Meritam și noi puțină bătaie de joc, la final de stare de urgență. Să le demonstrăm că nu avem nevoie de bici, sancțiuni și că suntem mai civilizați decât cei care ne conduc și ne desconsideră la grămadă!

3

S-a terminat cu starea de urgență și am intrat în cea de alertă. Nu se schimbă mare lucru, exceptând faptul că putem să bântuim responsabil, prin localitățile de domiciliu.

De ce am spus în titlu ”bătaie de joc”? Știam oricum ce urmează, scriind zilele trecute ce va fi… stare de alertă, fără sancțiuni în primele trei zile. Nu era nevoie de pregătire juridică pentru a cunoaște câteva aspecte legislative, constituționale, suficient dezbătute și decise: legea produce efecte abia după 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Ca să fie clar: în momentul publicării acestori rânduri (vineri, 15.05.2020, ora 10.15), dacă ieși fără declarație din localitate, poliția nu te poate amenda. O poate face de luni. Aud că se pregătește ceva pentru astăzi, o ordonanță, dar până în acest moment ea nu există. Asta nu înseamnă că trebuie să o rupem la fugă pe drumuri, ceea ce observ oricum că nu se întâmplă. Bravo!

Doar Alina Gorghiu, vicepreședinte în cadrul mărețului Senat al României a putut să comită una de zile mari, culmea, fiind jurist de profesie:

„Sigur… Constituția spune un lucru, colegii mei au făcut un amendament. Să știți că din când e permis în politică să mai faci și artificii astfel încât măsurile adecvate unei situații de urgență să poată fi puse în aplicare pentru că dacă există această sincopă de care PSD-ul a tot menționat-o și anume aceea de trei zile până la publicarea în Monitorul Oficial trebuie să existe și o soluție tehnică de rezolvare a ei.”

Nu, stimată doamnă Gorghiu, pe lângă legea fundamentală nu faci eschive, artificii, fente. Dacă pe asta o faci varză, despre restul nici măcar nu mai discuți. Gafa este impardonabilă, chiar dacă scopul este unul bun. Și da, scopul de a proteja populația este unul indiscutabil bun, măreț… Și mai lăsați-l naibii de PSD, pentru că tocmai l-ați resuscitat. Ducă-se cu toate nenorocirile pe care le-a făcut! Ce naiba are PSD-ul în treaba asta? E vinovat că nu ați făcut la timp legea care să fi fost adoptată în Parlament. Dacă o făceați, putea PSD să latre la Lună, mai abitir decât o face constant…

Ce s-a întâmplat aseară… O țară întregă a căscat ochii la televizor sau online, așteptând să… nimic. Nimic nou, nimic clar. Au mers jurnaliștii acreditați și au văzut timp de trei ore 4 scaune goale. La un moment dat, unul dintre scaune a dispărut. Am aflat că premierul Orban nu mai vine. Și am mai aflat ceva: doar cameramanii și fotoreporterii au acces în sală, nu și reporterii. De ce? Pentru că sunt declarații de presă, nu conferință. A fost umilitor față de cei care așteptau, pentru întreaga țară.

Dacă era conferință de presă, automat ar fi venit întrebările esențiale din partea jurnaliștilor, cele care necesitau răspunsuri ferme, atât de necesare oamenilor și așa dezorientați. Spre exemplu, onorabilii reprezentanți ai autorităților, ar fi trebuit să răspundă la întrebarea: se pot da sancțiuni până luni? Răspunsul ar fi fost: NU pe noile măsuri. Dar cum să își asume ei așa ceva???…

Nu era nevoie de presă. Puteau, ca până acum, să pună o cameră în fața pupitrului și să anunțe coordonatele de satelit pentru transmisiune, cei din online urmând să o preia de pe pagina MAI.

Bun… asta e, a trecut. S-a mai contabilizat un moment penibil. Ne vom conforma și la ceea ce urmează, pentru că legea e lege, iar românii nu sunt Alina Gorghiu. Și chiar dacă nu se aplică sancțiuni specifice stării de alertă, în aceste trei zile de început, haideți să le dăm o palmă: să ne comportăm respectând normele sanitare. O vom face pentru noi, nu pentru ei, dar le vom demonstra că nu suntem un popor de maimuțe, pe care dacă nu pui biciul nu se civilizează.

PS: Am făcut un tur al câtorva zone din Ploiești, în această dimineața. Sud, Mihai Bravu, Halele Centrale. Nimic nou, nimic deosebit față de zilele trecute. Nu era lumea îngrămădită, cei mai mulți aveau mască, estimez peste trei sferturi. Traficul rutier relaxat. Poate sunt subiectiv, dar asta am văzut. Este o primă impresie, care îmi spune că suntem un popor civilizat, poate neașteptat de conștient de ceea ce se întâmplă.

Dacă vor fi excese, poate din partea ”bombardierilor”, există legi care să-i pună la punct și fără o coerciție suplimentară, care să dea un sentiment de desconsiderare față de restul oamenilor civilizați. Nu sunt deloc genul de exaltat, care să țopăie de încântare la cel mai mic semn de normalitate, dar asta este impresia de moment: chiar suntem un popor de oameni civilizați, respectabili. Mai avem de lucru la educație, dar se poate să facem și asta cum trebuie, când vom avea profesioniști în domeniu, nu politruci. Excepții sunt peste tot și nu e cazul să le lăsăm să ne definească. Sănătate tuturor!

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

3 COMENTARII

  1. Eu stiu ca nu ne-a lasat sa luam lumina si se astepta VALUL DE INFECTII DE LA PASTE, ca oamenii au facut mese in familie cu neamuri si cu prieteni si au fost seara la inviere sau ce motive mai cautau si dupa ce nu a fost nimic tot ei au zis ca multumita lor este bine asa, PROSTILOR!

  2. ati vorbit cand trebuia sa taceti…. romanul atat asteapta sa auda ca nu poate fi amendat…… faptul ca intr-o zi de vineri dimineata era liniste pe strazi nu inseamna nimic …..sa vedeti in weekend, sper sa va asumati si comportamentul cititorilor care isi iau lumea in cap pt ca au citit la voi ca pana luni nu pot lua amenda……. romaniii nu sunt responsabili din pacate

  3. Daca dumneata nu esti roman, nu ai dreptul sa critici, dar daca esti roman …,,,,romaniii nu sunt responsabili din pacate”. Fiecare sa vorbeasca in numele lui si sa nu generalizeze. Oamenii sunt oameni, cu bune si rele.

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău