Florin Cîțu – premierul care nu va fi să fie. PSD ia în calcul să sesizeze CCR

0
klaus-iohannis-anunta-numele-noului-premier-647118_1e085.jpg

klaus-iohannis-anunta-numele-noului-premier-647118_1e085.jpg

Nominalizarea lui Florin Cîțu pentru funcția de premier nu ar trebui să fie o surpriză pentru nimeni. Mișcarea face parte din jocul politic deja anunțat de președintele Klaus Iohannis, care însă nu mai este atât de sigur de finalitatea demersului, respectiv alegerile anticipate.

Pentru cei care nu au înțeles încă mecanismul manevrelor politice, poveste-i simplă: pentru a declanșa alegeri anticipate este nevoie să ai doi premieri respinși de Parlament. Abia atunci poate președintele să dizolve Parlamentul și să cheme românii la vot, înainte de termenul ciclic, de patru ani.

Scopul declarat de președintele Iohannis a fost, încă de la început, să scape țara de PSD. A motivat acest  demers prin valul de revoltă populară, de ură pe alocuri, față de un partid acuzat de incompetență și rea credință. Rezultatele de la europarlamentare și prezidențiale, dar și ultimele sondaje, indică teoria pe care se bazează președintele: ”oamenii nu vă mai vor!”

Doar că, în democrație, un ciclu electoral are 4 ani. Ar mai fi mai puțin de un an și se încheie legal acest ciclu. De ce se grăbește totuși președintele? La fel de simplu: pentru că mai toate guvernările se erodează, iar PNL ar pierde procente semnificative, în condițiile economiei românești de azi. Inevitabil, apar măsurile nepopulare, uneori imposibilitatea de a onora promisiunile fostei guvernări, chiar dacă acestea erau păguboase, dar cu un vădit caracter populist. La toate acestea se mai adaugă și ”prostiile” făcute de actuala guvernare. 

Cu un USR măcinat de lupte interne, cu un spate suspect, vag definit, dar generator de neîncredere, apoi cu un PSD greu de spălat de toată mizeria postrevoluționară, PNL a acumulat procente care mâine i-ar permite să formeze cu lejeritate o majoritate parlamentară confortabilă, acea majoritate care să asigure stabilitatea unui guvern. Deocamdată nu o are, tocmai aceasta fiind miza anticipatelor. PNL nu poate să se mândrească cu faptul că este un partid iubit, întrucât chiar și cei din acest partid știu că votul care urmează va fi politic, alimentat de ura față de PSD. PNL are șansa să fie un partid apreciat, dar asta depinde exclusiv de modul în care va guverna. Greu, foarte greu…

Ce face PSD-ul? Deocamdată își joacă așii, respectiv nu trântește la vot propunerile PSD, pentru că nu se prezintă la vot. Această stratagemă face ca votul să nu se exercite în Parlament, prin lipsă de cvorum. Prin acest mecanism blochează cele două respingeri. În paralel, sesizând CCR-ul, mai trage de timp. Despre ”minunea” numită CCR am scris AICI. PSD nu vrea anticipate. Lasă erodarea la dospit și speră să mai ciupească vreo câteva procente până la alegerile la termen.

”Trântind” cele două propuneri, vom avea în continuare un guvern interimar, condus de același Ludovic Orban. Îbtr-un singur caz ar putea ajunge Florin Cîțu premier – acela în care PSD să spună ”ok, ia să vă vedem la treabă până la final, vă votăm!” ”Exclusă această variantă!”, spune Marcel Ciolacu.

Românii ce au de spus? Sau sunt prea ocupați să golescă supermarketurile și să se apere cu furci și topoare de coronavirus?

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău