Cum te poate amenda un polițist, dacă nu porți mască în spațiile publice închise? Cum vrea el, pe bază de obediență

0

Trăim vremuri ”vesele”, în care poți ajunge în situații ridicole sau umilitoare. ”Nihil sine mască! Errare amendabil est!”, cum ar fi zis polițistul legionar roman.

Pentru început, ca să nu lăsăm loc interpretărilor, este obligatoriu să porți mască în spațiile publice închise: magazine, mijloace de transport în comun, la muncă. Dacă nu respecți regula, îți asumi că poți fi amendat.

Doar că, mai depinde și de polițistul care te sancționează… Liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor, Dumitru Coarnă, a explicat cum stabilește un agent valoarea sancțiunii. Detalii AICI.

Dumitru Coarnă: ”El (n.r. – agentul) ce face ca să stabilească? Se uită la contravenient: e în vârstă, nu are antecedente, a avut un comportament corect, recunoaşte fapta. Când discut cu el aceste lucruri şi analizez, de ce să-i dau omului 2.500 lei, îi dau minimul, 500 lei.”

Va fi distractiv! Dacă domnului polițist nu-i place mutra mea, am câștigat lozul cel mare, în valoare de 2500 de lei. Dacă sunt genul de lingău cu pene, atunci pot să beneficiez de mărinimia omului în uniformă, caz în care mă bucur de avantajele vieții de pupincurist, iar amenda va fi de doar 500 de lei, eventual o dojană… ”te iert, dar să nu se mai repete!”

Mă mai roade o problemă: de unde a scos-o domnul Coarnă pe asta cu antecedentele, în sensul în care e puțin probabil să te întâlnești de două ori cu același agent, de fiecare dată să nu ai botnița pe chipu-ți fermecător?

Dacă omul vine şi spune: „Am greşit, nu mai fac, e pentru prima oară” înseamnă circumstanţe atenunate şi poliţistul poate să-mi aplice chiar avertisment, conform OG 2/2001”, a mai precizat Coarnă.

”Iertare, Măria Ta! Îndurare!!!” Umilește-te, mai ales dacă ești din categoria celor pe care banca i-a refuzat pentru amânarea la plata ratelor, domnul Cîțu având grijă să dea o ordonață de catifea în acest sens. De unde să mai ai și de rate, de amendă, de o pâine, dacă ești atât de fraier încât să nu ai și tu loc printre bugetari, iar efortul comun a fost doar pentru amărâții din privat?

Să nu neglijăm totuși și marele avantaj al măștii: ea te poate scăpa de o amendă mai mare, întrucât polițistul nu vede cum râzi de el, în timp ce completează procesul verbal de contravenție. Nu e cazul tuturor, dar avem câteva cazuri de antologie.

E simplu… Poți evita măcar amenda, dacă porți botnița regulamentară, protejând astfel întreaga societate, într-un gest de responsabilitate. Nu te poți proteja de pierderea locului de muncă, de faliment personal, de faptul că banca îți poate lua casa, de foame. Pentru toate acestea există un guvern responsabil, care a luat toate măsurile de protecție, doar că nu a apucat să le publice, pentru că pe el nu-l amendează nimeni. Poate doar la alegeri, dar mă ia groaza gândindu-mă la ”alternative”.

Să nu mă înțelegeți greșit, mă voi conforma și voi purta botnița protectivă, știind că asta nu mă împiedică să mușc. Spor la respirație și nu uitați să mai și zâmbiți! Oricum, nimeni nu va observa…

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău