Dragi părinți, ceva mai multă atenție la ce fel de ”influenceri” devin idolii copiilor dumneavoastră

0

A devenit deja de notorietate cazul unui individ cunoscut în mediul online sub numele de  „Colo”.

Poliția Capitalei s-a autosesizat și a demarat cercetarea pentru instigare la violență împotriva minorelor, inclusiv la violarea acestora, după ce „COLO” (Alexandru Bălan, 28 de ani) a povestit o experiență personală, pe care a avut-o cu o fată de 16 ani.

„În urma informațiilor apărute în media, cu privire la anumite declarații ale unui bărbat ce activează în zona online, Direcția Generală de Poliţie a Municipiului București s-a sesizat din oficiu și a demarat verificări pentru stabilirea situației de fapt și de drept”, a precizat Poliția Capitalei, pentru Mediafax.

Tânărul a afirmat, într-un videoclip postat pe Youtube.com, cu referire la adolescente, că unele dintre ele merită „să le dai cu palmele, să le ții cu capul de pereți, să le pui piciorul pe față”. 

Limbajul explicit și mult peste ceea ce poate fi acceptat ca nivel de exprimare în spațiul public este cel care șochează. Doar pe Youtube, ”influencerul” este urmărit de aproximativ 850.000 de persoane, în majoritate sub vârsta majoratului.

„Tot acest clip este extras dintr-un live de divertisment pe care l-am făcut acum câţiva ani. A fost o glumă extraordinar de proastă. Îmi cer scuze în mod oficial pentru că clipul meu a deranjat. Nu reprezintă în niciun caz nici valorile mele morale, nici felul meu de gândire”, a spus „Colo”

Bărbatul susţine că la momentul filmării acelui clip nu avea „cea mai bună gândire, cea mai bună mentalitate”. A adăugat că nu avea un număr atât de mare de abonaţi şi nu ştia că se adresează „unui public atât de mare şi atât de fraged”. Era un „show de entertainment”.

Individul poate avea afecțiuni psihice grave, dacă nu este capabil să discearnă, să conștientizeze că efectele produse de ceea ce el numește ”glume” sunt devastatoare pentru un caracter în formare. Un control ar putea să stabilească dacă are discernământ, la fel cum foarte bine este perfect conștient de ceea ce face, nedorind altceva decât să strângă un public cât mai numeros, pentru a-și putea monetiza aparițiile din online.

Indiferent de situație, pentru care cu certitudine va răspunde, un astfel de specimen face foarte mult rău celor care îl urmăresc și pentru care a devenit idol. Din păcate, nu este singurul. Dacă ai avut curiozitatea (ca părinte ar trebui să o ai!) să arunci o privire la ce debitează cei din acestă categorie, vei realiza că nu sunt foarte buni prieteni ai limbii române, iar lexicul este limita supraviețuirii. Mulți dintre ei folosesc un vocabular limitat, neavând de cele mai multe ori proprietatea termenilor. Este însă suficient pentru a debita tot felul de inepții, pentru a instiga, pentru a (de)forma caractere.

Ce simți ca părinte, în momentul în care un individ ca cel vizat acum de ancheta polițiștilor îți instigă copilul să violeze sau să devină violent față de semenii lui? Ce simți în momentul în care unul ca el îi învață pe alții cum să îți bată sau să îți violeze copilul? Desigur, dacă nu stăpânești bine primul instinct, nu îți rămâne decât să te rogi ca poliția să ajungă înaintea ta la el. Nu este aceasta rezolvarea, dar poți face ceva concret: supraveghează-ți copilul!

Fără a-i afecta intimitatea, discret dar eficient, poți vedea cu cine intră în contact, ce ”idei” noi are, de la cine le-a ”împrumutat”. Specialiștii susțin că discuțiile sincere, deschise, pot să te apropie de copilul/copiii tăi, pe care nu îi lași astfel pradă unor iresponsabili.

În ceea ce îl privește pe vloggerul Colo, încolțit de poliție și adus în atenția opiniei publice de știrile despre faptele sale, acesta a susținut că a făcut ”o glumă” și că pe el nu îl caracterizează astfel de comportamente. Poate este doar o tentativă de a scăpa de răspundere, fiind absolut necesară o perioadă de reeducare, care să îl facă să înțeleagă e înseamnă o glumă și ce înseamnă responsabilitate în aparițiile publice.

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău