curtea-constitutionala-3-1280x720_f817f.jpg

De curând, Avocatul Poporului a anunțat că a sesizat Curtea Constituțională a României cu excepție de neconstituționalitate privind Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019, act normativ prin care s-a adoptat Codul Administrativ.

Atacarea Codului Administrativ la Curtea Constituțională de către Avocatul Poporului reprezintă un gest de normalitate. Schimbarea titularului funcției de Avocat al Poporului a condus, după cum se vede, și la o schimbare de optică instituțională. Imi doresc sincer ca o astfel de abordare să se păstreze în practica acestei instituții esențiale pentru democrație și să nu fie doar un gest conjuctural, rezultat din ruperea coaliției de guvernare.

Prin acordarea Avocatului Poporului a prerogativei de a ataca direct la Curtea Constituțională o ordonanță de urgență, statutul acestei instituții de rang constituțional s-a consolidat, dar a devenit și o instituție mult-râvnită de competitorii politici. Pentru factorul politic nu atribuția principală a Avocatului Poporului de apărător al drepturilor și libertăților cetățenești contează, ci această posibilitate conferită de legiuitorul constituant Avocatului Poporului de a sesiza direct, prin excepție de neconstituționalitate, Curtea Constituțională cu privire la o lege sau ordonanță a Guvernului.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

În procedura obișnuită, excepția de neconstituționalitate, denumită în doctrină și excepție de drept public, se ridică în fața instanței judecătorești, instanță care trimite excepția respectivă spre analiză Curții Constituționale. În schimb, în cazul excepției ridicată de Avocatului Poporului, accesul la Curtea Constituțională se face direct, nu mai este intermediat de instanța judecătorească. Excepția de neconstituționalitate declanșează controlul ulterior de constituționalitate realizat de Curtea Constituțională, fiind o garanție constituțională a drepturilor, libertăților și intereselor legitime ale oamenilor, cum riguros subliniază doctrina.

Ce a invocat, în principal, Avocatul Poporului în sustinerea neconstituționalității ordonanței de urgență prin care s-a adoptat Codul Administrativ?

Avocatul Poporului a apreciat că nu se justifică adoptarea Codului Administrativ prin ordonanță de urgență pentru că nu s-a făcut dovada urgenței reglementării, pentru că s-a încălcat rolul Parlamentului de autoritate legiuitoare și pentru că această ordonanță de urgență afectează regimul instituțiilor fundamentale ale statului.

Aceste aspecte invocate de Avocatul Poporului în sesizare le-am adus și eu în fața opiniei publice înainte de adoptarea actului normativ de către Guvern.

Consider că  instanța de contencios administrativ va admite excepția de neconstituționalitate privind Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 și va declara actul normativ neconstituțional în ansamblul său.

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
Observatorul Prahovean
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg