Sunt ilegale barurile de lângă școlile din Ploiești? Ce spune o lege de acum 25 de ani depășită clar de ”tentațiile” din 2019

0
harta-cuza_1ab30.jpg

harta-cuza_1ab30.jpg

În apropierea mai multor unități de învățământ din Ploiești, cel mai cunoscut caz fiind Colegiul Național Alexandru Ioan Cuza, funcționează de ani buni baruri și restaurante unde se vând țigări și alcool. Observatorulph.ro lansează parlamentarilor prahoveni ”provocarea” de a elabora un proiect de lege prin care să stabilească cu exactitate distanța minimă la care pot fi amplasate față de instituțiile de învățământ barurile și magazinele care vând alcool și țigări!

Numeroși părinți, îngrijorați că elevii ar putea chiuli de la ore pentru a se distra în astfel de localuri, ne-au solicitat informații privind interdicțiile impuse de legislație pentru deschiderea barurilor în imediata vecinătate a școlilor și liceelor.

Din păcate, există o singură hotărâre de guvern, nr. 128, adoptată acum 25 de ani, care prevede ”unele măsuri pentru asigurarea condițiilor de dezvoltare fizică și morală a elevilor”.

Potrivit documentului din 1994 „în incinta și apropierea unitatilor de invatamant de toate gradele, a caminelor si locurilor de cazare pentru elevi si studenti, in curtile acestor imobile, precum si pe trotuarele sau pe aleile de acces in aceste unitati, se interzice comercializarea ori expunerea spre vanzare a bauturilor alcoolice, a tipariturilor si inregistrarilor audio si video cu continut obscen. Se interzice, de asemenea, si comercializarea ori expunerea spre vanzare a tigarilor si a celorlalte produse din tutun”.

Așadar, legea nu stabilește o distanță exactă, în metri, la care barurile pot funcționa în vecinătatea școlilor, așa că funcționarii din Primăria Ploiești și DSP Prahova, care au acordat aviz de funcționare localurilor respective, sunt ”acoperiți” de legea depășită clar față de realitatea anului 2019!

Cu această ocazie, observatorulph.ro lansează parlamentarilor prahoveni ”provocarea” de a elabora un proiect de lege în care să stabilească cu exactitate distanța minimă la care pot fi amaplasate barurile și magazinele care vând alcool și țigări față de instituțiile de învățământ!

Recent, în Senat a fost înaintat un proiect de lege privind sancțiuni mai dure pentru comercianții care vând alcool minorilor. Potrivit avocatnet.ro, proiectul stipulează că vânzarea de băuturi alcoolice către cei care n-au împlinit încă 18 ani va reprezenta o contravenție, faptă ce va putea fi amendată cu sume cuprinse între 3.000 și 6.000. Mai mult, dacă magazinele, restaurantele sau barurile vor încalca aceste prevederi în mod repetat, se va aplica, pe lângă amendă, și măsura suspendării activității acestora pe o perioadă cuprinsă între 10 și 30 de zile.de lei.

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău