60179089_886878105039115_5837912427114528768_n_74032.jpg

Miticii din politica locală au reușit să transforme un eveniment măreț, lansarea de carte a Președintelui Iohannis, într-un eveniment de campanie electorală.

De ce măreț? Pentru că este vorba despre o carte; este scrisă de Președintele țării mele, România; tratează problematica afacerilor europene; este gândită într-o cheie interesantă, punând accentul pe cetățean.

În afară de vopsitul scărilor din fața Casei de Cultură a Sindicatelor, de umplerea sălii, în primul rând, cu membrii de partid și de fotografii cu Președintele României, nu am văzut să iasă altceva în evidență din acest eveniment.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Ori această carte, bine scrisă după părerea mea, trebuia să fie punctul central. Într-o perioadă în care se lovește puternic la temelia edificiului european, o discuție despre Uniunea Europeană este obligatorie.

Cartea are meritul de a aduce în atenție trecutul, prezentul și viitorul european. Amintește de evoluția dificilă a proiectului european, de valorile europene, de criteriile de aderare ( criteriile de la Copenhaga de care uită multi politicieni români), de statutul României în Uniunea Europeană și de rolul pe care trebuie să îl aibă România în Europa viitorului.

Iată câteva idei desprinse din carte:

"Uniunea Europeană este o construcție în centrul căreia se află cetățeanul și bunăstarea lui, un proiect gândit și clădit de oameni, pentru oameni și in folosul lor".

"Uniunea Europeană înseamnă libertate și responsabilitate ".

" România beneficiar net de fonduri europene: 34,2 miliarde euro în favoarea țării noastre".

"Birocrație românească complicată care îngreunează accesul la fonduri europene".

" Romania trebuie să se lanseze în marele proiect al digitalizării "; "producători și furnizori pe piața unică digitală, nu doar clienți".

" Educația nu se oprește odată cu terminarea școlii, ci continuă în același ritm pentru toate vârstele ".

" Temerea Vestului este fundamental diferită de temerea din Estul Europei. Oamenii din Vest se tem că vor pierde ce au, pe când oamenii din Est se tem că nu vor avea niciodată ce au cei din Vest".

"UE - parcurs complex; UE - un construit, nu un dat; cuvantul-cheie: cooperarea".

" Patrimoniul cultural este o sursă inestimabilă de coeziune și bunăstare socială, cu singura condiție ca această moștenire să fie responsabil și inteligent conservată și pusă în valoare, prin programe sustenabile și cu o alonjă ambițioasă ".

" România trebuie să joace un rol tot mai consistent între statele membre și să contribuie la un proces de integrare tot mai intens și tot mai aproape de cetățeni și de nevoile lor".

"Uniune puternic integrată, Uniune coezivă și ferm consolidată, care să le ofere cetățenilor ei bunăstare, siguranță, securitate și pace".

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg