Gura bate Cîțul – Ministrul de finanțe, despre dobânda la dobândă: ”Într-o economie nu există nimic gratuit”

0

Sunt momente în viață când este mai bine să taci, decât să spui o prostie. Într-un moment extrem de delicat, ministrul Finațelor s-a trezit vorbind, inflamând spiritele și așa agitate.

Declarația lui Florin Cîțu: „Într-o economie, nu există nimic gratuit. Tot ceea ce plătim noi astăzi, vom plăti prin taxe în viitor. Tot ceea ce pierd companiile astăzi va fi taxat în alte costuri. Nu există nimic gratuit, nu se șterge nimic gratuit. Este un efort colectiv, asta trebuie să înțelegem. Ceea ce facem noi este pentru toți cetățenii, toate firmele, toate tipurile de credite, până la 9 luni. Este un efort uriaș pe care îl facem acum și în care am implicat și Banca Națională și sistemul bancar și vor fi pierderi pentru toți.”

Am explicat AICI, pe înțelesul tuturor, de ce ”marea și lăudata măsură” a amânării ratelor este o mare măgărie. Este, în fapt, doar o activare a unei clauze din contractele de credit, pe care fiecare client o putea invoca, în cazul în care avea dificultăți în achitarea ratelor. Și atunci, ca și acum, tot banca decidea dacă aprobă. Deci: nu au făcut nimic în plus față de ceea ce exista deja. În măsura în care puteți, sfatul nostru este să plătiți ratele și să nu vă gândiți la o amânare, care o să vă scumpească creditul.

Domnule Florin Cîțu, dacă tot ați pus problema așa, deși vă contraziceți singur, demonstrând că efortul nu este comun și că băncile recuperându-și cu plus așteptarea, sunt cele care câștigă, în timp ce doar ”fraierii” de români pierd, haideți totuși să fim în asentimentul dumneavoastră și să spunem că ”nimic nu este gratis, deci totul se plătește.” Aveți AICI un simulator, pentru a înțelege cam cu cât se plătește marea facilitate.

Pentru impertinența de care ați dat dovadă cu această declarație, evident… o să plătiți. Nu neapărat în plan personal, cât la grămadă, alături de colegii dumneavoastră, la vot. Nu-i așa? Totul se plătește.

Poate nu știți, domnule Cîțu, dar aici, în Prahova și în multe județe din țară, ne-am străduit să strângem bani pentru spitale. Am făcut și facem campanii, am făcut apel la populație, la firme. Și nu o să vă vină să credeți ce sume s-au strâns. Știți de ce am făcut-o? Ca să salvăm vieți, cele de care oricum nu vă pasă, ca dovadă nonșalanța cu care faceți declarații.

Și vă mai întrebăm o dată: știți de ce am făcut-o? Pentru că spitalele erau varză. Nu aveau nimic, nu aveau măști, nu costume de protecție, nu aparatură, nu stocuri de medicamente? Cum să nu o facem, domnule Cîțu? Am făcut-o văzând că altceva în afară de sfaturi nu sunteți capabili să dați! Încă mai așteptăm măsurile economice reale, nu paliativele de până acum, care arată exact ca perfuziile puse unui biet om cu metastaze.

Știți că mulți contribuabili ne-au înjurat pentru demersurile noastre? Au argumentat că au plătit CAS lună de lună și au întrebat unde sunt banii. Ce să vedeți?… au dreptate! Dar asta e, ne-am asumat și am continuat, știind că întrebările de genul acesta nu vor asigura necesarul din spitale. Poate, într-o zi, cineva se va ocupa și de jaful din sănătate, anchetând inclusiv colcăiala din spatele firmei din Uzunu, acolo unde o bucătăreasă ”a reușit performanța” să câștige un contract de achiziție și furnizare de măști. Doar… 12 milioane de euro. Și se întâmplă ACUM, în guvernarea dumneavoastră.

O să spuneți că PSD este de vină. Corect! Dar nu uitați că toți v-ați perindat pe la guvernare și prin administrațiile locale și întotdeauna a fost la fel. Așadar, TOȚI sunteți de vină! Fraierii plătesc…

Vedeți, domnule Cîțu, când un contribuabil, persoană fizică sau juridică, își plătește dările, el face un efort. Și dumneavoastră sunteți plătit din acest efort. Acum, în plus, contribuabilul mai face un efort, donând. Și dumneavoastră beneficiați de acest efort. Când îi puneți în cârcă o măsură ca cea cu amânarea ratelor, ce să vedeți???, dar contribuabilul mai face încă un efort. Cam câte eforturi trebuie să facă un contribuabil, pentru ca mai apoi să suporte și impertinența unui răspuns care se traduce prin ”fraierii să plătească”? Mai ține ”vrăjeala” cu toți trebuie să facă un efort? Într-un fel aveți dreptate… unii fac eforturi să plătească, ații fac eforturi să încaseze și țara-i fericită într-un efort comun.

Și aș mai avea o întrebare. Poate mi-a scăpat, dar dumneavoastră știți mai bine. A donat vreo bancă ceva, undeva, cumva, așa… ca într-un efort comun?

Doar că, zilele astea, până când Dumnezeu știe când, stăm în case, ca să nu ajungem în spitalele de care continuați să vă bateți joc, acele spitale administrate de oamenii voștri, competenți unul și unul. Cât timp suntem obligați să stăm, stă și bănuțul. Doar consumăm și ce mai avem, apoi profitul retailerilor pleacă din țară. Se vor termina și micile rezerve ale oamenilor, apoi nu vor mai încasa sau vor încasa mai puțin și… ura efort. Și să vrei, nu mai ai de unde să faci eforturi. Cu un ultim efort, cei care scapă se vor târî către urne și vor face ultima plată către dumneavoastră. S-ar putea să vă cam usture devizul.

Cu astfel de măsuri și declarații, chiar și dumneavoastră, domnule Cîțu, faceți un efort deosebit – acela de a readuce PSDul la putere și nu oricum, ci pe cai mari. Ia ziceți sincer! Merită efortul?

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău