Noaptea minții: Când moartea ne bate la ușă, statul vrea semnătură ”de mână” ca să ieși din casă

2

Într-o situație de criză, când statul ar trebui să simplifice procedurile de orice fel, Guvernul României ține morțiș să ne îngroape, de data asta și la propriu, în birocrație.

Citind cu atenție informația privind lansarea de către STS a unei platforme pentru completarea online a declarațiilor pe proprie răspundere și a adeverințelor de angajator am descoperit inutilitatea acesteia: ”documentele necesită semnătura olografă pentru autentificarea acestora”.

Cu alte cuvinte, completezi declarația, respectiv adeverința online și apoi le scoți la imprimantă ca să le semnezi de mână, apoi le faci poză cu telefonul și le arăți polițistului.

Ce rost mai are această platformă când există deja un model de declarație pe care îl poți descărca și completa ulterior pentru că și acesta trebuie semnat „de mână”? Doar ca să completezi online datele cu caracter personal pe care STS ne asigură că nu le stochează (probabil pentru că oricum le are deja)? Cum poate polițistul să decidă dacă semnătura îți aparține sau este falsă?!

De ce mai trebuie semnătura de mână în anul 2020? Dacă îi arăți polițistului declarația completată online și buletinul pentru a te legitima, ce rost mai are semnătura ta?! Ți-o poate falsifica cineva pe platforma STS-ului?

Iată cum motivează această aberație Grupul de Comunicare Strategică:

„Până în acest moment, singura modalitate legală de autentificare a declarației pe proprie răspundere este semnătura olografă. Această semnătură olografă face ca, pentru acel act semnat, să existe răspundere juridică, cu tot ceea ce presupune acest lucru în situația în care persoana ar fi trasă la răspundere. În ceea ce privește semnătura electronică, ea trebuie să urmeze niște pași prealabili de validare pentru persoana care o folosește și presupune un anumit regim de utilizare. În acest moment, în legislație nu este prevăzută altă modalitate de autentificare a documentelor decât prin semnătură olografă. În măsura în care s-ar dezvolta vreun sistem de autentificare electronică, care să fie în același timp facil în utilizare, dar să permită și certificarea faptului că persoana care semnează este cu siguranță, din punct de vedere juridic, utilizatorul unic al dispozitivului folosit, atunci va fi posibilă o altă opțiune de autentificare electronică a declarațiilor/actelor”.

 

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

2 COMENTARII

  1. E o aberație să fii obligat să tipărești declarația în format electronic!
    Acest document poate fi semnat olograf direct pe telefon (cu degetul pe ecranul tactil al telefonului)!
    Ce rost mai are imprimarea?

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău