Undeva la mijlocul lunii decembrie, scriam un articol despre sesizarea unui cetățean din Câmpina cu privire la faptul că utilajele de deszăpezire ale Primăriei aruncă zăpada cu material antiderapant luată de pe carosabil pe spațiul verde din fața blocului, acolo unde copiii locatarilor obișnuiesc să de joace.

În ziua aceea, îmi aduc aminte, dat fiind faptul că era în perioada concediilor de sărbători, nu am reușit să dau de reprezentanții Primăriei Câmpina pentru a ne oferi și ei un punct de vedere. Am scris articolul, am trimis o solicitare de punct de vedere vizavi de situația de la Câmpina și Gărzii de Mediu Prahova iar, a doua zi, ne-a sosit și punctul de vedere al Primăriei, asta după ce am stat de vorbă și cu administratorul public al Câmpinei. După cum era de așteptat, administrația locală susținea la momentul respectiv că materialul antiderapant din Câmpina nu este toxic, fiind folosit nisip din albia Prahovei și sare de la Salina Slănic. Buuuun... am înțeles. Le-am publicat poziția și am așteptat în continuare ca Garda de Mediu să se sesizeze, să facă o anchetă și să vină cu rezultatele.

Zilele trecute, la aproape o lună după incident, Garda de Mediu Prahova ne trimite pe adresa redacției răspunsul la solicitarea noastră, răspuns ce se poate vedea și în imaginea alăturată. Atât eu, cât și ceilalți colegi de redacției, am rămas muți de uimire la reacția Gărzii. Cum, frate, tu ca instituție de control, care, conform legii, preiei sesizări, demarezi anchete, constați și iei măsuri să-mi spui mie doar atât: ”Instituția noastră a contactat administrația publică locală care, prin administratorul public Remus Bădulescu, a răspuns la aspectele sesizate. La prezenta anexăm răspunsul autorităților administrației publice locale, care a fost publicat și în Observatorul Prahovean”.

 

În primul rând, răspunsul Primăriei Câmpina îl cunoaștem cu toții și l-am și publicat de site imediat ce ne-a parvenit.

În al doilea rând, în condițiile în care Garda de Mediu așa găsește de cuviință să rezolve problemele cetățenilor, de ce să ne mai mire faptul că regii balastierelor au calamitat complet , în ultimii ani, terenurile din zona de est a municipiului Ploiești prin excavațiile pentru balastieră abandonate peste noapte sau că rafinăriile din jurul Ploieștiului otrăvesc aerul în permanență fără ca autoritățile să ia vreo măsură concretă.

 

E ca și cum eu, Ciprian Pap, patron de firmă, să zicem, aș face un lucru bun pentru societate și aș reabilita gratuit un spațiu de joacă pentru copii iar, în loc de nisip, aș pune în groapa în care cei mici se joacă zgură toxică de la Romfosfochim, spre exemplu. Să zicem că un cetățean mi-ar face o reclamație de genul ăsta la Gardă iar, a doua zi, pentru că eu sunt Ciprian Pap, aș primi un simplu telefon de la un funcționar al Gărzii în care respectivul m-ar întreba: ”Domnu’ Ciprian, ce ați pus în gropile de joacă ale copiiilor?” și eu i-aș răspunde: ”zahăr pur, domnule comisar”. ”Cum, domnu’ Ciprian, că avem o reclamație cum că ar fi zgură toxică?!” Iar eu l-aș calma și i-aș spune: ”Nu e zgură toxică, șefu! E zahăr brun. Seamănă la culoare dar nu e. Dacă nu mă credeți, veniți să-l gustați”. Și răspunsul comisarului de la Garda de Mediu ar fi: ”Lăsați, domnu’ Ciprian, vă cred. Nu vin până acolo că e frig afară, vin sărbătorile, intrăm și noi în concediu. Haide-ți că-i răspundem noi cetățeanului că-i zahăr brun și, dacă nu crede, îl trimitem să guste”.

Așadar, domnilor comisari ai Gărzii de Mediu, făcând abstracție de porția de umor de mai devreme, pe care v-aș ruga să o tratați ca pe un pamflet, ați făcut sau n-ați făcut anchetă? Aveți sau n-aveți rezultate? Fiindcă, din ce răspuns ne-ați trimis, nu am înțeles nimic.