Analiză – Principalele temeri ale oamenilor, la debut de criză. Ce se justifică și ce are la bază doar lipsa de informare

Ați auzit și ați citit des, în ultima perioadă, ”trăim vremuri grele”, ”situația este complicată”, ”va fi bine, dar trebuie să înțelegem că nimic nu va mai fi la fel”. Să încercăm împreună, cu calm, să înțelegem ce ni se întâmplă și cum putem fiecare să atenuăm din șocul resimțit.

Faptul că suntem în contact cu voi, cu mii de oameni care ne citesc și ne scriu, care își expun problemele, temerile, speranțele, ne ajută să vedem mai ușor ce se întâmplă în plan social. Este clar că abordarea corectă este să ne ajutăm, să ne susținem moral, informativ, dar și material, acolo unde putem și identificăm că este cazul și putem să o facem.

Avem două surse care alimentează neliniștile populației: problema de sănătate și impactul economic.

Sănătatea.

 • Puțini dintre noi au pregătirea necesară pentru a înțelege adevărata dimensiune a ceea ce putem afirma că încă nici nu a început cu adevărat. Mulți am luat-o în glumă, pentru ca ușor-ușor să înțelegem că nici măcar nu mai e important ce a generat răspândirea coronavirusului, ci important este că problema ne încolțește. Nu mai este cazul să ne amăgim că ne ocolește sau că impactul va fi minor. Puteți contesta asta, dar cel mai bine este să vorbim după ce valul va trece, din optimism spunându-vă că sperăm ca toți să fim tot aici și să putem analiza împreună.
 • Ne putem apăra? În faza actuală, în condițiile în care nu există încă un vaccin, tot ceea ce putem face este să nu ne expunem. De aici și campaniile din întreaga lume: STAȚI ACASĂ! Un alt fel de a spune: ”nu facem față cu sistemul sanitar, dar ceea ce vă rugăm este să nu vă îmbolnăviți toți odată!” Chiar dacă țările bogate se descurcă mai bine, cu un sistem sanitar mai bine pus la punct, trebuie să știți că nici ele nu fac față. Nimeni nu are un pat de spital pentru fiecare cetățean. Nimeni nu are un medic pentru fiecare dintre noi. Dacă mai adaugăm și faptul că un medic contaminat este un medic scos din circuit, iar exemplele deja sunt la Suceava și București, atunci veți înțelege mai ușor mesajul ”STAȚI ACASĂ!”
 • Ce se întâmplă dacă nu stăm în casă? Pentru a nu dezvolta cu explicații alambicate acest capitol, vă spunem doar atât: imaginați-vă cum va fi, când toate paturile spitalelor vor fi pline? Imaginele din Italia sau Spania, cu pacienții întinși pe holuri, așezați pe pături, sunt reale. Iar ei sunt ”norocoșii” care au ajuns la spital. Alții, poate chiar în stare mai gravă, au rămas acasă, fără ca măcar un cadru medical să-i poată vedea. Unii s-au stins. Peste 5000 în Italia, și statistica sinistră nu s-a terminat.
 • Nu vă amăgiți cu teoria: doar cei în vârstă și cu afecțiuni preexistente sunt în pericol. Greșit! Ei sunt primii expuși, este adevărat, dar nici cei care se consideră ”sănătoși tun” nu sunt ocoliți. Încă o dată, priviți la statisticile oficiale de afară. Și mai luați în calcul un aspect: poate că vă considerați sănătoși, dar sunteți siguri că este așa? Când ați făcut ultima oară analizele? Vă este clar că precauția nu strică? STAȚI ACASĂ!
 • Respectați normele de igienă! Ați auzit asta de la începutul ”nebuniei”. Ar fi trebuit să facem asta dintotdeauna, dar acum am ajuns să fim obligați să ținem cont. Unii au făcut-o, pe alții îi civilizează conjunctura. Măcar să ne intre tuturor în reflex și după ce toate vor trece. Repetăm: nu scăpăm de problemă doar spălându-ne și folosind dezinfectanți, dar diminuăm mult riscul de contaminare și transmitere.

Impactul social prin prisma consecințelor economice. Suntem supărați, acuzăm politica și administrația de indecizie, de lipsă de profesionalism. Unii cer măsuri mai ferme, alții încă mai invocă drepturile fundamentale ale omului, iar cea de a treia categorie pur și simplu nu înțelege mai nimic, dar emite păreri și distribuie prostii pe rețelele sociale, de la rețete minune, la citate din texte de legi inexistente sau în stadiu de proiect, așadar păreri despre ceea ce nu există. Fenomenul delirului din social media nu dispare, dar poate fi atenuat de apariția măsurilor economice guvernamentale. Deocamdată… doar vorbe.

 • Ordonanța militară, modificată de aseară în sensul în care ceea ce era recomadare peste zi, devine acum obligație 24 din 24. Deși fermitatea era solicitată cu câteva zile în urmă, guvernul fiind aspru criticat, măsurile nu au fost în sensul ”pedepsirii” populației, ci conștientizării. Cum realitatea a demonstrat că unii nu au conștiință, că sunt iresponsabili, a trebuit să fie ”speriați”.
 • Citiți cu atenție prevederile ordonanței. Așa veți afla că bătrânilor de peste 65 de ani nu le este interzis să iasă din casă, dacă se duc să își ia o pâine de la colțul străzii, dar le este INTERZIS să mai bântuie (am proprietatea termenilor!) prin localități, bucurându-se de gratuitatea pe transportul în comun. Am propus, încă de ieri, municipalității ploieștene să ia măsura anulării temporare a acestei ”pomeni electorale”, dar cine suntem noi să le spunem ce să facă, să le stricăm scârbavnicele calcule electorale? Nu-i nimic, ne vedem la urne, că doar nu sperați să scăpați de noi toți și veți ajunge să vă votați între voi. Ați fi avut ocazia să faceți ceva concret, ceva ce vă stătea în putere, dar ați ratat și șansa asta.
 • Totuși, s-au luat câteva măsuri, printre care o modificare a programului transportului în comun. Iată o întrebare, de la o ploieșteancă, din miile care încă mai lucrează: ”Ce fac dacă sunt angajată și nu pot ajunge la serviciu pentru că TCE a restricționat programul? Mă duc cu taxiul? Mă costă cât nu-mi permit, poate că șoferul e infectat, mai ales că nu toți poartă mânuși și mască de protecție.” Vom detalia în articolele următoare toate problemele pe care oamenii le ridică, cele mai multe având la bază întrebări pertinente.
 • Este o situație de urgență și trebuie să o tratăm ca atare! Concret, într-o astfel de situație, anumite drepturi și libertăți sunt restrânse. Motivul? Protejarea populației. Era inevitabil să apară discuții legate de ”încălcarea drepturilor omului”. Cum procedăm cu cei care nu înțeleg exact despre ce este vorba: Dacă prin dreptul tău la liberă circulație răspândești virusul (moartea), atunci încalci un alt drept fundamental al celorlalți, dreptul la viață. De aceea, într-o situație ca cea prezentă, acest drept al tău este necesar să fie limitat temporar. La ce i-ar folosi unui mort drepturile omului?
 • Și tot pentru că este decretată ”starea de urgență”, trebuie să înțelegem că nimic nu se mai desfășoară cum a fost. Efortul trebuie să fie comun și fiecare dintre noi trebuie să găsim soluții alternative, fără să așteptăm prea multe de la autorități. Dacă sunteți printre ”fericiții” care încă mai au un loc de muncă, pe cât posibil încercați să găsiți soluții alternative. Autobuzele nu mai circulă cum circulau, nu toți au autoturism pesonal sau de serviciu, mulți nu își permit costuri cu taxi-ul sau carburantul. Poate aveți norocul și angajatorul vă poate asigura transportul. În caz contrar, să punem lucrurilor pe nume: nu aveți alternative. Așa se face că există deja o categorie care a rămas deja acasă, nu pentru că firmele la care lucrau cei din această categorie și-au încetat activitatea, ci pentru că nu mai au cum să meargă la locul de muncă. Angajatorul, la rândul său, se vede obligat să ia o decizie, posibil ca aceasta să fie șomajul tehnic.
 • Destul de rapid și deplin justificat s-a instalat teama pentru ziua de mâine. Vom mai avea venituri, salarii, pensii, vom mai avea cu ce să ne asigurăm nevoile primare, cu ce să plătim utilitățile, facturile, ratele, chiriile? Este o interdependență între toate acestea, intrând într-un cerc vicios pentru care încă nu au apărut soluțiile concrete. Șomajul tehnic este doar o soluție provizorie. De unde să mai plătești, dacă nu încasezi? Să nu vă imaginații că retailerii, favorizații momentului, se simt prea bine. Privind în perspectivă, o piață fără lichidități nu va mai avea de unde să susțină un volum de vânzări consistent.
 • Răspunsurile sunt așteptate din partea statului și din partea sistemului bancar. Deocamdată, în aparițiile publice, avem doar sfaturi pe sănătate și prevenție, nu și în plan economic. Nemulțumirea populației este, din nou, deplin justificată. Până nu sunt publicate în Monitorul Oficial, apoi însoțite de normele metodologice de aplicare, toate acestea NU EXISTĂ! Rezumând, momentan suntem pe cont propriu. Că vrea sau nu, că poate sau nu, guvernul este obligat să intervină, pentru a preveni un faliment general, o prăbușire economică masivă, care se adâncește cu fiecare zi care trece.
 • Celor care se întrebau dacă UE ne poate ajuta, fără să le dăm prea mari speranțe, statele din UE se străduiesc să se ajute în regie proprie. Pentru România s-a promis un ajutor de un miliard de euro, evident insuficient pentru acoperirea nevoilor României. Doar că, acest ajutor nu vine ca injecție directă, ci ca scutire pentru plăți pe care urma să le facem.
 • Nu neglijați creșterea fenomenului infracțional! Pe lângă românii care munceau cinstit, dar nu aveau unde să mai rămână în vest, s-au întors și ”diaporezii” care își mutaseră cuiburile infracționale din țară. Ei sunt cei care vor aduce cele mai mari probleme, pe lângă infectarea inerentă, urmând să își reia și vechile obiceiuri. Nu-i confundați cu adevărata diaspora, rămasă în majoritate afară, oameni care au o situație stabilă, locuințe și locuri de muncă.

Pentru fiecare dintre cele enumerate mai sus lucrăm în aceste zile, detaliindu-le cu cifrele la zi, în funcție de evoluția situației. Articolele publicate vor avea la bază atât deciziile autorităților, cât și problemele pe care le semnalați permanent și pentru care încercăm să oferim răspunsuri detaliate, în măsura în care ele există.

În așteptarea soluțiilor, tot ceea ce putem face este să ne păstrăm luciditatea, să respectăm măsurile, să ne informăm doar din surse oficiale, evitând știrile false și mai ales să STĂM ÎN CASE!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău