29 de ani de la mineriada din 13-15 iunie 1990. Numele s-au schimbat, obiceiurile au rămas

0
61681851_1eb41.jpg

61681851_1eb41.jpg

Românii au o avut o șansă la Revoluție, dar au irosit-o, permițând înlocuirea dictatorului Ceaușescu cu slugile sale din eșalonul 2, Ion Iliescu fiind reprezentativ pentru acea gașcă neocomunistă.

Se putea altfel? Am avut o șansă reală? Am certitudinea că nu. Și nu pentru că românii nu și-ar fi dorit să scape de comuniști și securiști, ci pentru că puterea era la ei. Au avut resursele financiare și logistice, au avut informația, iar acestea erau elementele esențiale în prelualea și menținerea puterii, ceea ce s-a și întâmplat.

În acele vremuri, grupuri minoritare de tineri, alâturi de liderii firavei opoziții încercau să protesteze, să le explice tuturor cine sunt personajele odioase care puseseră mâna pe putere. Opozanții erau puțini, poporul needucat și ușor de manipulat. Canalele de comunicare le aparțineau. Televiziunea națională era oricum, dar nu liberă, începuseră să apară mogulii de presă, aceiași securiști reinventați și transformați peste noapte în oameni de afaceri onorabili și de succes.

Tinerii protestau în Piața Universității din Capitală. Imediat au fost demonizați, transformați în drogați, în dușmani ai poporului. Atât îi trebuia țaței Veta, să îi spui că acei tineri fac sex în corturile amplasate la Universitate, iar reacția era imediată: ”Huooooo!” 

Prezentat ca cel ”sărac și cinstit”, tartorul regimului mizerabil era Ion Iliescu, un comunist până în măduva oaselor, un personaj care a frânat evoluția democratică a României. În spatele lui s-au format clanurile care au vândut tot ce se putea din țară, băgând profitul în propriile buzunare. Poate mai sunt naivi care nu cred că au putut face toate astea, apoi să scape nepedepsiți și cu averile întregi. Vă invit, cu drag, în comuna prahoveană Cornu și nu la localnici. Restul este poveste…

Prezența tinerilor protestatari în spațiul public genera disconfort pentru găștile de borfași care confiscaseră revoluția. Poliția acelor vremuri avea încă imaginea grav afectată de miliția de dinainte de 89, iar instituția nu putea fi folosită pentru reprimarea manifestanților. Foștii milițieni nu prea aveau curajul să se arate pe străzi, așa că a fost nevoie de o forță represivă, care să pară una din rândul poporului… minerii.

Astăzi, 13 iunie 2019, se împlinesc 29 de ani de când minerii au ajuns în Bucureşti şi au început şirul de violenţe împotriva demonstranţilor care ocupaseră Piaţa Universităţii.

4 oameni au fost declarați morți oficial şi peste 1.300 au fost răniţi în timpul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Dosarul în care sunt anchetate faptele din acea perioadă a fost trimis în judecată abia anul trecut. Anul acesta s-a întors însă la Parchet.

Totul a fost comandat de la București, sub directa îndrumare a liderului FSN Ion Iliescu. După ce minerii lui Miron Cosma au făcut prăpăd pe străzile din București, Iliescu le-a mulțumit tovărășește, așa cum învățase în pregătirea KGB-istă de la Moscova. În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, SRI, precum şi peste 10.000 de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

În dosarul mineriadei, procurorii mai arată că forţele de ordine au făcut uz de armă cu muniţie de război, în aceste împrejurări fiind împuşcate mortal 4 persoane iar alte 3 fiind rănite, de asemenea, prin împuşcare.

Nu este niciodată prea târziu ca monstruozitățile acelor zile să fie condamnate. Partea cea mai tristă este că cei mai mulți dintre români nu au învățat nimic din acele vremuri, iar istoria s-a repetat, sub PSD, demn urmaș al FSN. Singura diferență a fost înlocuirea minerilor cu jandarmii, pe 10 august 2018. Poate vom avea norocul ca dosarul penal deschis cu această ocazie să nu aibă soarta celui de la prima mineriadă. 

Celor tineri, care încă nu înțeleg de ce este important ca să voteze, le prezentăm următoarele imagini, cu speranța că nu se vor mai repeta:

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău