Afirmație halucinantă și periculoasă a premierului Ludovic Orban: ”Oricine critică măsurile pe care le-am luat şi mai ales măsurile pe care trebuie să le implementăm este un inamic al vieţii, al sănătăţii oamenilor şi, mai ales, al nivelului de viaţă al oamenilor”

În direct, pe postul tv Realitatea Plus, în timp ce vorbea despre posibila sau imposibila majorare a pensiilor, de la 1 septembrie, premierului Ludovic Orban i-a scăpat o afirmație extrem de periculoasă.

După ce a anunțat că va analiza posibilitatea respectării legii care majorează pensiile cu 40%, de la 1 septembrie, neratând ocazia de a se lăuda cu eficiența măsurilor din perioada pandemiei, premierul Orban a spus:

Oricine critică măsurile pe care le-am luat și mai ales măsurile pe care trebuie să se implementăm în continuare este un inamic al vieții, al sănătații oamenilor și, mai ales, al nivelului de viață al oamenilor. Dacă nu ținem sub control epidemia, nici economia nu va putea reveni cu viteză la normalitate.”

Pare un paragraf desprins din perioada întunecată a instalării comunismului, perioada de început a dictaturii celor care atunci când erau criticați te etichetau imediat ca ”dușman al poporului”, urmând să suporți consecințele. Nu au ezitat să le și pună în practică, torționarii acelor vremuri negre ale istoriei, ducându-și opozanții până în mormânt.

Afirmațiile premierului reprezintă un derapaj grav, un atac la adresa dreptului la liberă exprimare. Dacă erau făcute doar în contextul politicianismului de Dâmbovița, direcționate doar la adresa opozanților, poate că avea scuza umbrelei ”declarațiilor politice”. Nu a existat însă o delimitare contextuală în exprimare, așa că le putem considera ca fiind făcute la adresa oricărui român care îndrăznește să critice.

Să analizăm cu atenție. Rolul opoziției este să critice, dar și să vină cu soluții. Dacă sunt populiste, atunci puterea are tot dreptul să argumenteze și să replice tăios, ceea ce se și întâmplă. Dacă criticile vin din partea presei, să nu uităm că acesta este rolul nostru, nefiind organ de partid, chit că pentru mulți ar fi de dorit. Poate greșim, poate aveți argumente să demontați crticile, dar nu ne numiți ”inamici ai vieții”, pentru că nu ține trucul acesta, riscând să se întoarcă împotriva propovăduitorului.

Stimate domnule premier, dacă presa nu ar fi criticat toate mizeriile făcute de gașca lui Liviu Dragnea, apoi nenumăratele prostii ale guvernului Dăncilă, rezultatul de la europarlamentare și prezidențiale nu ar fi arătat atât de favorabil pentru dumneavoastră. Și poate nici nu ați fi ajuns premier. Erau bune criticile atunci? Sunteți conștient că procentul de peste 40% din sondaje nu vi se datorează, dumneavoastră nevenind cu ceva concret, ci este în mare măsură un rezultat al nemulțumirii populare, al criticii la adresa derapajelor fostei puteri? Era bună critica de atunci…

Astăzi, date fiind rezultatele bune în privința evoluției cazurilor de infectare din România, raportându-ne la ceea ce se întâmplă în vestul Europei sau în SUA, am putea spune că măsurile sanitare au fost eficiente la noi. În egală măsură, nu putem să nu remarcăm lipsa măsurilor economice reale din România, ceea ce puteți trece la capitolul critici. Iată și câteva argumente:

– Programul IMM Invest este doar o interfață, prin care îndemnați firmele românești să se împrumute la bănci, asta după ce le-ați obligat să își suspende activitatea. Nu contestăm că nu era necesară o întrerupere, dar de ajutat… ajutați băncile, nu antreprenorii. Ce vă faceți, ce le veți spune oamenilor, dacă după ce se împrumută, nu vor reuși să se adapteze noilor condiții din piață, apoi vor da faliment, iar băncile le vor lua tot ce au? Veți spune… ghinion? Nu uitați, decizia de întrerupere nu a fost a antreprenorilor. Mulți dintre ei nu aveau împrumuturi la bănci și nici nu intenționau să devină scalvi, preferând să se descurce prin forțe proprii, încet, responsabil și sigur.

– Șomajul tehnic coroborat cu pseudo-posibilitatea amânării plății unor rate, unde oricum dobânda se capitalizează în favoarea băncilor. Vi se pare o soluție? A fost una de moment, o lună, două, dar pentru mulți agenți economici se prelungește. Și ce fac angajații cu venituri mult diminuate, în cazul în care băncile nu le-au acceptat amânarea plății ratelor. Veți râde, dar avem exemple concrete, cu documente doveditoare.

– De criticat au fost și numeroasele ezitări, decizii contradictorii, abrambureli, cum ar fi cazul Vela și ÎPS Daniel, de Paște. A trebuit să iasă chiar președintele Iohannis și să vă critice tâmpeniile. Cum facem? Îl considerați și pe dânsul un ”inamic al vieții, al oamenilor”?

Exemplele pot continua, cu o grămadă de inepții din perioada pandemiei. Cel mai recent, în ultima formă a declarației pe propria răspundere, inteligenții din echipa dumneavoastră au uitat să treacă la motivele de deplasare tocmai necesitățile legate de aprovizioare. A fost necesar să fiți criticat intens o jumătate de zi pentru a publica o nouă formă a declarației, care să includă și această nevoie primară. Ce înseamnă asta? Înseamnă că trăiți pe altă lume, că nu aveți legătură cu viața reală, cu nevoile oamenilor? Și nu este și acesta un aspect de criticat??? Să mai zicem ceva și de zona metropolitană? O săptămână și-au bătut oameni capul cu asta. Dar despre cele 3 zile de vid legilativ, de relaxare totală, doar pentru că nu ați depus la timp un proiect de lege?

Despre această perioadă și despre cum ați gestionat-o se pot scrie romane pe parte de beletristică, dar și cărți de specialitate pentru economiști, sociologi, psihologi etc.. Critica aduce progres. Ea nu este făcută pentru a distruge, pentru că cei ca dumneavoastră își distrug singuri imaginea și fără ajutorul criticilor. Știm că este greu, că perioada este o noutate pentru noi toți, dar asta nu vă dă dreptul să ne tratați cu superioritate, ci să o demonstrați, în cazul în care există. Fiecare om poate să analizeze, în funcție de cum resimte efectele măsurilor pe care le-ați luat deja sau pe care încă nu le-ați luat.

Poate sunteți doar obosit și poate nu ați realizat cât de periculoasă pentru democrație este afirmația pe care ați debitat-o. Să sperăm că nu veți merge mai departe, așa cum au făcut-o comuniștii, după înfierarea publică a ”dușmanilor poporului”. Băgați-vă în cap că nu sunteți perfect și că poate sunteți bine intenționat, dar supus greșelii ca noi toți. Fără critici, riscați să deveniți un personaj sinistru, plin de propria importanță, ”infailibil”… un mic dictator vremelnic. Căutați prin istorie și vedeți dacă găsiți vreunul care să o fi sfârșit bine.

Încercați să vă prevalați de povestea cu sănătatea oamenilor, doar pentru că cifrele momentului vă sunt favorabile. Este în interesul tuturor să fim bine, sănătoși, așa ne și dorim să rămână, dar viața nu se termină aici, iar cifrele economice care vor urma e posibil să le schimbe și pe cele ale mortalității, schimbând totodată și ceea ce acum pare favorabil. Ceva mai multă precauție nu ar strica, dacă aveți instinct de autoconservare și o urmă de respect pentru oamenii care au dreptul democratic de a se exprima liber.

Ai un pont? Contactează-ne pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău