Filmul ”Pe aripile vântului” este considerat rasist? În acest caz, să știți că și ”Ursul păcălit de vulpe” e o poveste despre discriminare, jignirea inteligenței și blană închisă la culoare

0

Uciderea unui om este o faptă incalificabilă, condamnabilă și niciodată reparabilă din niciun punct de vedere.

Sper că ați remarcat că am scris ”un om”, nu un negru, nu un om de culoare. Și nu am spus nici că ucigașul era polițist. S-a întâmplat și invers, ca polițiștii să fie uciși de alți oameni, indiferent de culoarea pielii. Ați văzut planeta inflamându-se când a fost ucis un alb?

Regretabil este puțin spus, dar știți foarte bine că în afară de sentimente pur umane mai există și legi.

De la incidentul cu uciderea cetățeanului Floyd și până la ceea ce s-a ajuns să se întâmple în lume este cale lungă și se depășesc de la o oră la alta limitele prostiei, ale ipocriziei. Întreaga planetă este lovită de lupta antirasism. Dacă era sinceră, nu era nimic rău în asta, dar totul miroase a luptă politică mondială, a specularea excesivă a unui moment tragic, dar deopotrivă și artificial inflamat. Și unde? În SUA, o țară care a ales un președinte de culoare?

Priveam cu o oarecare detașare primele urmări ale incidentului, evident în dezacord cu modul abuziv în care a acționat polițistul, însă neuitând că s-a întâmplat și invers, când bande de infractori periculoși uciseseră polițiști sau civili nevinovați. Ăștia suntem, ca specie, mai buni sau mai răi, iar asta nu ține de culoarea pielii. Atenția mi-a fost atrasă ieri, când s-a viralizat știrea despre decizia HBO de a scoate temporar din grilă filmul ”Pe aripile vântului”. Atenție, filmul are 81 de ani de rulaj pe toată planeta!!!

Cretinism desăvârșit, ipocrizie sau manevră de marketing? Câte puțin din fiecare. Un film care ”ar bagateliza” problema istorică a sclaviei, însă o capodoperă pe care nici Oscarurile multiple nu au recompensat-o la adevărata valoare cinematografică. Mai mult decât atât, culmea ironiei, primul Oscar obținut de un actor de culoare a fost tocmai pentru un rol în acest film. Este doar o poveste romanțată dintr-o perioadă a istoriei și atât. Și fiecare film are un context istoric, așa cum a fost perceput de către autor.

HBO a anunțat că retragerea este temporară, urmând ca pelicula să fie contextualizată. Cum adică? Vor insera câte un mesaj la început și la final, în care să se scuze că afro-americanii au fost exploatați, prin sclavie, de către albi? Să mai spună că este doar o poveste nu un film istoric, unul documentar. Absolut stupid! În cazul ăsta, la toate filmele istorice din Europa, să se contextualizeze similar, iar în filmele din acestă categorie să se ceară scuze că și albii au trăit în sclavie, că au fost uciși de feudalii vremii. Altfel, ca alb, o să mă simt discrimat.

Ceea ce a făcut HBO se numește CENZURĂ, iar asta este specifică politicilor totalitare, cele comuniste sau naziste. Propun să se dărâme Columna lui Traian, pentru că bieții daci au fost invadați, torturați, violați, uciși de către romani, fiind treziți brutal din istoricele lor beții. Să se pună măcar o pânză pe Columnă, până când vine un nene să cioplească în marmură, la baza Columnei, un mesaj în care să se ceară scuze românilor, dar și dacilor liberi și frumoși, care încă mai sălășuiesc în România. Adică… să se contextualizeze naibii mesajul monumentului, că tare mult au mai pătimit bieții oameni, mahmuri fiind.

Totodată, propun să nu mai mergem în excursii în Turcia, până când turcii nu vor contextualiza ofertele turistice, scriind la finalul lor: 25% reducere pentru valahi, pe care i-am cam otâncit. Pentru moldoveni doar 10%, pentru că l-au avut pe Ștefan cel ”degrabă vărsătoriu de sânge”. Ați prins-o p-asta cu discriminarea, da?

Să zic ceva și de Ungaria? Dacă mă apuc, cred că ce se întâmplă în SUA e pistol cu apă. Doar atât: ca român, comparativ cu un etnic maghiar din România, mă simt discriminat. El are și drepturile pe care eu le am, dar mai are și o grămadă în plus. Nu am nimic cu bieții oameni, 99% dintre ei fiind oameni zdraveni la cap. Am însă cu tâmpiții lor, care sunt exact ca ai noștri. Eu, dacă nu respect Constituția României și oricare altă lege mi-o fur imediat de la autoritățile mele. Întreb doar atât: ce au pățit cei care au atentat la independența și suveranitatea statului român, cerând insistent autonomie în buricul țării? S-au … pe ea de lege fundamentală. Păi, să nu mă simt eu discriminat?

Oameni buni, istoria e istorie și atât. Nu o putem schimba, dar cea mai mare greșeală ar fi să o nuanțăm, să o contextualizăm, să ne victimizăm fiecare pentru anumite momente din viețile înaintașilor. Literatura e literatură, iar istoria e istorie. ”Politically correct” ar putea să transforme intelectualii în bieți imbecili. Se merge prea departe cu dramatizarea și victimizarea în grup. Dumnezeu să îl odihnească și să îi ierte păcatele lui Floyd, iar pe polițist să îl pedepsească așa cum prevede legea pentru un abuz care a dus la crimă.

Nu e cazul să ne batem joc de literatură, de cinematografie, de cultură, ajungând la extreme/extremism intelectual. Zic asta, în ideea în care mă gândesc să nu scoată vreunul vulpea din povestea cu ursul păcălit, a cărui naivitate a fost explotată emoțional de o panaramă roșcată, vulpea adică. L-a discriminat pe motiv de desconsiderare, de jignire a inteligenței, ba chiar pentru că are blana închisă la culoare. Dacă nici asta nu mai e discriminare, atunci nici HBO nu e canal (de filme), fie ele și contextualizate.

Până când HBO nu-și cere scuze pentru ipocrizie, o să-mi ”contextualizez” și eu abonamentul la cablu, în sensul în care nu-l vreau în grilă.

Sunt alb și sunt ok cu asta. Mă simțeam la fel și dacă eram negru, dacă eram țigan, nu român, dacă eram evreu sau neamț, chinez sau rus. Nu de puține ori m-am simțit discriminat, atunci când europenii din vest ne-au tratat disprețuitor, doar pentru că au avut de a face cu niște scursuri de pe la noi, de parcă eu ar fi trebuit să vă un pedofil în fiecare belgian sau olandez, doar pentru că niște bolnavi de-ai lor și-au făcut mendrele pe la noi.

E simplu… dacă politicienii speculează la maxim astfel de vulnerabilități în educație, atunci este doar vina noastră, cei care le permitem. Cât timp ne certăm (ca proștii!), pe motive de pigmenți tegumentari sau pe motive etnice, niște cetățeni întorc lumea pe dos și o creditează (cât pe ce să scriu ”regulează”) pe termen lung. Tot un fel de sclavie, dar nu pe bază de bici, ci pe bază de dobânzi și executări silite. Vă simțiți un pic discriminați, urșilor viteji?

 

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău