila…”

Asistent ATI: ”Mă gândeam în toată această perioadă la un asemenea necaz. Suntem aici, dar din ce în ce mai puțini, cu din ce în ce mai multe secții închise. Am văzut că ați tot scris despre asta. Bine, îi operează medicii noștri, apoi unde îi ducem? Am văzut că sunteți la curent și cu limitele atinse în ATI. Îi amestecăm cu ceilalți, infectăm pe toată lumea, inclusiv pe noi… Nu știu ce să vă spun… O să fim aici, dar…”

”Dumnezeu cu mila…”, cu asta am rămas în cap după cele trei discuții.

Îmi rămâne să sper că nu se va întâmpla. Știu că oricum nimeni nu va răspunde, dar asta nu ar fi oricum vreo reparație morală pentru vieți pierdute.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 40785 075 112

2 COMENTARII

  1. Cumva este nevoie de intinerirea șefilor de secție ,schimbarea celor vechi mumificati politic si aleși cu pile(relații) pe postul lor,care sunt în cardasie cu manageriatul corupt.Sunt tineri doctori,pregatiti,cu viziuni noi,fără pofta de a-și umple portofelele cu șpagă, dedicati meseriei care n-au loc de mumificatii actuali sefi.E valabil și probabil și pentru ATI cât si pentru personalul mediu medical.

  2. Tanta V. F bine punctat. Mumificatii ăștia ne distrug din ’89 încoace, în toate domeniile. Si stiti ce i mai rau?! Ca ii contaminează cu comunismele lor pe marea parte din acei tineri dr. despre care vorbiti…din pacate. Si daca am dori sa schimbam acum un sistem, va fi un proces f lung dar nimeni nu vrea asta, din pacate…nu ne mai facem bine.

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău