42988aa9-a766-4f51-a39f-1c8966160eb1_da0ea.jpg

Pentru că suntem o comunitate, nu doar un ziar, considerăm că este de bun simț să ne sprijinim reciproc, mai ales în a afla pe ce lume trăim. Publicația noastră nu este făcută doar cu ceea ce scriu redactorii, ci în bună măsură cu sprijinul cititorilor, cărora le mulțumim pentru implicare.

Așa se face că bună parte din mizeria ascunsă sub preș de autorități ajunge la lumină datorită implicării comunității. Mărturiile scrise, imaginile foto-video, deși în mare măsură probează realități, acestea au nevoie de confirmări oficiale, de implicarea autorităților. Uneori, imaginile pot induce în eroare, iar informațiile oferite în paralel pot să vină din surse rău intenționate. Verificarea lor este obligatorie, pentru a evita prejudiciile de imagine, care pot schimba destine, care pot afecta ireversibil oameni nevinovați.

Să luăm două exemple: câinele lovit ”intenționat” de un șofer, în curtea unei școli din Ploiești și desciderile de amploare din Europa, care au vizat și o firmă din Ploiești, în cazul comercializării de pește impropriu pentru consum.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

1. Cu o zi în urmă, am primit zeci de mesaje pentru a mediatiza un caz de cruzime împotriva animalelor. Era vorba despre o postare care s-a viralizat rapid și care conținea o acuzație adusă unui stimabil, cu barba sură, care ar fi lovit intenționat un biet cățel, în curtea unei școli. Cele 6 imagini, din care trei cu mașina și șoferul, două cu bietul animal și una cu câteva pete de sânge nu aveau nicio legătură între ele. Omul este acuzat și linșat pe rețelele de socializare pentru o faptă bazată pe o mărturie, dar care nu poate fi probată coroborând niște presupuse probe.

În cazul în care nu ați văzut deja postarea share-uită de zeci de ori, vă imaginați oricum ce conțineau comentariile: ”Un nenorocit!”, ”Să îl ardem pe rug!”, ”Să fie linșat!”, ”Să plătească, să i se taie, să i se facă...” În ceea ce ne privește, ”Nu vreți să postați, nu vreți să faceți știre, nu vreți să vă implicați, îl cunoașteți pe nenorocit...” 

Deși nu e normal, haideți să facem abstracție de prezumția de nevinovăție și să privim problema în cele două moduri posibile: A. Omul e vinovat și trebuie să plătească. Pentru asta am trimis imaginile la poliție, urmând ca o anchetă stabilească, iar restul să fie parcursul juridic firesc. Poate există și alte probe, filmări de pe camerele de supraveghere ale școlii, etc.. Vom afla în curând dacă omul e vinovat, însă până atunci nu vom publica imaginea omului, pentru că...

...varianta B: Dacă omul nu e vinovat? Ați încercat să vă imaginați că poate este în conflict cu o altă persoană, iar aceasta încearcă să îi distrugă imaginea? Poate fi vinovat, dar dacă nu e? Ați sărit la gâtul omului, fără macar să aveți vreun indiciu că povestea e reală, fără să vă gândiți că între poze nu sunt legături care să probeze presupusa faptă. Și dacă tot suntem la capitolul imaginație, încercați să vă imaginați că mâine, soacra din dotare ne trimite o poză cu dumneavoastră, una cu mașina și una cu un cadavru, toate însoțite de o poveste lacrimogenă despre ce criminal a găzduit... Cum facem? Publicăm și înfierăm bestia? În realitate era supărată pentru că i-ați băut pensia, nu pentru că ați omorât un om, dar trebuia să vă dea o lecție. Desigur, pentru a evidenția aspectele unei astfel de situații, exemplele sunt duse la limita extremă, deși anii de experiență ne-au demostrat că nu prea există limite. 

Urmează cel de al doilea exemplu, știrea despre ”Percheziții în Prahova. Piața a fost invadată cu pește de import plin de chimicale!” 

O rețea internațională, la căpătul căreia s-ar afla și o firmă din Ploiești, ar fi distribuit și comercializat pește impropriu consumului, care ar conține printre altele metale grele. Cercetarea este in rem, ceea ce înseamnă că se caută probarea faptei, mai apoi îndreptându-se către persoane și societăți comerciale. Așadar, se cercetează. O fi, n-o fi, s-o proba, nu s-o proba. Așa cum este normal, am publicat informația oferită de organele de cercetare, care nu conține și numele societății ploieștene. Desciderea nu înseamnă condamnarea pe loc a celor vizați, ci căutarea de probe, de documente care să probeze presupusele fapte. Nici descoperirea unor probe relevante nu înseamnă probarea vinovăției, așa cum lesne se crede, aceasta fiind de competența unor instanțe. 

Dacă societatea repectivă nu este implicată sau nu așa cum se prezintă fapta, putând la rândul să fie victimă, iar buna credință la achiziție să fie speculată de cei de la care au importat marfa??? Granița celor două abordări este atât de sensibilă, încât este obligatoriu ca implicarea cu rea intenție să fie probată.   

Atât pe site la secțiunea comentarii, dar și pe pagina de facebook unde am distribuit informarea venită de la poliție, cele mai multe comentarii cer ”sânge”, supărarea venind de la faptul că nu apare numele firmei. Explicația fiind deja oferită, iată câteva exemple de comentarii:

”Pai si s-a vandut undeva pestele ala? Unde? Nu ar trebui sa stim si noi????” - răspuns: și pentru asta este făcută descinderea. ”Menționați și numele firmei .De cine să ne ferim dacă nu ne dați informația completă?” Răspuns: simplu! În primă fază, pentru câteva zile, nu cumpărați pește din comerț.

”De ce nu dati numele firmei daca intr-adevar tineti la siguranta cetatenilor.Comndamnati la urgenta pe viata!” Răspuns: Cum facem? îi târâm diseară în centru, la ceas, și le dăm foc? Suntem convinși că nu ați participa la o execuție publică. Sau ați face-o?

”Care fabrică, care firme ? Zici ca sunt articole plătite pentru a panica populația.” Răspuns: aici chiar ne abținem să dăm unul, din cauza complexității și a sensului pe care l-ar putea căpăta.

”Închisă fabrica ,patronul și administratorul,pușcărie și după, că ăștia de ne guvernează au dat legi să-i apere pe hoți și șmecheri sa nu mai poată deschide nicio firmă timp de 5 ani.In Ploieștiul asta li s-a dat voie unora să-și facă firme oriunde și oricum.Putin control și pe la registrul Comerțului nu strică.In pescăria de la Hale controale se mai fac?!Merge cineva să vadă cum și unde sunt ținuți peștii aduși?!” În acest caz chiar nu este nevoie de un răspuns, pentru că verdictul a fost deja dat și pare definitiv și irevocabil.

”Stiri date pe jumatate !!!” Aici chiar ne încumetăm să vă oferim un răspuns, pe baza unui exemplu simplu, pe înțelesul tuturor. Ai o informație: în această seară, la Ploiești, va fi un spectacol. Dai informația, dar nu spui cum a fost la spectacol, din simplul motiv că actul artistic nu s-a derulat încă. La final, după ce ai toate datele, faci o recenzie a evenimentului. Poate ți-a plăcut, poate nu, dar spui. Nu se numește că ai oferit o jumătate de informație, ci informația completă din acel moment, o etapă, una care va presupune și o revenire cu cele întâmplate la acțiune. 

Și ar mai fi un aspect de precizat. Există cazuri în care, deși probele sunt de netăgăduit, anchetatorii nu oferă mai multe informații, pentru că acestea ar putea pune în gardă complicii celor vizați, persoane care pot distruge probe sau se pot sustrage cercetărilor, fie și temporar.

În loc de concluzie: Sperăm că aceste explicații vor fi ușor de parcurs, de înțeles. Uneori este cazul să și explicăm știrile, chiar dacă puțini din presă o fac. Considerăm că sunt elemente de știut, utile celor din comunitate, care nu sunt familiarizați cu acet domeniu de activitate, cu legislația. Ceea ce sperăm să se întâmple este schimbarea mentalităților, renunțarea la abordările precipitate, care nu trec prin filtrul rațiunii. Scopul nostru este aflarea adevărului, nu demolarea unor destine, chiar dacă acești pași presupun mai multă răbdare, care nu de puține ori creează frustrare și revoltă.

foto 1: câinele ”cu pricina” și foto 2: peștele presupus contaminat

42988aa9-a766-4f51-a39f-1c8966160eb1_297ea.jpg

89e1c303-fd99-4eee-b576-5b8956739838_f9aad.jpg

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
jurnalist
Mai multe despre autor și articolele sale
Jurnalist din 1993. 10 ani de radio, 15 de TV și alternativ presă scrisă. ”Am ales presa online pentru că este singura unde nu există limite în exprimare.”
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg