Spune sincer: îl urăști pe paznicul de la magazin? Te-a pus să-ți dai nădragii jos și să îți ia temperatura rectal?

Aș fi vrut să ignor subiectul cu terometrul digital, dar nu mă pot abține. Din 5 în 5 minute îmi vine să râd.

De teamă să nu mă apuce sughițul de la accesele de râs, o să mă descarc aici pe această temă, cu speranța că o să mă liniștesc. La câte am citit în ultimele zile despre termoscaner și paznicul de supermarket, simt nevoia să în dau un doctorat în legalizarea medicinei outdoor. Știu, nu există, dar tocmai ăsta e scopul… să o fac să existe. Dacă societatea are asemenea preocupări tembele, de ce să nu le oficializăm?

Am intrat, în urmă cu două zile, într-un magazin din Ploiești. Nenea de la pază mi-a spus politicos că trebuie să îmi ia temperatura. I-am răspuns că o face pe riscul lui, existând posibilitatea să se frigă. Nu i-am văzut gura, bietul om având-o acoperită cu masca, dar am sesizat că a zâmbit. Au intrat și alții, puțini fiind cei care l-au privit bizar sau cu un aer de superioritate. Asta mă face să cred că nu suntem un popor majoritar tâmpit.

Paznicul a apăsat pe butonul aparatului, mi-a verificat temperatura și a spus: ”Mulțumesc! sunteți bine!” Am intrat în magazin și nu am simțit pic de ură pentru bietul om. De ce aș fi avut un astfel de sentiment? Nu m-am simțit nici umilit, nu m-a frecat grija nici de încălcarea vreunui drept, nu m-am simțit nici intimitatea violată cu bestialitate de vreun ”act medical” abuziv. Dacă sunt de acord cu regula lor… intru, dacă nu… nu. Și nici măcar nu m-am speriat că îmi resetează creierul și îmi încarcă o nouă identitate, una care să mă transforme într-un roboțel social, care să solicite credite cu dobândă maximă.

În cursul acestei zile, Lidl și Kaufland au renunțat la această măsură, care era oricum o prostie. Detalii AICI. Ceea ce rămâne este amploarea la care s-a ajuns în criticarea măsurii și speculațiile aberante pe marginea consecințelor ei.

Cum să ți se pună pata pe un paznic de la magazin? Dacă ți se pune, e clar că ești bolnăvior, necesitând un consult de specialitate, dar în cu totul altă parte a medicinei. Cum să îl jignești pe bietul om, care are și el o sarcină de serviciu. Te-a pus cumva să îți dai nădragii jos și să îți ia temperatura rectal, cu termometrul cu mercur?

Brusc, paznicul de la magazin a devenit inamicul public numărul 1. Este acea bestie cu chip de om, care îți ia temperatura și nu îți dă nimic în schimb. Păi, e corect? Tu ai drepturi! ”Cine esti tu, mă… paznicule, să îmi iei temperatura? Ce pregătire ai?” Dar tu, cel care întrebi, ce pregătire ai, ca să pui problema așa, să umilești un om? Și chiar dacă ai o pregătire, pe care o consideri superioară, bunul simț ar trebui să fie cel care să nu ți permită să îl jignești. Are și așa o muncă remunerată mizerabil, ca o completare a veniturilor jalnice, eventual urmare a lipsei de venituri, la vârste respectabile nemaigăsindu-și alt loc de muncă. În fond, ce mama naibii îți face???

Te apuci să faci bâlci în stradă, să regizezi filmări, să invoci texte de lege, inclusiv din Constituție, adaptate însă felului tău de a vedea lucrurile și de a protesta în consecință. ”Aaa! Drepturile meleee! Mi se încalcă drepturile, mi se face, mi se drege! Eu am drepturi, eu am o Constituție care mi le garantează! Huooo!”

Bă, băiatule… dar obligații nu ai? Uite, de exemplu, ai obligația să nu încalci drepturile celorlalți. Desigur, asta cu ”luatul temperaturii” e o prostie, din cauza multiplelor variabile care pot duce la creșteri de temperatură. Dar nenorocita asta de societate, prin reprezentanții ei, bun să răi, inteligenți sau imbecili, această societate a stabilit o regulă. Regula e o obligație și pentru tine, aceeași Constituție spunându-ți că ai drepturi în egală măsură cu obligațiile. Dacă vecinului tău nu-i convine că trebuie să îți respecte proprietatea?

Aș vrea să te văd la CEDO, explicându-le ălora cum nu ai putut intra să îți iei pufuleți din supermarket, pentru că nu ai acceptat ca un drept fundamental să îți fie încălcat. Aș vrea să fie o ședință publică, să stau în sală și să îți ascult pledoaria despre actul medical, despre cum trebuie el îndeplinit, de către cine. Să te întrebe ăia de la CEDO dacă ai fost supus cumva vreunei operații de castrare fără anestezie, iar tu să le răspunzi: ”Nuuu, mai grav!!! Mi-a luat un paznic temperatura!” Realizezi penibilul situației?

Dacă aș fi în locul individului, care alături de consoartă și-a pus în scenă ”marea demonstrație” de inteligență de la Kaufland, mi-aș reorienta atenția către o problemă mult mai gravă pe care o are societatea. Aș face tot bâlciul din lume, până când cei la da MAI ar justifica banii pe care îi iau de la contribuabili. Nu de alta, dar au venit 5 (cinci!) echipaje de poliție să încătușeze un om cu părul grizonat. Ziceți sincer… v-ați speriat când ați văzut-o pe nevastă-sa?

Gata… mi-a pierit cheful de râs. De aici începe altă stare.

Ai un pont? Contactează-ne pe WhatsApp la: 0726.221.596