Știți vreun bugetar trimis în șomaj tehnic, în afară de cei de la SGU care măturau în parcuri și cimitire și câțiva angajați TCE? Mă tem că celorlalți n-am de unde să le plătesc salariul întreg de luna viitoare

Tot așteptăm pachetul de măsuri economice reale de la domnul Cîțu. Pe cel cu miștouri economice l-am trimit deja. Eram acasă când a venit curierul. Unde să fiu?

Nu am legat vreo relație afectivă cu coronavirusul, dar nici nu mă tem de el. Nu vreau să ne dăm întâlnire, așa că stau cât pot de mult acasă. Ies doar din când în când, dacă simt că pâinea este încolțită de mucegai. Și mai ies în interes de serviciu, din cauza specificului activității. Mă și protejez. Până acum nu a apărut vreun virus nedorit în familie.

Fac parte dintre puținii fericiți pentru care activitatea nu se întrerupe. Din contra, e mult mai mult de lucru față de perioadele din vremurile obișnuite, pentru că nu le-aș putea spune bune în România. Bune nu au fost niciodată. Și stau alături de colegi (online) și ne batem capul cu ordonanțele. Din moment ce lumea ne trimite mesaje cu tot felul de întrebări, e clar că nu au fost foarte bine înțelese. Noroc că se revine cu ordonanță la ordonanță, așa că se mai corectează din aberațiile celor inițiale.

Aseară, la declarațiile de presă de la ora 21, ministrul MAI, Marcel Vela, a vorbit foarte rar, de parcă nu voia să se simtă președintele singur în lumea rarităților. Unii s-au enevat, alții l-au luat la mișto. Eu zic că a vorbit foarte bine, în sensul în care dățile trecute a vorbit ceva mai repede și jumătate din țară nu a înțeles mai nimic. M-aș bucura ca la următoarea declarație să silabisească. În felul acesta doar bombardierii nu vor înțelege, ăștia neînțelegând nimic, niciodată.

De la ministrul Cîțu nu a sosit pachetul de măsuri economice reale. L-am primit pe cel cu măsuri economice la mișto, dar nu și pe cel așteptat. M-am apucat să sunt pe la toate firmele de curierat, la gândul că și astea și-au scurtat programul. Zic, poate l-or fi livrat cât ieșisem după pâine. M-am și certat cu o doamnă, de la call centerul unui curier: ”Haideți, măi… doamnă! Chiar așa, vă bateți joc? Păi a zis omul ăla (acela, în cazul în care sunteți petențioși), încă de acum două-trei săptămâni, că trimte pachetul și dumneavoastră vă bateți joc? Când lumea o să funcționeze iar, jur că fac sesizare la OPC! Vă bateți joc și de munca domnului Cîțu, dar și de noi. Rușine să vă fie!”

Stau acasă, scriu tot felul de articole și știri, sunăm peste tot să facem rost de cele necesare pentru spitale, ne luăm înjurăturile binemeritate de la politrucii care spun că noi suntem nenorociți, iar în spitale e bine, mă rog, activități din astea… de sezon. Apropos, știe cineva care este spitalul covid din Prahova? Dar, peste toate, mă macină un gând… cel din titlu. De ce? Pentru că îmi pasă și nu pot să fiu insensibil la nevoile oamenilor.

Gândul meu se îndreaptă exclusiv către bugetarii care muncesc, deși nici nu se vede și nici nu prea au ce. De aceea, vă întreb: Știți vreun bugetar trimis în șomaj tehnic, în afară de cei de la SGU care măturau în parcuri și cimitire și vreo 50 de angajați de la TCE? Mă tem că celorlalți n-am e unde să le plătesc salariul întreg de luna viitoare.

Si zilele trec, iar întrebarea îmi revine obsesiv în minte: De unde, mă, de unde? Ne-am blocat. Cu mici excepții, dar și acelea afectate serios, cei din mediul privat stau acasă. Unii mai trăiesc din osânză, alții și-au dat deja obștescul sfârșit financiar, alții (mai naivi) încă mai așteaptă pachetul de la Cîțu. Cum zicea și muma lui Ștefan cel Mare, ”să aștepte afară, sunt în rugăciune!”

Cert este că neproducând, nici nu mai au ce să livreze la buget. Și, atunci, cum să nu mă macine ideea, îngrijorarea, panica chiar? De unde vor lua oamenii ăștia salariile întregi, de luna viitoare? Mă gândesc că nici pentru șomaj tehnic nu se mai strâng.

Să nu fiu înțeles greșit. Sunt mulți bugetari care chiar își fac treaba. Nu-i vrea nimeni acasă și doar un om bolnav s-ar bucura ca acești oameni să nu aibă ce pune pe masă. Excepție de la ”își fac treaba” sunt loazele cărate politic prin unele domenii bugetare, sinecuriștii care și acum se ascund prin birouri sau stau de pomană acasă și vor încasa salariile (alea babane) întregi. Cât despre cei care își fac treaba, vă dau un exemplu, de la ASSC. Oamenii de acolo se străduiesc din răsputeri să facă rost de alimente și să le împartă la adevăratele cazuri sociale, nu la bombardieri. Revin cu un alt articol pe tema asta, pentru că țin enorm la ea și vreau să strângem rândurile și să sprijinim cum putem. În cazul de față mă ofer voluntar să duc mâcare la cât de mulți bătrâni este necesar. Și mai am prieteni care vor să se implice. Sper să găsim și supermarketuri sau alte forme care să susțină. Nici nu vă imaginați câți bătrâni singuri sunt sau câți copii nu au ce să mănânce în aceste zile. Tot ce sper este să nu se bage vreun ”inteligent” din primărie să o strice și pe asta. Sunt câțiva pe acolo, a căror singură pasiune este să facă totul praf.

În rest, vă întrebați ce fac ”aparatele” din primării și consilii județene? Ce să vă zic? Pe bune, să vă mint?

Și mai am o neliniște. De unde se plătesc pensiile speciale? Asta chiar mă îngrijorează profund! Nu se dau pe principiul contributivității, așa că nu există un fond care ar fi acumulat aceste sume colosale. Acum, că prostimea nu mai alimentează bugetul, de unde se vor da??? În cazul în care îmi împărtășiți îngrijoarea, să știți că nu se pune problema că nu se vor da. Se dau, desigur că se dau… Problema e alta: vă oferiți voluntari să le faceți cumpărăturile bieților beneficiari? Nu-i lucru ușor să îți vină atâția bani și să nu ai timp și voie să umbli în pelerinaj la cheltuială.

Dacă nu mai puteți să vă susțineți, mai devreme sau mai târziu oricum vor ajunge mulți în situația asta, vă propun metoda ”bombardierul”: ieșiți pe acoperiș și urlați că vă e foame. Imediat apare poliția și apoi vine statul român cu păpica. Am văzut ieri că funcționează. Știți cum e… cu rușinea mori de foame, chit că nu ai plătit vreodată vreun impozit și abia te-ai întors de la produs, de afară.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal

1 COMENTARIU

  1. Trebuiesc reduse salariile acestora la nivelul mediului privat si mai ales redusa anvelopa cantitatica a acestora exceptand institutiile de sanatate si forta.Aparatul bugetar este mult supradimensionat di cantitativ si salarial! Presiunea va fi din ce in ce mai mare pe Guvern pentru a face acest lucru.

    Pensiile speciale trbuiesc reduse si aduse la nivelul pensiilor normale. Cu ce este mai presus un magistrat decat un doctor,inginer,sudor,constructor care , culmea, au mai multa responsabilitate decat acesta si mia si raspund pentru faptele lor!

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău