harta_Bac_II_IC_dc793.jpgPeste 43.000 de candidați înscriși, aproape 35.000 prezenți și numai 10.000 promovați. Nu s-a înregistrat nicio medie de 10, iar 70 de persoane au fost eliminate pentru fraudă și tentativă de fraudă. Sunt cifrele care prezintă în linii mari rezultatele sesiunii de toamnă a Bacalaureatului.

O sesiune care se înscrie, la prima vedere, în limitele „normalității“. De ani buni, procentele promovabilității Bac-ului de toamnă ajung undeva la 30%. O cifră pe care mai toți o preiau ca o moștenire pentru care fac eforturi mult prea mici sau spre deloc pentru a o îmbunătăți. Se mulțumesc cu explicația că este „Bac-ul corijenților, repetenților, celor care n-au învățat în sesiunile anterioare”, că sunt cei care nu aspiră să intre la universități de prestigiu etc.

Puțini se întreabă ce se va întâmpla cu tinerii care n-au promovat. Unii vor pleca la muncă în străinătate unde, probabil, au deja cel puțin un membru al familiei, alții vor mai sta ceva timp pe banii părinților, alții vor lucra pe unde vor fi primiți fără diplomă de Bac. Și cum la capitolul „forță de muncă“, România stă din ce în ce mai prost pe an ce trece, cu siguranță, mulți își vor găsi un job, calificându-se la locul de muncă. Pentru că școala i-a pregătit doar teoretic, acolo unde i-a pregătit.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Aceste rezultate mai reflectă însă și altceva. Pregătirea și harul didactic al celor care ajung la catedră. Anul acesta a fost o încercare timidă de a interzice celor cu note sub 5 la Titularizare să mai predea elevilor, însă măsura a murit „din fașă”. Era greu de dus până la capăt atât timp cât a fost propusă în plin sezon de Titularizare, iar ministrul de atunci, Ecaterina Andronescu, nu a venit și cu o soluție viabilă pentru miile de posturi care aveau să rămână și în acest an neocupate. Prin urmare, s-a recurs la strategia din anii precedenți, de a umple cancelariile cu mulți oameni care s-au îndreptat spre Învățământ doar pentru a avea un job, dar fără pregătirea adecvată, fără dorință, fără har… Iar ei se vor numi, odată cu începerea anului școlar, „cadre didactice“ și vor avea pretenția să fie puși pe aceeași linie și să beneficieze de același respect precum învățătorii și profesorii care și-au dorit, au învățat și își dau tot interesul să formeze OAMENI, din toate punctele de vedere.

Fără alternativă pentru această problemă, ministrul interimar al Educației, Daniel Breaz, a încercat să ofere un răspuns diplomat, cu care să intre în grațiile tuturor, cum că nu va critica nicicând cadrele didactice din această țară, că elevii trebuie să meargă la școală și să învețe, că examenul de Titularizare este cum este (de parcă nu tot în mâna celor de la Educație ar sta cheia schimbării), că nota nu reflectă nivelul de pregătire, că au avut și ei o zi mai slabă… Și un răspuns și mai ezitant l-a avut în momentul în care a fost întrebat dacă și-ar lăsa și ar avea încredere ca propriii copii să fie pregătiți de cei care au luat sub 5 la examenul de Titularizare (vezi VIDEO)

Da, domnu' ministru, respectăm cadrele didactice, doar că unii dintre cei ajunși la catedră sunt din alt film! 

Ca să încheiem și cu niște date exacte, conform analizei Ministerului Educației Naționale, rata de promovare înregistrată în sesiunea august-septembrie a examenului naţional de Bacalaureat 2019 se situează la 30,8%, în creștere cu 3,9% față de sesiunea de toamnă a anului trecut (26,9%).

Din totalul absolvenților care au promovat (10.718), 8.049 de candidaţi provin din promoţia curentă, iar 2.669 de candidaţi provin din promoţiile anterioare. Rata de success pentru promoția curentă (2018-2019) este de 34,2%, superioară cu peste 1%, comparativ cu sesiunea a II-a a anului trecut (33,1%). În cazul promoțiilor anterioare, procentul candidaților promovați este de 23,7%.

S-au prezentat 34.815 candidaţi din cei 43.528 de candidaţi înscrişi. Au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă 70 de candidaţi. Aceştia nu se vor putea înscrie la următoarele două sesiuni ale Bacalaureatului. Nu s-a înregistrat nicio medie de 10.

Procente de promovare peste 40% figurează în judeţele Harghita (44,44%), Iași (43,69%), Gorj (42,46%), Alba (41,18%) și Dolj (40,36%). Rata de reușită pentru candidații din Capitală este de 31,95%. Rezultate scăzute (sub 25%) s-au înregistrat în județul Giurgiu (21,85%).

Procentul de promovare este calculat din totalul candidaţilor prezenţi, incluzând în această categorie şi candidaţii eliminaţi.

Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 7 septembrie, după rezolvarea contestațiilor.

VIDEO: Daniel Breaz, ministrul interimar al Educației

Sursa foto: www.edu.ro

harta_Bac_II_IC_e9f60.jpg

 

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
redactor
Mai multe despre autor și articolele sale
Liliana Maxim Minculescu, jurnalist „de modă veche“, și-a început activitatea în 2004, lucrând simultan în presa scrisă și TV.
A lucrat la Telegraful de Prahova și Alpha TV, a făcut parte și din echipa cotidianului Adevărul pentru ca, ulterior, să se axeze pe jurnalismul de televiziune, la Valea Prahovei TV și Ploiești TV. A scris, totodată, și pentru site-ul: promovamprahova.ro.
Pentru activitatea în presa locală și regională a fost nominalizata mai multor concursuri, gale, dar și premiată în anul 2014, în cadrul Galei MediaFEM, iar în 2018 la Gala Comunității Prahovene.
A ales Observatorulph.ro pentru că îi place să țină pasul cu vremurile, iar prezentul și viitorul jurnalistic sunt aici, în presa online.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg