Am o propunere, în cazul în care nu crezi în existența virusului și nu porți masca în spațiile închise (foto Kaufland Sud Ploiești)

8

Obligativitatea purtării măștii în spațiile publice închise e o ”glumă” pentru mulți dintre români.

Nu avem o statistică a celor care nu cred și, pe cale de consecință, nu respectă regulile. Mulți spun că este problema lor nerespectarea, însă este problema tuturor.

Aleg un exemplu de situație, care nu îți face plăcere, dar care poate să te facă să înțelegi:

Tu ești unul care nu crede în existența virusului. O planetă întreagă a luat-o razna, manipulată de ocultă și de politicienii corupți, care vor să îți ia ultima fărâmă de libertate, pe care crezi că o mai ai.

Te întâlnești cu un individ în supermarket, un nesimțit de colecție, care crede că nu trebuie neapărat să îți faci nevoile la toaletă, așa că se ușurează pe un raft. Așa crede el… E un om liber și crede ce vrea. Are drepturi și niciodată obligații. Îți convine? Desigur, nu. Poate că te duci la el și îi atragi atenția sau îi arzi un șut în fund, după posibilități și educație. Îi spui că, indiferent de ceea ce crede el, pe tine te deranjează și nu este normal să facă ce vrea, ce crede, atât timp cât te deranjează în spațiul public.

Cât timp îl cerți, el observă că nu porți masca în magazin. Doar ești un om liber, ce Dumnezeu… Îți spune că te înțelege și că își respectă opțiune. Ia spune, îți convine?

Desigur, mulți vor spune că exemplul este unul extrem și că nu te întâlnești în realitate cu asemenea situație. Este drept că am văzut totuși câteva situații de acest fel, surprinse de camere de supraveghere din supermarketuri. Am ales totuși extrema pentru a ilustra mai bine o situație căruia niciunui om sănătos la cap nu îi convine.

Cum facem? Ne respectăm unii pe alții în spațiul public, chiar dacă nu ne convine întotdeauna ceea ce trebuie să facem?

Lumea s-a schimbat și va continua să o facă. Tehnologia ne ajută, dar ne și face captivi într-o lume pur-comercială. Aruncă-ți smartphone-ul, dacă nu îți convine șă se știe prea multe despre tine. Doar educația ne face cu adevărat liberi, iar asta înseamnă și respect pentru ceilalți, mai ales în spațiul public, care este al tuturor, nu doar al meu sau al tău.

Dacă cred în existența virusului, nu înseamnă că sunt fan PNL, așa cum nu am fost nici fan PSD, nici USR, nici Merkel, nici Trump, nici Putin, nici al mamei 5G-ului. Din datele pe care le am, cred în existența lui.

Ceea ce nu cred că e bine, ceea ce nu-mi place. Aici ar fi de înșirat o grămadă… Nu mi-a plăcut bâlbâiala în comunicare, cu mască, fără mască, cu spirt, fără spirt, cu restricții și amenzi din care unele absurde, supradimensionate, cu vânătoare de cetățeni, cu ignorare de abuzuri, cu băut și fumat în birou, tocmai acolo de unde trebuia să exemplul de urmat, cu răstit la cetățeni, deși cei mai mulți dintre români au dat dovadă de spirit civic, mult peste așteptări.

Sunt multe care nu mi-au plăcut și sunt multe care nu îmi plac, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să încerc să mă protejez, protejându-i astfel pe toți ceilalți. Mai și greșim, dar învățăm împreună să ne respectăm. Spre exemplu, cu două zile în urmă, după ce am alimentat într-o stație de carburanți din Ploiești, cu gândul aiurea am uitat să îmi pun masca și am intrat să plătesc. Doamna de la casa de marcat mi-a atras atenția elegant, spunându-mi să fiu mai atent data viitoare. Jenat, i-am mulțumit și… e clar că trebuie să fiu mai atent.

Sunt însă conaționali care refuză să poarte acea nenorocită de mască. Primim zilnic zeci de imagini, în special din magazine. Uneori este vorba despre angajați, alteori despre clienți. Cele de la finalul textului sunt de ieri, din Kaufland Sud Ploiești, fiindu-ne trimise cu următorul mesaj:

”Cetățenii de etnie romă nu erau singurii care nu aveau mască. La casă, am dat peste o familie (soț, soție și doi copii) care nu aveau mască.

Poate ar trebui să publicați mai multe poze, poate ajutați și Poliția Locală. Nu reușesc să înțeleg de ce sunt primiti în magazine cei care nu au mască. Cei de la pază au reacționat abia după ce eu și încă o doamnă le-am atras atenția.
Poate faceți o rubrică de genul „Ai parcat ca un bou”, cu numele „Te comporți ca un bou”, în care să publicați pozele primite de la cetățeni, imagini în care apar „vedetele fără mască”.”
E chiar atât de greu să încercăm să ne respectăm reciproc? Spuneam în titlu că am o propunere, adresată celor care nu cred cu tărie și nu vor să respecte trei norme elementare: purtatul măștii în spațiile publice închise, păstrarea distanței față de ceilalți și spălatul. Gândește-te că abia nu le mai dai ocazia ăstora să se mai împăuneze cu ce măsuri eficiente au luat, să nu mai vândă în curând măști de milioane și să nu ne mai promită că ne trag niște autostrăzi de nu ne vedem. Cu cât le iei mai repede obiectul muncii cu criza sanitară, cu atât vor avea mai mult timp să facă autostrăzi. Am glumit!…
Propunerea mea poate să pară bizară pentru mulți, însă aș înființa un ”registru național al oamenilor liberi, care nu cred și nu respectă nimic”, în care să intre online și să semneze, că doar sunt oameni liberi și au drepturi. O singură obligație să rămână: aceea de a-și achita integral spitalizarea, în cazul în care se îmbolnăvesc. Ai ajuns la spital, bolnăvior, nenea care te analizează verifică online și dacă ți-ai asumat, în funcție de asta tăind și facturica la final. Dacă ai mai și răspândit, atunci există o altă prevedere legală, deloc convenabilă.
Nu cred că ar avea ceva împotrivă, că doar sunt oameni liberi, asumați, care chiar nu au de ce să se teamă. Sincer, nu prea mai simt nevoia să mai stau în casă, pentru că niște „oameni liberi și frumoși” ar putea determina autoritățile să ne dea iar cu libertatea în cap.
Știu că urmează și câteva înjurături, că doar nu o să învățăm acum regula democrației prin care să admitem că există și alte puncte de vedere, însă vă mulțumesc și vă doresc sănătate, fără nici cea mai mică urmă de ironie.
*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

8 COMENTARII

 1. Ar trebui sa mergeti si prin Cora si acolo este la fel. Nici personalul nu poarta masca de multe ori. Cand le-am atras atentia au ridicat din umeri. Cei de la paza au zis ca nu au ce sa le faca clientilor care nu poarta masca.

  • Absolut corect, asta este motivul (daca vreti am si un schimb de mailuri cu cei de la cora pe tema asta) pentru care eu nu mai calc in acel magazin. Situatii de genul asta sunt totusi muuult mai putine prin alte magazine, care chiar isi respecta clientii si impun masurile cu mai multe fermitate. Nu sunt toti la fel, vorbesc din experienta.

 2. Si uite asa ne vom imbolnavi cu totii din cauza unor „cercopiteci”,bombardieri,etc…ar trebui masurile sa fie mult mai dure. Cititi articolul depsre prahoveanca pe care pandemia a prins-o in Kenya. Nivelul lor de educatie este peste al nostru…da ati auzit bine! Si atunci ne intrebam …unde/care este lumea a 3-a?

 3. Sunteți spălați rău pe creier. Masca nu a fost obligatorie în așa-zisa „plandemie” și acum brusc pentru sclavul din tine a apărut masca „sa te remarci” cat de obedient poți fi. Și asta nu e tot, mai pot spune, masca nu protejează pe nimeni, dimensiunile unui virus fiind nanometrice, de ce o purtam obligatoriu? întreb și eu pentru un prieten…
  Veți realiza un lucru, fiecare e un mix turnător la 2 ș-un sfert daca e motivat moral că face un bine că îi toarnă pe NELEGIUIȚII care nu se supun vezi dom’le legii „sperie și conduce”.

  • Asculta domnule „Un român „cine mama dracului iti da tie dreptul sa -i jignesti pe cei care nu sunt de aceeasi parere cu tine ? Intreb si eu tot pt un prieten …

 4. O sa te prinda si pe tine cum l-a prins si pe Bolsonaro si Boris. Celor ca tine le doresc sa-si plateasca singuri tratamentul cand e cazul. Probabil ca esti imun tocmai pentru ca nu te speli, facand parte din mareata si discriminata categorie din poza 2. Daca nu inseamna ca esti doar un cocalar amator de stil de viata din Las Fierbinti.

 5. Aveti perfecta dreptate! Nici eu nu vad cu ochi buni posibilitatea de a fi internat, chiar daca nu am simptome, dar port masca pusa corect si peste tot, nu numai in spatii inchise. Incerc sa ma pazesc si pe mine si pe consoarta si pe motan.

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău