ce-pensie-incasa-lunar-gheorghe-dinca-criminalul-din-caracal-nu-mai-muncea-de-18-ani-1_2b495.jpg

Se scurg zilele de la explozia mediatică din jurul cazului Caracal. Aproape trei săptămâni de revoltă, frustrări, șoc, toate alimentate de incertitudini, la rândul lor susținute cu fake news-uri. 

Un dement șochează o țară întreagă. Dacă faptele sunt așa cum le-a relatat, nu există pedeapsă pentru un asemenea specimen, la fel cum nu există alinare pentru părinți. Nimic nu le-ar putea aduce înapoi pe fete, una, două, trei... sau Dumnezeu știe câte sunt. Într-un fel sau altul, Dincă va răspunde. Palidă consolare, care va închide un caz al unui criminal în serie. Ca el au mai fost și, să nu vă faceți iluzii, vor mai fi. 

Problema cu adevărat importantă este cutremurul din sistem. Ce știm de fapt? Știm că un polițist nepregătit trebuia să acopere la 112 toate cazurile dintr-un interval de 24 de ore. Rezultatul s-a văzut. Mai știm că trecuseră mai bine de trei luni de la reclamația privind dispariția Luizei, știm că celebrul Renault gri era în dosar, că planau suspiciuni asupra lui Dincă. Dacă poliția funcționa cum trebuie, iar comunicarea internă era ca la carte, Dincă era primul luat în colimator din cercul de suspecți și la Dincă se făcea prima descindere. Alexandra era încă în viață. Astea sunt printre puținele certitudini din caz.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Cum polițiștii au tot trimis la plimbare familia Luizei, în cazul Alexandrei erau inerente suspiciunile. Este terenul fertil pentru speculații, care lesne se transformă în știri false. Sădește-le oamenilor îndoiala, bazează-te pe faptul că din partea cealaltă nu există comunicare și uite așa ai o minunăție de caz de trafic de persoane, rețele de prostituție. Cum se bagă cărbuni pe foc în aceste condiții? Simplu: avem polițiști corupți, prieteni cu interlopii, uneori chiar parte din rețelele infracționale? Avem! (vezi cazul Mizil Prahova, cu fostul șef al poliției trimis în judecată fix pe o astfel de speță). Ce mai avem? Păi, avem dosare care stau luni, ani, în care nimic nu se mișcă, deși sunt suficiente probe? Avem! Cum să nu planeze suspiciuni, când vezi cum se acționează, dacă se acționează?

Erorile judiciare din cazul Caracal, venite în cascadă, asta până când DIICOT-ul de la București a preluat cazul, pot fi erori din lipsă de profesionalism sau pot fi ”erori” intenționate. Pentru a nu periclita ancheta, procurorii nu pot face încă informațiile publice. Dacă există o rețea legată de cazul Dincă, așa i-ar avertiza pe complici în privința stadiului, în privința probelor care îi incriminează. E teribil de complicat, în cazul în care nu există prea multe probe directe, iar pe cele indirecte le pot face pulbere chiar și avocații mai puțin experimentați.

Cum a apărut ”legătura cu Deveselu”? Nimic mai simplu: fie că există, fie că nu, vecinii și ”prietenii” noștri de la est, rușii, abia așteaptă să discrediteze imaginea aliaților României. E drept că dacă ne amintim ”cazul Teo Peter”, nici măcar nu e nevoie ca rușii să facă mari eforturi. Există sau nu există vreo legătură cu o rețea care alimeta nevoile soldaților americani? Deocamdată sunt doar vorbe. Vorbe poate arunca oricine, vorbe se pot spune oricum, oricând, însă fără probe sunt doar vorbe. Doar că, terenul este fertil pentru cultivarea teoriilor. Problema nu se pune dacă ne convine sau nu, pentru că asta nu duce la vreun rezultat. 

Să facem totuși cuvenitul exercițiu de imaginație: în ancheta de acum sunt implicați foarte mulți oameni. Dacă îi suspectăm că acoperă ceva, trebuie să realizăm că măcar unul ”se va sparge” într-un moment, că toată mizeria o să iasă la suprafață. Credeți că ei nu șiu asta? Credeți că își asumă un asemenea risc? 

Revenind la adevărata problemă, cea a sistemului românesc, percepția publică are suficiente elemente să îl declare: BOLNAV. Pe intelopii care au sub oblăduire rețele de trafic de persoane, pe cele de prostituție, cămătărie, trafic de droguri și alte nenorociri, ei bine, pe acești interlopi îi vedem prin campaniile electorale. Și nu vorbim doar despre Caracal, cangrena cuprinzând întreaga țară. Credeți că astfel de grupări sunt doar în siajul PSD? Profund greșit! Sunt pe la majoritatea partidelor. Dacă erau doar la PSD, atunci era problema gravă a unui partid, care putea fi înlăturat la vot, nu a unui întreg sistem care trebuie dărâmat din temelii. Abia acum apare adevărata problemă: cine să facă asta? Nu există un partid care să aibă majoritatea, așa că pentru a guverna vor fi nevoite să facă alianțe. Alianțele vin la pachet și cu specimenele despre care vorbim. Se vor schimba niște oameni prin vârfurile unor instituții, însă sistemul va rămâne bolnav. 

Cui folosesc fake news-urile? Să nu cumva să credeți că bătălia se duce pe rating, pe număr de telespectatori, de cititori. Sunt unii mici care se bucură la asta, însă adevărata bătălie este cea politică. Puteți lesne observa cum televiziunile, presupus a fi de știri, direcționează mesajul către cei pe care îi susțin, în paralel cu mesajele care îi discreditează pe inamici, pe cei cărora trebuie să le plătească niște polițe mai vechi sau mai noi. Aici este adevărata miză a manipulărilor și manipulatorilor. Rețelele există și tocmai acesta este pericolul, în sensul în care vor continua să existe, la fel de bine protejate de sistem. Pare paradoxal, dar rezultatul poate fi tocmai întărirea și nu destructurarea lor.

Și totuși speranța este cea care moare ultima. Nici măcar diabolicul Dincă nu o poate ucide. Speranța vine de la anchetatori. Trebuie să avem o doagă lipsă, trebuie să fim paranoici, pentru a-i suspecta pe toți că sunt mânjiți. Este imposibil să fie așa, și chiar nu este. Au și ei specimenele lor, agățate și șantajate politic, dependente de favoruri și sinecuri. Dar avem convingerea că sunt majoritari cei corecți, cei care au conștiință, au familii, au copii, care înainte de profesiile de procurori sau polițiști sunt oameni. Sunt singurii pe care ne putem baza acum, când aproape toată societatea s-a îmbolnăvit de scenarită și conspiratită. Putem specula cât vrem, dar finalul anchetei este singurul care ne poate da imaginea corectă. 

Rezidential 9 Mai
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
jurnalist
Mai multe despre autor și articolele sale
Jurnalist din 1993. 10 ani de radio, 15 de TV și alternativ presă scrisă. ”Am ales presa online pentru că este singura unde nu există limite în exprimare.”
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg