Presupusul mail plecat de la ministrul Sănătății și primul scandal de proporții din guvernul Orban

0
18
maxresdefault_802e2.jpg

maxresdefault_802e2.jpg

Ordonanța care aduce modificări în sistemul de sănătate din România este cea mai contestată dintre cele 25 de ordonanțe emise de guvernul Orban, cu o zi înainte de moțiune.

Văzută de unii ca o soluție salvatoare pentru sistem, dar contestată vehement de alții, ordonanța dă liber la decontări de la CAS și către spitalele private.

Care este partea bună? România are un sistem de sănătate… bolnav. Spitale de stat vechi, dotate necorespunzător, infecții intraspitalicești, lipsă consumabile și instrumentar, lucrări de reabilitare insuficiente, unele doar pe hârtie, dar plătite cu bani grei. Doar profesionalismul medicilor mai ține sistemul în viață. Sunt și medici care greșesc, dar unde în lume nu se întâmplă asta?…

Așa se face că românii care plătesc asigurări de sănătate ar vrea să fie tratați și chiar operați și în privat, fără să mai plătească vreo diferență, așa cum a precizat și Guvernul, motivând necesitatea acestei modificări de ordin legislativ.

Care este partea rea? Aceasta este la nivel de suspiciune, întrucât ordonanța nu a fost explicată de așa natură încât să nu lase loc de interpretări. Comunicatorii PNL fie nu au fost capabili să ofere cuvenitele explicații, fie au fost capabili, dar au de ascuns o megaafacere oneroasă. 

Unul dintre contestatarii ordonanței este Victor Ponta. Departe de a fi un personaj credibil, acesta ridică totuși o problemă pe care Ministerul Sănătății trebuie să o clarifice. ”Cei de la privat au spus un lucru: la stat e 2.000 de euro o operație, la noi e 7.000. Până acum, 2.000 luam de la stat și 5.000 dădea pacientul. Acum ați interzis să primesc coplata de 5.000, de aceea eu refuz toți pacienții și trebuie să vină cu toți cei 7.000. Banii au rămas aceiași. Operațiile pe cord costau 2.000 de euro, din bugetul pus la dispoziție se făceau 5.400 de operații anual. Domnul ministru a venit și a spus că operația pe care o face el ca medic nu mai e 2.000, ci 10.000 de euro. Dar din 5.000 de bolnavi se mai operează 1.000, pentru că banii sunt aceiași.”

Așadar, neprecizând dacă există suficienți bani pentru a se deconta aceste servicii, automat a apărut suspiciune că din același buget se plătesc prestații mai scumpe,ceea ce înseamnă un număr mai mic de intervenții. Statistica nu spune că s-a redus considerabil numărul de bolnavi și implicit de operații sau tratamente decontate, ceea ce presupune că românii au ”toate șansle” să moară cu zile.

Și cum controversele legate de OUG pe sănătate nu erau suficiente, în spațiul public a apărut un mail, despre care se spune că ar fi fost dat de Victor Costache, ministrul Sănătății, către subaltenii săi direcți. 

Victor Costache către secretarii de stat Andrei Baciu și Horațiu Moldovan: „Dragă Andrei, Ataşat găseşti ordinele ATI şi IMA rescrise de prietenii noştri. Le păstrezi doar pentru tine şi Horaţiu deoarece pregătim punerea rapidă în transparenţă luni cel târziu marţi. Încă imi e neclar cum pot numi cele două ordine. Te interesezi?”

Apare întrebarea firească: ”Cine sunt prietenii noștri?” De aici și atacurile contestatarilor, care spun că, în fapt, ordonanța ar fi fost dată la presiunea unor grupuri de interese care au afaceri private în sistemul de sănătate. Ministrul nu a ieșit încă pentru a da vreo declarație în acest sens. Nici vreo instituție care cercetează o presupusă faptă atât de gravă nu a comunicat public că efectuează verificări. Poate se fac, dar deocamdată este liniște.

Singurul care a făcut referire la scandal a fost secretarul de stat Horațiu Moldovan, într-o intervenție în direct la Digi24: ”Decontarea va fi unică în serviciul integrat, un tarif unic, mai mare decât cel actual. Am explicat redistribuția, pacienții vor fi operați mai repede, vor avea costuri mai mici. N-am legătură cu acel mail și nu pot să dau nicio explicație.”

sursa foto: captură youtube

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here