Ministrul Teodorovici către managerii de spitale: ”Uitați de banii europeni, pentru că nu există”

0
66edace5858ed7c504a5db1982301069-1063x560-00-86_924da.jpg

66edace5858ed7c504a5db1982301069-1063x560-00-86_924da.jpg

Că este un ministru controversat, asta nu mai este o noutate, când vine vorba despre Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor. Ultima sa declarație este iresponsabilă și revoltătoare. Îl contrazicem cu un exemplu din Ploiești, unde Spitalul CFR a reînviat pe bani europeni. A fost posibil pentru că cei care conduc unitatea medicală au făcut proiecte, au bătut pe la ușile ambasadelor și au obținut banii datorită cărora spitalul este o emblemă pentru Ploiești.

Eugen Teodorovici, ministrul de Finanțe, adresându-se managerilor de spitale: 

”Uitați domne de spaţiul ăsta, de bani europeni, nu există bani europeni, există o sursă de venit la bugetul de stat şi punct. Regulile le facem noi în ţară şi ne asumăm dacă vrei sau nu să plătim din bani europeni.

Nu există bani europeni, există sursa de venit la bugetul de stat și punct.

Eu am un stil de vorbire radical, în sensul că este ban public, banul european, împrumuturile, buget de stat, toți sunt bani publici.

Statul român decontează din sursele pe care le are la dispoziție, fie că e buget de stat, împrumuturi. Statul așează în pagină ce finanțează și dacă bate cu ce cere Comisia, decontează de acolo, dacă nu asta este. Asta e logica, nu încercați să duceți discuția că nu iese, sau nu cu mine.

Banii europeni îi folosim, sau spun ca oamenii să înțeleagă beneficiile aderării, pe lângă multe altele, sunt și bani europeni. Eu am spus de multe ori, nu banul european contează, ci ceea ce vine cu banul european, adică principiile europene, practicile, asta a câștigat România, nu neapărat banii europeni. Că n-am învățat noi foarte multe, asta e altă discuție.”

Așadar, se poate deduce lesne că ministrul Teodorovici ori nu are o reprezentare clară a felului în care se obțin finanțările europene, acolo unde se solicită ci proiecte viabile ori face cu totul alte jocuri estice, așa cum adeseori este suspectat, minimalizând cu rea intenție rolul UE în ceea ce înseamnă redresarea României. 

Este deja tipic pentru golănia din politica noastră, ca astfel de indivizi să considere bugetul de stat un fel de visterie personală, de care pot dispune când și cum doresc. Tupeul atinge acum cotele maxime, considerând că și banii europeni trec prin filtrul deciziilor lor, fiind de fapt meritul actualei conduceri de partid și de stat dacă astfel de finanțări se obțin. 

Menționam la începutul articolului numele Spitalului CFR Ploiești, ca un exemplu a ceea ce înseamnă ca echipa managerială, atât administrativă cât și medicală să își dea interesul. Pentru că au avut proiecte și au bătut pe la uși străine pentru finanțări, spitalul a ajuns un reper pentru cum ar trebui să arate și să funcționeze o unitate medicală din România, aici unde suntem obișnuiți să ni se spună că nu se poate, că nu știm altceva decât să furăm. Iată că se poate.

Și tocmai pentru că acest spital s-a ridicat, a devenit ținta rechinilor politici. În urmă cu un an, unittatea medicală a fost la un pas să își piardă identitatea și să devină o secție a SJU sau a unor rechini imobiliari. Cert este că reacția publică absolut impresionantă a salvat acest spital. Detalii AICI.

Vedeți, domnule Teodorovici? Există bani europeni, există manageri români, există o țară care nu prea mai poate să vă înghită mizeriile debitate zilnic și aroganța, care nu are în spate altceva decât diletantism. Sperăm să nu vă vină ideea să tăbărâți iar pe ei, pentru că veți avea o surpriză de proporții cu mult înainte de alegeri.

După ce ieșiți din discotecă, dacă ieșiți vreodată, o să vedeți că români chiar compun o nație mișto, din ce în ce mai greu de prostit, pe care încă o subestimați. Într-un fel e mai bine că o faceți…

66edace5858ed7c504a5db1982301069-1063x560-00-86_f25ce.jpg

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău