PSD-ul și-a furat-o pentru că a făcut eforturi să involueze ca structură politică. Începând de azi are teoretic toate șansele să se reformeze nu doar schimbându-și liderul

0
MCZoYXNoPWJlNDg4YmFhYmRhZGE5YTRjYzVjNmE3MTkyMTE2YTY3.thumb_f185f.jpg

MCZoYXNoPWJlNDg4YmFhYmRhZGE5YTRjYzVjNmE3MTkyMTE2YTY3.thumb_f185f.jpg

Tensiunile de la vârful PSD erau ușor de anticipat, luând în calcul istoria acestui partid care și-a devorat liderii, indiferent de numele acestora.

Au pățit-o: Iliescu, Năstase, Geoană, Ponta și acum Viorica Dăncilă. Întotdeauna, după un eșec în alegeri, PSD înțelege să se reformeze schimbându-și rapid liderii. 

De ce se produce acest fenomen și de ce nu dă niciodată rezultate? Un lider de partid este întotdeauna principalul vector de imagine. În mod evident, cineva trebuie să răspundă în caz de eșec, deși poartă doar o mică parte din vină. În spatele său se află o echipă, o structură la care fiecare își aduce contribuția după pricepere și după cum partidul stabilește strategia. Dacă liderul este neperformant, atunci vinovată se face întreaga structură care a ales prost. dar nu se poate ca toți să dispară brusc, fiind necesar să caute mai bine prin propria ogradă, pentru ca data viitoare să ne mai fie unul care are o relație tensionată cu biata gramatică a limbii materne. Măcar atât…

În cazul Vioricăi Dăncilă, partidul a votat-o șefă și CEx-ul partidului a împins-o spre prezidențiale. Așadar, alegerea trebuie asumată în bloc. Cum rateul era previzibil, Dăncilă nefiind un personaj pregătit și capabil să ocupe cea mai înaltă funcție în stat, PSD-ul ar fi putut să găsească un alt personaj, care măcar să fi avut șanse reale. A fost imposibil să reușească având lideri ca Năstase sau Ponta, a căror pregătire este net superioară Vioricăi Dăncilă. Contestați sau nu, cu o grămadă de probleme de imagine, cei doi aveau totuși la bază pregătirea profesională incontestabilă, aveau experiență, cunoșteau limbi străine, aveau relații internaționale, aveau discurs. Știți cum se spune… ăia citeau cărți și le mai și înțelegeau. Le puteai reproșa multe, dar nu capacitatea intelectuală, fie ea pusă și în slujba răului. Cu toate acestea nu au reușit, caz în care cum să îți pui problema că ar fi putut-o face Dăncilă… 

PSD-ul, deși cu un capital electoral fabulos, în loc să evolueze, a involuat. De la lideri cu anvergură a ajuns la mâna unor creatori de CAP-uri, aterizați de pe la alte partide. Și cum istoria este ironică, cei care au detonat din interior sunt personaje aterizate de la alte partide: Liviu Dragnea – PD, Codrin Ștefănescu și Olguța Vasilescu – PRM, Orlando Teodorovici – PNL. Se vede asta și în multe structuri locale, de unde au dispărut profesori universitari sau oameni cu pregătire în administrația publică locală. Contestați sau nu, cu bunele și relele lor, au dispărut și odată cu ei a dispărut și forța din teritoriu. Privind în urmă doar către cei care au fost lideri la Prahova, oricare dintre ei ar fi avut mai multe șanse decât Dăncilă, fie și pentru că vorbeau corect limba română și nu aveau deficit de materie cenușie. Mai în glumă, mai în serios, nu puțini ajunseseră să spună: ”măcar să te facă unul inteligent, nu un analfaboss”, deși remarca are conotație de consolare infantilă.

Oricât de multe prostii au făcut unii dintre ei, aveau în echipă și profesioniști. Au fost însă decimați încet și sigur de ”lupii tineri” de tip Dragnea. Electoratul lor, deși conștient de diferența de anvergură, a continuat să spere că PSD reprezintă alternativa. Dar și acest electorat s-a subțiat pe cale naturală, iar generațiile care au urmat nu au completat rândurile celor dispăruți. Așa se face că milioanele de voturi de altădată nu se mai regăsesc în procentele de la ultimele runde de alegeri. 

Ca mod de lucru, pentru că tot aminteam de cei vechi din conducerea PSD, măcar aveau suficientă minte să ”ți-o dea cu stil”, dacă erai incomod. Nu la fel s-a întâmplat pe 10 august, când un desculț din Teleorman și o secretară de școală gimnazială din Videle au asmuțit ciobănește jandarmii pe protestatari.

Nu PNL-ul i-a învins pe PSD-iști, ci chiar ei înșiși au reușit, prin discurs agresiv, ofensator la adresa maselor. Nu poți să apari cu interlopii la TV, să te oțărăști la populație, să îi jignești pe cei care nu sunt cu tine. Bați unu-doi, bagi în spital 10-20, mai faci câte o cheie și îi liniștești temporar pe alții, dar uiți că sunt 18 milioane de alegători. Măcar jumătate dintre ei și tot a fost suficient să se arate adevăratul raport de forțe. Au mai crezut că mârlănia poate fi compensată prin mituirea unor categorii sociale. N-a mai mers! Oamenii au înțeles că guvernul nu dă de la el, că măririle de venituri se fac tot din contribuțiile populației, că traiul decent nu este un dar de la guvernare, ci un statut pentru care oamenii muncesc și plătesc. 

PSD-ul a fost totuși resuscitat de miile de imbecilități din era Băsescu, de tăierile de atunci, de austeritatea care era impusă doar pentru populație, nu și pentru personaje ca Udrea și Cocoș și mulți alții. Nici PSD-ul nu a învățat mare lucru din acele vremuri de tristă amintire, repetând multe dintre aroganțe. La fel și PNL-ul de acum o să pățească, dacă o va comite din nou. Urmează să aflăm asta în fiecare zi de guvernare.

Revenind la ceea ce se întâmplă acum la PSD, CEx-ul care va fi peste doar câteva ore va schimba iar liderul. Nu așa se reformează un partid care nu ar fi anormal să dispară, tocmai pentru a nu ne trimite către o dictatură de dreapta. Nu este sănătos pentru democrație, pentru fiecare cetățean, indiferent dacă este votant de dreapta sau de stânga. Ați văzut cum trata situația coaliția PSD-ALDE, bazându-se pe o majoritate covârșitoare în Parlament… 

PSD este obligat și este dator să se schimbe, la fel cum este obligat și PNL-ul să demonstreze că s-a schimbat, că nu va mai repeta multele prostii ale trecutului. Partidele trebuie să renunțe la organizările și abordările de tip mafiot și să devină ceea ce se pretind prin statut. Ar fi fost de dorit ca România să aibă o a treia alternativă, dar deocamdată s-a demonstrat că nu există sau nu e nici pe departe ceea ce așteaptă electoratul, el fiind singurul care are întotdeauna dreptate.  

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău