Cum ”acoperă” Ministerul Mediului poluarea de la Brazi. Controlul la incineratorul de deșeuri a fost amânat!

0
ecoburn_cac7f.jpg

ecoburn_cac7f.jpg

Luna trecută, ministrul Mediului, Costel Alexe, se bătea cu cărămida în piept că va rezolva problema poluării de la Brazi, după o vizită la incineratorul de deșeuri periculoase din incinta Parcului Industrial aparținând firmei Ecobun. La o lună după ce a pozat în ”cavalerul salvator”, controlul care trebuia efectuat pe 15 februarie pentru a se stabili chiar suspendarea activității, a fost amânat!

La mijlocul lunii ianuarie, în mai multe intervenții la televiziunile de știri, dar și prin postări pe pagina sa de Facebook, ministrul Mediului, Costel Alexe, dezvăluia că, în urma unui control al Gărzii de Mediu proprietarului incineratorului i-au fost trasate o serie de măsuri urgente, cu termen de implementare până pe 15 februarie 2020, iar în caz de neîndeplinire propunerea este de suspendare a activității.

Astăzi, la două zile de la expirarea termenului limită, niciun picior de comisar al Gărzii de Mediu nu a călcat în curtea incineratorului de la Brazi.

Surse oficiale au declarat pentru observatorulph.ro că un control al comisarilor de mediu va avea loc, în cel mai bun caz, abia mâine. Așadar, administratorul firmei se bucură de un termen prelungit cu cel puțin 72 de ore pentru a face ordine în curte și în acte. 

Iată ce nereguli a găsit ministrul Mediului la vizita din ianuarie de la Ecoburn, așa cum reiese din postarea sa pe Facebook:

1. În ultimii ani operatorul economic a fost în mai multe rând vizat atât de controale de rutină cât și în urma sesizărilor, fiind dispuse sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor actului de reglementare, nerealizarea măsurilor impuse și a conformării instalației, precum și a nerespectării regimului deșeurilor.
2. Deși avea obligația ca deșeurile medicale, până la incinerare, să fie depozitate în camera frigorifică, ele erau depozitate pe o platformă sub cerul liber alături de celelalte deșeuri.
3. Deși avea obligația de a depozita pe o platformă betonata de 480 mp, deșeurile erau depozitate neconform, pe o suprafață neamenajată, de 10 ori mai mare, aproximativ 5000 mp, inclusiv pe sol.
4. Înțeleg din raportul din decembrie, al celor de la Garda Națională de Mediu că o serie de măsuri urgente i-au fost trasate cu termen de implementare până pe 15 februarie 2020, iar în caz de neîndeplinire propunerea este de suspendare a activității.
5. Totodată, vreau să vă anunț că în urma raportului Corpului de Control al Ministrului, am decis să trimit dosarul către organele de cercetare penală, fiind identificate, în opinia noastră, o serie de abateri foarte grave, pe care, dacă îmi permiteți, nu aș dori să le comentez acum, așteptând să văd cum evoluează dosarul. (Imagini din timpul vizitei ministrului la incineratorul Ecoburn AICI)

Vom reveni asupra acestui subiect.

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here