04b36dc8-bbe8-44a9-b408-5217bba3aed3_42454.jpg

Tensiunile acumulate în societatea românească vin pe fondul manifestărilor publice ale politicienilor sau ale celor din anturajul lor. Sunt ei de vină sau este vorba doar despre rezultatul a ceea ce suntem noi, ca nație?

Ieșirile publice la limita bunului simț, uneori depășind acest prag, irită populația cu un minim de educație. Declarații, atitudini, fapte, precum cele ale deputatului ”Mitalieră” sau, mai nou, ale unui consilier de teapa lui Lucian Rădulescu, din cazul de la Păulești, sunt momentele în care se vede cu adevărat pe cine votăm și pe cine sunt capabili acești indivizi să promoveze.

E simplu: pentru o nenorocită de mită electorală, un set de promisiuni, câțiva lei la pensie, respectiv speranțe deșarte, mulți români își vând votul. Cui? Unor șmecheri. De ce șmecheri? Pentru că puținul pe care îl oferă naivilor nici măcar nu este dat de la ei, ci tot din buzunarele... naivilor.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Poate că nu ar fi o problemă dacă doar naivii ar avea de achitat factura, ea fiind împărțită cu restul națiunii, în rândul căreia se află și oamenii care gândesc cu propriul cap, care au capacitatea intelectuală să observe, să se informeze, să analizeze și să ia decizii în cunoștință de cauză. Această parte educată se împarte în două: cei care se implică și cei care s-au p... pe el de vot, crezând că nu se mai poate schimba nimic, că țara a fost deja acaparată ireversibil de golani.

Din fericire, la europarlamentare s-a dovedit că nu este chiar așa, că forța votului masiv poate schimba radical configurația politică, redând astfel speranța. Așadar, se poate!

Până la momentul schimbării profunde mai sunt câțiva pași obligatorii de făcut. ei constau în prezența masivă la alegerile prezidențiale, locale și generale, toate urmând a se derula pe parcursul unui an calendaristic. Nu există garanția că schimbarea va revărsa starea de bine și normalitate peste România, însă deja știm cum stăm cu cei de acum.

Cei de acum... În urmă cu o zi, Prahova a mai generat un subiect național. Un nimeni, în pantaloni albaștri și glezna goală (măcar de-ar fi fost doar glezna), a dat măsura a ceea ce este de fapt. Iritat profund de o acțiune absolut firească a polițiștilor, marele om politic Lucian Rădulescu, care este și o capacitate administrativă și managerială, având în vedere cumulul de activități profesionale în care excelează, a explodat comportamental în fața unui polițist, înjurându-l și amenințându-l, în timp ce îi flutura legitimația de consilier parlamentar. 

Pentru a înțelege mai bine ce este în capul unor astfel de personaje, mai corect spus ce nu este, omul s-a crezut Dumnezeu pe Pământ. Așa se face că s-a dus după polițiștii ajunși deja la secție, continuând bâlciul din stradă și încercând să își recupereze actele reținute de polițist. Atât de ”șmecher” s-a crezut, încât nici nu a mai realizat că este sub influența băuturilor alcoolice și că își poate agrava situația.

Ghinion! Un polițist l-a mirosit și i-a pus fiola. Din păcate se întâmpla la o oră și jumătate, după incidentul din stradă, așa că alcoolemia a fost doar 0,16mg/l. Discuția s-a mutat și în curtea MAI, cu privire la modul în care a acționat polițistul. Nu puțini sunt cei care s-au grăbit să-l acuze că l-a lăsat să plece fără documente, fără a-l testa cu etilotestul pe loc, având în vedere comportamentul anormal al șoferului. De ce nu a pornit semnalele acustice și luminoase, urmărind BMW-ul care demarase în trombă? 

Legea îl acoperea pe polițist, însă polițistul cunoaște la fel de bine sistemul și încrengătura relațională, anticipând ce consecințe ar putea avea asupra lui. Doar că, polițistul știa foarte bine că scenele sunt filmate și că în momentul în care ajung în presa care nu îngroapă subiectul, va fi greu să suporte consecințe, repercursiuni ale unui sistem bolnav. Polițistul nu s-a confruntat aici doar cu un șofer recalcitrant, ci cu un întreg sistem care a viciat profund relația stat-cetățean și pe cea cetățean ”privilegiat” - stat.

Cei ca Rădulescu pierd dimensiunea consecințelor faptelor. În mintea lor sunt intangibili, sunt protejați, au la mână aproape tot ce mișcă în sistemul și în comunitatea în care activează. Să nu vă întrebați de ce subiectul nu a fost abordat în presa de partid. Să nu vă întrebați de ce și reacțiile din administrația publică ploieșteană au lipsit sau au fost palide, chiar și din partea opoziției. Băiatul ăsta știe multe. Cum ar fi să vorbească detaliat despre CSM unde este director adjunct, despre Hipodrom, despre restaurante și curse de cai, despre pariuri, despre multe în care prezența sa este asociată cu alte prezențe notabile?

Povestea din stradă este prefața, o introducere nevinovată într-o poveste neromanțată, a unui sistem care urmează să se cutremure în profunzime. La întrebările: ”te pui cu mine?” și ”știi cine sunt eu?”, răspunsul trebuie să fie DA, fie că ești polițist, jurnalist, simplu cetățean. 

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg