România – Țara cu două puteri și nicio opoziție… sau invers. Veți merge la vot?

0

Criza sanitară ne ține într-o situație greu de gestionat. Concret, în afară de măsurile din sănătate nu se prea întâmplă nimic remarcabil.

Calendarul alegerilor este deocamdată incert, vorbindu-se despre alegeri locale în toamnă și alegeri generale în ultima lună a anului. Conform surselor din partide, PNL ar avea interesul ca alegerile să fie cât mai curând, asta pentru a limita scăderea din sondaje, în timp ce PSD are tot interesul să le amâne, așteptând ca PNL să se erodeze.

Avem două puteri și nicio opoziție. Pe de o parte, PNL guvernează susținut de președintele Iohannis, pe de alta PSD, ALDE și Pro România legiferează, având majoritatea în Parlament. Este bine pentru democrație ca puterea să fie împărțită, însă este contraproductiv pentru actul de guvernare să nu poți decide o cale de urmat.

Bună sau rea, calea trebuie urmată, iar partidul sau alianța care se află la putere să își asume și să deconteze evetualele greșeli. În cazul de față, vom avea parte de campanii electorale tip ping-pong, ceea ce vedem și acum în războiul declarațiilor. Guvernarea PNL acuză legiuitorul PSD de piedici, în timp de legiuitorul acuză guvernarea de incapacitate. La mijloc, din când în când, se află CCR și Avocatul Poporului, în teorie garanți ai respectării legalității constituționale, în realitate două instrumete politice, atât timp cât componenții acestora sunt oameni impuși de partide.

Bugetul este stors, pandemia dând ocazia să fie secătuit de cheltuieli sanitare fabuloase, la care se adaugă efectele economice ale blocajului, plus costurile sociale care abia acum vin cu adevărat. Și dacă pe românul majoritar nu îl enervezi cu principii, în momentul în care și-a pierdut locul de muncă sau i-au scăzut veniturile, respectiv nivelul de trai, abia acum începe bâlciul.

Cele două mari formațiuni profită totuși de un mare handicap al scenei politice: lipsa alternativei. Pe partea stângă, la PSD, ar fi Pro România și ALDE, chit că cei din urmă se declară de dreapta. Este însă suficient să spui Ponta sau Tăriceanu și să înțelegi că poți să folosești oricare cuvânt, dar nu ”alternativă”.

Pe partea dreaptă, alternativă pentru PNL ar fi USR. Asta în teorie, pentru că în practică s-a dovedit atât la europarlametare cât și la prezidențiale că procentele sunt anemice. Pe vremea aceea USR încă mai mișca în front, chiar dacă doar la nivel de intrepretat arii din opera sloganului. Când tocmai își lingeau rănile celor două înfrângeri, având revelația că nu poți prezenta încredere dacă nu propui măcar un program, că nu este suficient doar să #, iată că a venit criza și USR s-a carantinat în unitate. Cu ce să iasă la bătaie pentru cele două campanii care urmează? Cine știe, cât au fost invizibili, poate au clocit vreun program, pe care îl vor prezenta acum… Sunt atât de greu de crezut, că până și Bruce Willis pare mai ușor de ucis. Apropos, Dan Barna s-a tuns periuță în timpul pandemiei. A făcut-o singur.

Ar mai rămâne PMP și UDMR ca alternative. Am glumit.

Să ne întoarcem la cele două mari: PSD și PNL. Încă nu știu care-i opoziția și care-i puterea. Când PNL critică PSD, deși PNL a format guvernul, ai zice că țara e guvernată de opoziție. Procentele actuale îi recomandă pentru această pozție, nu și poziția din Piața Victoriei. De partea cealaltă, PSD critică aspru guvernarea, ca oricare partid de opoziție care se respectă, deși PSD are majoritatea în Parlament, deci legiferează cum are chef, dacă are chef. Este fix ca în municipalitatea ploieșteană, cu un primar aparent PNL și un Consiliu Local majoritar PSD. Rezultatul se vede după 4 ani de administrație publică locală.

În PSD sunt lupte interne pentru putere, câțiva baroni locali sperând să scape de Ciolacu,  înlocuindu-l cu Grindeanu. Amuzant este că amândoi sunt considerați oameni ai ”serviciilor”. PSD nu și-a spălat deocamdată păcatele și nici nu pare să fie capabil să o facă. E și greu (spre imposibil), când rotești aceleași cadre și nu ești în stare să îți alegi un lider, pentru care limba maternă să nu aibă atât de multe secrete.

PNL s-a trezit la guvernare. Când au dorit-o, împinși puternic de președintele Iohannis, nu era criză. Ba chiar au și luat-o la mișto pe la începuturile ei, că doar Italia e la u lat de microbuz de noi. Nu stăteau nici pe roze, dar nici nu era dezastru. Se putea lucra. Acum… ehhh, acum e acum și e al naibii de grav. Liberalii vor bate toba în campanie pe cât de bine au gestionat criza din sănătate. Vor spune că măsurile au fost bune, că datorită competenței lor am dat colțul atât de puțini. Până în acest moment, chiar și prezentate cu mari semne de întrebare, cifrele sanitare îi ajută. Ce se vor face cu cele economice și cu bâlbele de comunicare din stările de urgență și alertă?

Poate că măsurile au fost în mare parte corecte, dar atât de prost le-au prezentat, încât parcă le-ar fi luat cu ură. Mai mult decât atât, nu au fost capabili să aibă o echipă de comunicatori, care să se pună de acord, nu să funcționeze după ghidaje tip ”hăis”, urmate la 5 minutea de ”cea”. Repet, vorbim strict despre cele sanitare.

Despre cele economice nu avem ce să spunem, pentru că nu există. Poți să îl prostești pe nea Gogu de la depozitul de motopompe, dar nu poți să o faci chiar cu toată lumea, desconsiderând inteligența și pregătirea unui popor. Șomajul tehnic este un paliativ, amânarea plății ratelor este o glumă proastă, o ordonanță de catifea care nu produce efecte, băncile refuzând solicitările după bunul plac. Unele au acceptat, dar nefiind o măsură unitară, care să presupună și coerciție în caz de neaplicare, a ajuns să producă situații discriminatorii. Adăugăm și dobânda la dobândă care va crește povara plăților.

Argumentul suprem a fost: avem o economie de piață, peste care nu putem să intervenim? Serios??? Păi tocmai ați făcut-o, starea de urgență permițându-vă să opriți activități economice private! Poate justificat sanitar, dar dezastruos economic, oprești o activitate, apoi îi bați omului în poartă și îi spui: ”nu vrei un împrumut, ca să te salvezi?”

Peste toate, mult trâmbițatul program IMM Invest, adică direcționarea agenților economici spre împrumuturi. Și aici totul este la latitudinea băncilor, multe firme neavând cum să garanteze aceste împrumuturi. Doar nu credeați minciuna de la început, când adevărul spus doar pe jumătate avea să-i încânte pe mulți întreprinzători: statul garantează împrumuturile și susține plătește dobânzile. În realitate o face doar până la 31 decembrie 2020, adică 6 luni, urmând ca restul de 2 ani și 6 luni toate acestea să fie suportate de cei care se încumetă să se împrumute. Maaare facilitate…

Antreprenorii nu au cerut de pomană de la stat, dar nici nu doresc să se împrumute, după ce statul i-a obligat pe mulți dintre ei să își înceteze activitatea? E corect ca acum să le spui să se descurce cu dobândă?

PNL ar mai avea două probleme cu impact social major: onorarea dublării alocațiilor și creșterea cu 40% a pensiilor, conform legii, de la 1 seprembrie 2020. Deja o ca dau din colț în colț, părând că încearcă să pregătească terenul pentru unele majorări, dar nu în cuantumul sperat de oameni și prevăzut de legile deja adoptate. Cu pensiile speciale o tot scaldă, aducând în discuție, din când în când, impozitarea acestora. Tot speră să treacă legerile și lumea să uite. Am mari îndoieli că se va întâmpla asta.

Dacă PNL nu primește ajutor financiar de la UE, ceea ce și speră să vină pe post de colac de salvare, nu prea ar avea resursele financiare bugetare pentru a compensa efectul devastator al crizei sanitare și al celei economice care se prefigurează.

La toate cele enumerate, în legătură cu situația partidelor, s-ar mai putea adăuga multe detalii. Cert este că toate au o problemă de credibilitate în fața electoratului. În această situație, exceptându-i pe cei care sunt înregimetanți politic, dumneavoastră, ceilalți, cei care sperați cândva să se schimbe fundamental România, mai mergeți la vot? Ce v-ar determina să o faceți? Vă mai simțiți vinovați, dacă vă … pe el de vot? Așteptăm cu interes răspunsuri argumentate, pe cât posibil fără patimă.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 40785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău