Cum îți trage țeapă statul român cu credite ”moca”. De fapt, te ”ajută” să devii sclavul băncilor

0

Prezentat drept una dintre marile realizări ale Guvernului PNL pentru repornirea economiei, Programul IMM INVEST ROMANIA conține câteva clauze prin care antreprenorii pot ajunge sclavii băncilor.

Potrivit prezentării oficiale, Programul IMM INVEST ROMANIA permite IMM-urilor afectate semnificativ de criza COVID-19 să își asigure lichiditățile pentru derularea activității curente sau pentru investiții, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investiții și/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de către FNGCIMM în numele și contul statului roman, prin Ministerul Finanțelor Publice. Plafonul maxim de garantare alocat este de 15 miliarde lei.

Mergem mai departe și ajungem la avantajele promise de Ministerul de Finanțe ale CREDITULUI GARANTAT IMM INVEST:

 • Statul poate garanta până la 90% din valoarea creditelor pe care le accesați la una din băncile partenere!
 • Nu plătiți dobândă, comision de garantare sau alte costuri de acordare! Costurile finanțării sunt subvenționate în procent de 100% de la bugetul de stat
 • Nu plătiți comision de rambursare anticipată!
 • Valoarea maximă a creditelor poate fi de până la 10.000.000 lei pentru investiții și până la 5.000.000 lei pentru capital de lucru!

  Toate bune și frumoase, însă creditul fără costuri garantat de stat are o valabilitate foarte scurtă: până la sfârșitul anului!

  Asta rezultă din răspunsul postat pe site-ul programului la întrebarea: Pentru creditul pe care il iau de la banca, nu o sa platesc nicio dobanda si nici comisioane?

  Dobanda si comisioanele aferente finantarii sunt suportate prin bugetul Programului pana la data de 31.12.2020 apoi revin de drept beneficiarului sa le achite in continuare pana la rambursarea finantarii. Acordarea acestui grant (subventionarea dobânzii si a comisioanelor de acordare) mai poate continua pentru următorii 2 ani, în condiţiile în care creşterea economică estimată de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză pentru această perioadă se situează sub nivelul creşterii economice din anul 2020.

 • Cu alte cuvinte, de la 1 ianuarie 2021, cei care s-au împrumutat la o bancă prin intermediul acestui program sunt buni de plată: dobânzi, comisioane, taxe, etc, până la rambursarea integrală a creditului, care se poate întinde până la 36 de luni.
 • Așadar, înainte de a aplica la acest program, citiți cu atenție toate condițiile de creditare pentru că statul român se comportă asemenea unui cămătar, folosind sintagme precum ”poate garanta” sau ”costurile sunt suportate de la buget doar până la”.
*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău