”Felicitări!” Prin ordonanța militară nr 8, tocmai ați distrus piețele din România!

Articolul 3 din respectiva ordonanță spune: „Piețele agroalimentare rămân deschise pe toată perioada stării de urgență, strict pentru agricultorii care prezintă certificat de producător agricol, cu obligația respectării măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19.”

Un text semnat de Romeo Nan, contributor observatorulph.ro

Trec peste gluma amară că în România nu mai există Certificatul de producător ci Atestatul de producător, ceea ce este cu totul altceva, iar dacă s-ar respecta litera legii nici măcar producătorii nu ar mai avea acces în piețe.

Să uităm puțin de produsele care vin din import și să ne referim la ceea ce se produce în România. Cine își desfășoară activitatea în baza unui Atestat de producător? Micul producător, acela care are un solar, o bucată de teren pe care o cultivă, o mică livadă și care produce o cantitate pe care el și familia lui o poate comercializa direct la piață. Și pentru a nu mai avea grija înființării și administrării unei societăți comerciale cu profil agricol, statul i-a facilitat funcționarea în baza Atestatului de Producător.

Și este foarte bine. Numai că cea mai mare parte din producția internă de legume-fructe este asigurată se societăți comerciale care, mari producători fiind, desfac produsele către alte societăți comerciale fie direct fie prin piețele de-gros, iar acestea din urmă sunt prezente cu tonete în piețe. Ei bine, potrivit ordonanței, numai deținătorii de Atestat de producător pot intra în piețe nu și societățile comerciale. Super tare, ați eliminat „samsarii” dar și cea mai mare cantitate de produse, favorizând penuria. De ce nu pot acești mari producători să solicite Atestatul de Producător? Pentru că ele funcționează în baza legii societăților comerciale.

Cine vă dă dreptul ca în funcție de forma de organizare să permiteți sau nu accesul în piețe?

Nu s-a gândit nimeni că obligați acești mari producători să livreze marfa doar către supermarketuri? Și că acestea vor profita de faptul că fermele agricole din România, alea care mai sunt, nu vor mai putea fi prezente în piețe?

Acum să vorbim și de întreaga gamă de produse ce vin din import. Vin din două motive. În primul rând cele care nu se cultivă în România dar și celelalte pentru acoperirea necesarului de consum. Ei bine tot, dar absolut tot ce vine din import poate ajunge în piețe doar prin intermediul societăților comerciale ce fac comerț cu legume-fructe. Potrivit ordonanței, acestea nu mai pot fi prezente în piețe. Deci pentru a cumpăra o portocală, o banană, o lămâie, un kiwi, un avogado, roșii sau alte legume în extrasezon, dar și pentru toate fructele și legumele care completează și asigură echilibrul prețurilor, va trebui să mergem la supermarketuri.

Onorați guvernanți, prin această ordonanță, tocmai ați oferit acestor supermarketuri spre vânzare sigură și fără concurență toate importurile de legume-fructe ale României! Și  ați oprit funcționarea unui mare, foarte mare număr de societăți comerciale care asigurau pe deoparte existența familiilor lor dar și o ofertă generoasă de produse, menținând cum spuneam echilibrul prețurilor.

Ați reușit! Nu vor mai fi aglomerări în piețe pentru că nu vom mai întâlni acolo oferta generoasă cu care eram obișnuiți și nici prețurile mai mici pentru ca ați eliminat concurența. Vom sta toți umili, la cozi, pentru intrarea la supermarket. Iar în final și micul producător va muri din lipsă de clienți. Am înfrânt!!

Ai un pont? Contactează-ne pe WhatsApp la: 0726.221.596

4 COMENTARII

 1. NU aveti dreptate. Eu nu mai frecventez de mult piata, unde nu ma lasa sa imi aleg marfa, ma fura la cantar, iar pretul de multe ori e mai mare decat la supermarket. Asa ca lasati mila fata de samsarii care ocupa 90% din suprafata pietei. Cum nu mi-e mila nici cei din aparatul stufos al societatii care administreaza piata „piata…hale srl”…saracii de ei, nu mai vine spaga zilnica de la toti samsarii infiltrati pe acolo cu buna stiinta a celor care trebuie sa vegheze la…..

 2. Domnule gazetar,

  Daca nu stiati sau daca spiritul dumneavoastra nu a luat in observat „structura ” Pietei Centrale” din Ploiesti o sa imi permit eu sa va fac un scurt brief :

  Piata ca si aspect general este o „manelarie ” comparabila cu cea din Tandarei sau Lehliu Gara
  Este administrata de niste bugetari corupti si cu competente discutabile si cu un aparat mult supradimensionat.
  Referitor la pozitionarea tarabelor sa incepem cu sectorul de flori unde avem 90% gitanes cu sau fara societati comerciale si 10% producatori sau distribuitori ai acestora.Continuam cu sectorul de aranjamente florale unde avem 100% gitanes,apoi continuam perimetrul ce incepe cu zona liniei de tramvai unde avem societati gitanes care nu cred ca predau documente fiscale macar 10% din cat ruleaza.In zona opusa florilor sunt societati comerciale care cel mai probabil platesc cotizatie la partid pentru a vinde de multe ori marfa deja deteriorata si fara BON FISCAL ,urmeaza latura dinspre Hale care are societati si populatie „bananiera „ce ne ofera multe produse expirate achizitionate de la depozite de profil din Bucuresti cu pret de”lichidare”.Ne intoarcem in zona liniei de tramvai colt cu aranjamente florale unde se comercializeaza legume de sezon la granita cu cartofii unde avem tot „producatori” gitanes.Apoi in zona centrala sunt cativa producatori din Baleni,alti cativa din Gherghita,Balta doamnei si inca cateva zone din judet sau din judetele limitrofe.Cam asta ar fi tot ,ba pardon ar mai fi batrianii sau batranicile care vand pe trotuar verdeturi si fructe de sezon si care se joaca de-a fatza ascunselea cu militia locala care plictisita de jocurile pe telefon sau ” feisbuk” vor sa ne demonstreze ca isi merita salariile! Asa ca stimate domnule Nan sper ca aceste informatii sa va completeze imaginea de ansamblu a tabloului local si poate sa va reevaluati pozitia de mai sus apropos de cine merita si cine nu sa fie aparat de organele statului. Parerea mea este ca o schimbare se poate face doar cu masuri radicale si nu cu jumatati de masura.Adica vrem schimbare, dar sa nu se modifice nimic ?!Astept cu interes o erata la acest articol ,altfel ….e usor a scrie versuri …ce din coada or sa sune…?!

  P.S. Eu prefer formularea „Am invins”, cealalta este pentru oameni resemnati…
  P.S.S Sa auzim (numai) de bine!

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău