timthumb_e7a04.jpg

De două zile, știrea cu bătaia Danielei Crudu este printre cele mai citite din România. Nu pățania acestei fete este știrea, ci halul în care am ajuns, ca oameni, felul în care ne raportăm la un fenomen.

Văzusem știrea și am citit câteva detalii. Un cretin a snopit-o... Curiozitatea m-a îndemnat să parcurg și comentariile, intuind cam ce reacții generează publicarea unei informații din acest segment. Abia la comentarii m-a cuprins groaza, deși nu trebuia să fiu deloc surprins.

În primul rând, remarc o mulțime de comentarii din categoria ”Știre de rahat! Ce naiba aveți de publicați așa ceva? V-ați prostit? Dacă nu era vedetă, nu vă interesa.” Asta e, nu e vina noastră dacă nu ați sesizat sutele de cazuri de violență conjugală, prezentate doar de noi de-a lungul timpului. Și nu erau vedete. Poate de aceea nici nu le-ați remarcat. Poate de aceea trec neobservate campaniile împotriva violenței conjugale. Poate de aceea nu îi interesează pe mulți în ce anturaj ajung copiii lor. Poate de aceea nu spui nici psss, atunci când vecina ta strigă după ajutor. De viteaz, ești viteaz doar online.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Despre Daniela Crudu... Nu mă interesează ca personaj. Ca ”vedetă” nu are cum să mă intereseze, pentru că știți foarte bine ce a ajuns să însemne vedetă în România. Am citit însă o știre despre o femeie desfigurată de un animal. Dacă vă bateți partenerele, atunci puteți să vă supărați liniștiți. Cui îi pasă dacă v-ați supărat?

Am căutat imediat statisticile, având convingerea că cifrele sunt mai mult decât îngrijorătoare. Și sunt: la fiecare 30 de secunde o femeie este bătută în România. Adică, 2880 de femei sunt bătute de câte un bărbat la fiecare 24 de ore. Dintre acestea, nici măcar un sfert nu depun plângeri împotriva agresorilor. Unele de frică, altele din obișnuință sau pur și simplu nu mai au încredere în autorități. Altele nici nu mai au puterea de a spune cuiva despre calvarul pe care îl trăiesc. O spun polițiștii care se ocupă de astfel de cazuri. Sper că ei nu-și bat partenerele.

Continuând să ”lecturez” comentariile, descopăr o altă categorie. Aceasta nu mai are de obiectat ceva legat de publicarea știrii, ci de mobilul caftelii: ”Aaaa, păi nu a bătut-o degeaba! A făcut ea ceva!” Adică, în mintea unora, există o justificare pentru a da într-o femeie, repet, pentru a da ca un animal. Păi, cam ce ar justifica în mintea unora un astfel de comportament? ”L-a înșelat!” Așa, și? Dacă e prost, merită! Nu a văzut cu cine stă? Nu e alegerea lui? Dacă el e pe câmpii, cu oricare altă preocupare... Mă rog, motive sunt destule, dar niciunul nu justifică un astfel de comportament. Doar pentru că ești mai puternic și ea fără apărare, asta înseamnă că trebuie să o mutilezi? Cum te simți dacă unul mai puternic și mai pregătit decât tine te bate ca pe sacul de box, dacă te umilește? Dacă în timp ce o bați, apare unul cât ușa și îți dă o palmă peste cap, de-ți amestecă gândurile? Normal că nu-ți place... După ce o bați, mergi în fața unei oglinzi. Chiar dacă tu nu vezi, imaginea din fața ta nu este a unui bărbat puternic, ci a unui bou cu stima de sine răsturnată.

Revin la Daniela Crudu. N-am stat ”la fundul ei”, ca să mă pronunț, să știu dacă e o femeie de moravuri ușoare. Lumea zice că da, dar câte nu zice lumea, de parcă ar conta, doar pentru că... ”lasă că știm noi...” Ce ușor judecăm, de parcă toți am coborât pe Pământ dintr-un batalion de îngeri. Noi suntem perfecți, chiar virgini și puri prin cap. Și dacă domnișoara Crudu e mai slobodă la plăcere, cine umblă cu ea nu știe? Să nu-mi spuneți că partenerul a recrutat-o de la Asociația Raiul Inocentelor. Ai vrut distracție cu o fată mai zglobie, să nu te mire ceea ce urmează. Iar ceea ce urmează nu îți dă dreptul să o lovești. Nu așa îți confirmi masculinitatea, dar este un dat, nu o calitate și nu presupune vreun soi de superioritate. Dacă simți că ai mai multă forță și cauți o confirmare, caută pe unul cel puțin de nivelul tău. Să nu ai surpriza să dureze mai puțin decât la Badea. Nasoală perspectivă, nu? Vă e clar că nu are sens să discutăm aici despre inteligență, rafinament, educație.

În loc de concluzie, pentru ca aceste rânduri să nu pară doar o ironie la adresa ”bărbaților adevărați care-și bat partenerele”, dar și la adresa celor care nu înțeleg de ce a fost publicată știrea cu Daniela Crudu. Simplu: ca să te uiți mai atent la anurajul fetei tale, măcar să încerci să o faci. Apoi, pentru a mai spune încă o dată că nu ești ”mai bărbat” dacă îți lovești partenera și nu în ultimul rând, pentru a mai atrage atenția încă o dată asupra acestui fenoment social extrem de grav: la fiecare 30 de secunde o femeie este bătută în România.

Și dacă ești femeie, iar partenerul te bate, aceleași studii spun că cei care au mai dat au toate șansele să recidiveze. Nu este o rușine să reclami, să te desparți, să te salvezi. Multe nu au făcut-o și și-au pierdut viața. Merită?

timthumb_4672b.jpg

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
jurnalist
Mai multe despre autor și articolele sale
Jurnalist din 1993. 10 ani de radio, 15 de TV și alternativ presă scrisă. ”Am ales presa online pentru că este singura unde nu există limite în exprimare.”
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg