Mega-golăneala de la Vest poate costa 48.365.985,47 lei. Sunteți pregătiți să o plătiți? Noi nu!

0
WhatsApp_Image_2019-12-05_at_12.28.54_823e6.jpeg

WhatsApp_Image_2019-12-05_at_12.28.54_823e6.jpeg

Acum vreo șase zile aflam, ”din senin” că, anul acesta, Orășelul Copiilor și Târgul de Crăciun din Ploiești – manifestări tradiționale de Sărbători ale comunității – vor fi organizate în Parcul Municipal Vest (PMV). Prima comunicare oficială a primăriei pe această temă a fost făcută ieri sub forma unui comunicat de presă din care aflam că: ”Primăria Municipiului Ploiești îl aduce pe Moș Nicolae în mijlocul copiilor, în seara de joi, 5 decembrie 2019!” și că ”Special pentru copiii prezenți la eveniment, municipalitatea le-a pregătit un frumos spectacol de colinde oferit de Palatul Copiilor, de la ora 17.00,  precum și o piesă de teatru plină de învățăminte ,,Fata moșului și fata babei”, susținută de actorii secției Imaginario a Teatrului  ,,Toma Caragiu”, care este programată să înceapă la ora 17.30”.

Pentru facilitarea accesului cât mai multor consumatori de divertisment, TCE – societate a primăriei falimentară, cu întârzieri la plata salariilor, printre altele – a organizat transportul gratuit, din toate punctele orașului.  Gratuitatea asta e așa, o figură de stil. În realitate transportul se face pe banii primăriei, adică ai tuturor plătitorilor de taxe și impozite din Ploiești.

Până aici avem rețeta unei serbări populare clasice: municipalitatea vrea să ofere comunității, pe cheltuiala ei, niște spectacole de sărbători. La mai mare, aș zice, dacă lucrurile ar fi chiar așa. Nu sunt chiar așa.

Realmente șocant, aveam să descoperim că toată municipalitatea ploieșteană, plus falimentarul TCE lucrează pentru profitul unei firme, specializată în colectarea deșeurilor!!!, din Bucov, pentru că PMV nu are voie să producă profit. Fiți atenți aici inginerie financiară de doi bani, făcută de niște cetățeni care confundă bunurile publice cu moșia lor, și care mai trag o flemgă pe imaginea de oraș ratat/terminat a Ploieștiului.

Recent, descopeream că în PMV funcționează niște terase ale firmei Greentam Serv din Bucov, sat Pleașa, strada Fabricilor 7. Conform registrului comerțului, firma este înființată la 10.10.2018, deci cu doar câteva luni înainte de a deveni proprietar exclusiv al teraselor din PMV! De ce a primit ea acest drept de a vinde băuturi în parc și nu, să zicem, vecina sa de la Pleașa Industriilor 7, Ekonational Distribution? Ce o face pe ea specială?

Sunt întrebări pe care le-am pus conducerii parcului și primăriei și la care nu am primit răspuns. Consecvenți cum ne știți, le reamintim celor de la primărie că așteptăm răspunsurile la întrebările puse în articolul: Afaceri pe șustache în Parcul Municipal Vest. Primăria Ploiești poate da înapoi milioanele de euro de la UE. Noi chiar ne încăpățânăm să credem că legile/regulile se aplică tuturor.

Ne întoarcem la anunțul prin care suntem invitați să ne ducem copiii în parc, ”într-o atmosferă de poveste, cu luminițe și tainice colinde”. Ceea ce probabil nu știu nici cei de la comunicare primăriei, și nici copiii de la Palatul Copiilor, nici actorii de la Toma Caragiu, este că această acțiune este, după toate aparențele, una de acoperire, de ”legalizare”, a unei afaceri pestilențiale.

Până ieri, nimeni nu a vorbit absolut nimic despre terasele organizate în Parc, despre caruseluri, mașinuțe bușitoare, mici, pastramă, vin și țuică fiartă, vată pe băț, tombole, chiloți și sutiene, gumă turbo și semințe prăjite sau nu, care vor fi vândute în vecinătatea scenei pe care copiii și actorii își vor sacrifica diseară talentul și sănătatea.

Ieri tot Ploieștiul a aflat despre asta, dar nu de la primărie sau PMV, ci scandalizându-se la vederea unui ins violent care a sărit să stopeze cu pumnul protestele și vociferările unor comercianți care ”voiau tarabă în parc și domnul Donald (directorul parcului – n.n.) nu voia să le-o dea”.

Stimulați de atitudinea individului, aveam să aflăm că treburile cu tarabele și tiribombele sunt o afacere ”privată” a firmei Greentam Serv Bucov – dar făcută printr-un contract cu Parcul,  care ”n-are nicio legătură” cu primăria sau Parcul – ”decât” că se desfășoară pe terenul acestuia, folosind logistica acestuia, accesul acestuia, veceurile acestuia. Doar atât.

Desigur că firma, în baza contractului încheiat – nu se știe clar cum, cu Parcul sau Primăria – nu se știe exact cu care, va plăti o sumă modică Parcului – nu am aflat exact cât, pe o suprafață de teren din parc – nu ni s-a comunicat exact câtă, pe o durată – nu știe nimeni exact care, va organiza în PMV evenimentul – n-am aflat încă denumirea, dar știm sigur că este Târgul de Crăciun și Orășelul Copiilor ale Ploieștiului.

Tot de ieri aveam să fim inundați cu informații, una mai bombă decât alta: că firma Greentam Serv subînchiriază terenul parcului la tarife mari pentru activități de luna park, că firma Greentam Serv închiriază discreționar și la tarife de îți taie respirația tarabe pentru organizarea de activități specifice de comerț și alimentație publică, și alte astfel de activități care ar putea duce la anularea finanțării europene pentru Parcul Vest etc.

Cum adică anularea finanțării? Păi uite așa simplu, deoarece clauzele contractului de finanțare sunt foarte clare: ai vândut un mic în parc? faci Ploieștiul bun de plată frumușica sumă de 48.365.985,47 lei către finanțatorul UE. Atât de clare!

Ei bine, cel mai probabil ”ca UE să nu se prindă”, conducerea Parcului a propus primăriei organizarea festivalului ”Decembrie în culori”. În cadrul acestui festival, valorile artistice ale comunității: elevi, studenți, actori, cântăreți, instrumentiști etc să realizeze acte culturale și artistice folosindu-se gratuit de infrastructura parcului.

Deci, în cazul unei investigații a finanțatorului, parafrazând o veche zicere populară, domnul Donald Constantin, directorul parcului și omul cu ideea festivalului, nici mici n-a mâncat, nici a hamsii prăjite nu miroase.

Totuși, avem toate datele care să ne facă să credem că cei implicați în această mega-golăneală știu cu precizie că acest gen de activități periclitează finanțarea. După toate aparențele, încearcă să fraierească pe toată lumea creionând aparența unui ”festival” nevinovat susținut de copiii și artiștii orașului. Chiar aici am ajuns: să ne facem cu toții preș pentru firma Greentam Serv din Pleașa Strada Fabricii 7?

E frumos să te folosești în halul ăsta de elitele culturale ale orașului, doar ca să mai vând unul doi mici și o țuică fiartă în plus? Ce părere aveți domnule primar? Dar dvs, domnilor consilieri locali? Domnii de la Ministerul Dezvoltării – cu finanțarea? Domnii de la UE – cu finanțarea?

WhatsApp_Image_2019-12-05_at_12.27.11_d0d9f.jpeg

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

CLICK PENTRU A COMENTA

Comentariul tău
Numele tău