Se caută un președinte empatic, OM, nu Robocop. Iohannis versus Obama în situații similare

0
a42d63873eda4246f4fd8260bc7145d8_e9425.png

a42d63873eda4246f4fd8260bc7145d8_e9425.png

Ajungi să cunoști cu adevărat un om, abia atunci când viața îl pune în situații în care dă măsura a ceea ce este cu adevărat. Nu contează că este președinte, șofer, măcelar, medic, ci doar faptul că este om, dacă este…

Context: Ziua Marinei, discursul președintelui Iohannis. În apropierea lui, un militar leșină. Oamenii se agită în jurul președintelui. Acesta își continuă imperturbabil discursul, la final părăsind pupitrul, fără măcar să întoarcă privirea către militar, către locul în care oamenii se agitau..

Am privit scenele din toate unghiurile din care au fost filmate. Nu m-am uitat ca un jurnalist, ci ca un om. Nu am nici cea mai mică îndoială asupra a ceea ce aș fi făcut. Lăsam orice pălăvrăgeală goală de conținut și mă apropiam să văd ce se întâmplă, în ce stare este bietul om. Președintele Iohannis nu a făcut-o. 

Așa cum am scris de zeci de ori despre durerea de a avea un premier analfabet, în fapt o garnitură guvernamentală jalnică, la fel scriu astăzi despre acest moment, cu aceeași durere, cu aceeași dezamăgire. 

Desigur, susținătorii săi spun deja că nu era treaba lui, că oricum nu avea cu ce să ajute, că protocolul, că sute de justificări. Nu cred că există justificare, indiferent cine ești, ce funcție ai, pentru a nu fi OM. O urmă de empatie, evident nu una falsă. Nu are cum să nu îți pese, să nu ai reacție. Să nu spuneți că nu a văzut, pentru că se întâmpla în spetele lui. A văzut agitația. Instinctiv ai fi întors privirea. 

Văzând și re-re-re-văzând imaginile, cu inerentul nod în gât, mi-am pus întrebarea: cum poți să conduci o națiune, dacă nu iubești oamenii? Ce exemplu le dai? Trist… Și ne mai mirăm de ce suntem atât de agresivi, de lipsiți de empatie, de lipsiți de educație și civilizație. Ne mirăm de ce suntem agresați și agresăm în trafic, de ce ne aruncăm gunoiul în stradă, de ce ne lovim prin supermarket și nu știm să spunem ”scuze!”, de ce nu reacționăm când un om este agresat sau căzut pe stradă. Să nu ne mai mirăm.

Va fi un moment pe care Klaus Iohannis îl va plăti scump în campanie. Nu trebuie să ai pregătire de analist politic, pentru a intui cum adversarii săi politici vor specula momentul. Asta nu îi face pe ei mai buni, mai puțin analfabeți, mai bine pregătiți pentru a conduce o țară, dar le va da aripi. Actualul președinte le-a furnizat tema de campanie, nu altcineva.

În cele ce urmează, aveți ocazia să urmăriți două înregistrări, cu situații similare, avându-i ca protagoniști pe Kalus Iohannis și Barack Obama.

PS: Din peisaj lipsea Barna, care să spună ”Dacă eram eu președinte, soldatul nici măcar nu leșina.”, apoi să nuanțeze. 

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău