Azi a fost demis probabil cel mai bun prefect pe care l-a avut Prahova

0
prefect-prahova-madalina-lupea_dc367.jpg

prefect-prahova-madalina-lupea_dc367.jpg

Astăzi a fost demisă prefectul Mădălina Lupea. Un gest normal: a plecat reprezentantul guvernelor PSD care „a implementat în teritoriu” politicile acestora, va veni reprezentatul primului guvern PNL, care ”va implementa în teritoriu” politicile acestuia. Și totuși, plecarea Mădălinei Lupea din funcția de prefect este un eveniment notabil, care merită marcat, deoarece mandatul acesteia a fost unul care a schimbat mentalități.

Instituție tradițional inertă, decorativă, ascunsă în spatele sintagmei ”noi suntem simpli supraveghetori ai activității deconcentratelor”, în ultimii ani prefectura Prahova a devenit aproape pe neobservate un jucător activ în viața comunității. Ceea ce este foarte important, mai concret ca niciodată, deciziile luate de această instituție au început să fie resimțite direct de cetățeni.

De exemplu, am urmărit cu interes modul în care Mădălina Lupea a gestionat ireproșabil câteva crize majore, cu un impact comunitar puternic. Cu siguranță că vă amintiți coșmarul cozilor la înscrierea la examenelor pentru permisele auto, sau al celor de la pașapoarte. Ele au fost transformate în crize de scurtă durată, și nu în ”obicei local”, ”stare de fapt”, ”așa e la noi, la Ploiești” etc, exclusiv ca urmare a implicării și măsurilor luate de acest prefect.

Observația este valabilă și pentru alte situații la fel de importante/stresante pentru cetățean: reducerea timpului de așteptare pentru înmatricularea unui autoturism, încurajarea și susținerea activităților ISU ori promovarea ideii de excelență în educație.

De remarcat: multe dintre deciziile pe care le-a luat au fost în totală contradicție cu partidul care a susținut-o. Un exemplu elocvent – desființarea hotărârii de consiliu inițiată de consilierii PSD – ALDE privind majorarea taxei de parcare în Ploiești.

Ca rezultat al acestui tip de acțiune al prefectului, în majoritatea deconcentratelor din Prahova am avut, în premieră, o atitudine mult mai orientată către rezolvarea problemelor cetățeanului. Este pentru prima dată când instituții guvernamentale anchilozate, super-birocratizate – prefectura în sine fiind una dintre ele – au început un proces real de modernizare, de deschidere către comunitate.

Cred că ar fi putut să facă mult mai multe, în special în determinarea unor măsuri concrete, efective, pentru combaterea poluării. La fel, nu a deranjat nici măcar cu un comunicat de presă dinozaurii cuibăriți în conducerea inspectoratului Școlar. Probabil că mai sunt și alte domenii în care ”ari fi putut să facă” și nu a făcut.

Sunt aspecte care, în opinia mea, nu schimbă însă cu nimic imaginea de ansamblu: prefectul care a fost demis astăzi din funcție este unul dintre cei mai competenți funcționari publici pe care i-a avut Prahova în ultimii ani.

Mandatul său merită remarcat în special prin faptul că a impus un standard ridicat de calitate și eficiență al acțiunilor prefecturii Prahova, fără precedent până acum.

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău