Are și Ploieștiul ăsta vreun program de investiții, de dezvoltare, un proiect, ceva, orice?

0
59872872_1124455367753660_8274307371086381056_n_be49e.jpg

59872872_1124455367753660_8274307371086381056_n_be49e.jpg

Ar mai fi un an până la alegerile locale, suficient timp să faci… nimic, un cuvânt care a intrat deja în legendă. Măi, frate, dar chiar nimic, nimic?

Când abordezi o asemenea temă ai două variante: fie iei cifrele oficiale și te prefaci că ai analizat ca un jurnalist serios, fie îi trimiți undeva cu cifrele, explicațiile și scuzele lor, constatând, ca orice ploieștean sănătos la mansardă, că în orașul ăsta nu se întâmplă nimic.

Plec de la ideea că sunt ofticos. Umblând prin țară nu ai cum să nu te oftici văzând că alții pot. Am mai spus, repetând obsesiv, Oradea, Cluj, Iași, Brașov, Alba Iulia, Constanța,. Și nu sunt singurele. De ce ei pot și noi nu, într-unul dintre cele mai bogate orașe din țară? Simplu: pentru că au știut să aleagă, pentru că pot și vor. E drept că la ei lumea nu duce punga cu gunoi la stâlp, pășind încă vreo 20-30 de metri până la pubele, la ei nu se aruncă chiștoace, șervețele și pet-uri în trafic, la ei nu se bucură lumea la fasole și abonamente moca, lai ei oamenii au demnitate pentru că sunt educați, iar alegerile sunt în deplină cunoștință de cauză.

La Ploiești nu se poate. Poate știți voi un proiect important pentru acest oraș, iar ignorantului care sunt îi scapă. În anii anteriori s-a făcut câte ceva: un stadion, un hipodrom, spații verzi amenajate și întreținute ca la carte, asfaltări. Despre calea de rulare a tramvaiului și Parcul Municipal Vest mă abțin. Despre rateuri, doar de bine. Mă rog, nu chiar rateuri, dar nici ce se dorea nu prea a ieșit. 

În fruntea Ploieștiului s-au perindat aproape toate partidele. În actuala varză administrativă avem: un primar PNL, un vice PSD, un altul de la ALDE și un consiliu local dominat de PSD – ALDE. Nu avem proiecte, dar avem un permanent bâlci al declarațiilor, toate la categoria ”ba p-a mă-tii!” Primarul nu poate pentru că e blocat de opoziția îndărătnică, iar Consiliul Local nu poate, pentru că nu mă întrebați de ce, dar nu poate. În schimb, la miștouri sunt ași pe facebook.

Cine vă reține să faceți proiecte, altele decât cârpeala unor străzi, și aia făcută la mișto? Acum aveți salarii, chiar dacă programul este tot de gravide. Același sictir al unor indivizi cărați de pe la partide, de la obligații, de prin familiile decidenților. Ce mama naibii faceți în birourile alea, mai ales că sunt noi. Vă e teamă să nu le uzați, pentru că abia v-ați mutat în ele și ar fi păcat? 

Societățile comerciale din subordinea municipalității sunt varză. Toate sunt falimentare, toate au datorii, toate mai există doar pentru că se fac injecții de la bugetul local. De ce naiba mai sunt societăți comerciale? Pentru că la fiecare se află în frunte sinecuriști, nu profesioniști. Pentru că sunt conduse de indivizi cărora dacă le-ai da pe mână o societate comercială privată și-ar prinde degetele în pian. Și încă o dată, la fel de obsesiv, cum naiba de alții pot?

Prestatorii de servicii publice sunt în lumea lor. Nu cred că știți vreun serviciu public fără probleme. Ok, admitem că sunt inerente avariile, însă felul în care au fost gestionate, modul defectuos în care s-a făcut comunicarea, toate denotă disprețul profund al acestor societăți atât față de edili, dar mai ales față de ploieșteanul de rând, acel fraier care este obligat să plătească.

Bătaia de joc a rețelarilor este atât de evidentă, încât nici măcar nu se mai sinchisesc să își semnalizeze lucrările de pe domeniul public. Azi sapă, peste două săptămâni pun o țeavă, fac un racord, peste o lună revin și astupă cu pământ, peste altă lună vin și toarnă un fel de asfalt, la mișto, care oricum se surpă în maxim o lună. De câte ori ați auzit un primar, un vice, un consilier local, un șef de regie ieșind și spunând ce amenzi s-au dat pentru astfel de nereguli? În ultimii 3 ani, fix… niciodată! Dar fraierul trebuie să își plătească taxele și impozitele locale, să își schimbe amortizoarele, și articulațiile mașinilor. 

Trebuie să recunosc că am exagerat când am spus că nu avem de niciunele. Uite, avem poluare. Ooo, daaa, din asta avem să ne băgăm și-n plămâni. De curând a fost o dezbatere la Teatrul Toma Caragiu. Așa, și? S-a spus că avem un oraș poluat. Așa, și? Urmarea? 

Suntem cei mai buni trăgători de concluzii. În acest domeniu suntem chiar trăgători de elită. Uite că excelăm și noi la un capitol. Și pentru că tot a venit vorba despre trageri, la acest capitol se trage consistent în ultimele zile, în sensul unor flatulențe electorale. Se strofoacă ăștia să ne convingă de valorile care ne vor reprezenta în Europa. I-aș fi crezut, dacă demonstrau mai întâi că au valori locale, de unde să plece valorile europene. 

Și ziceați ceva despre două spitale, unul de pediatrie și unul de urgențe, ambele noi? Ia, mai ziceți, că am fost cam tristi în ultima vreme. Nu prea am mai avut motiv să mai râdem copios.

Păi nu vine ea, campania? Să vedeți ce mai râdem atunci!

Nu în ultimul rând, ca să nu vă mai obosiți, nici de la PSD, nici de la PNL, nu sunați la redacție să întrebați cine m-a pus să scriu, așa cum adeseori obișnuiți, pentru că riscați să aflați și să vă fac cunoștință cu el. Indiciu: legenda spune că e negru. De la USR nu are cine să sune, pentru că abia au făcut o conferință de presă, de la înființare, iar bănuiala mea e că sunt ocupați să o organizeze pe a doua, care va fi peste 3 ani.

Las și eu imaginea asta aici, pentru că am primit-o de la un cititor, de pe strădușa Predeluș, din Ploiești, și îmi e teamă să nu o pierd. Poate vi se pare că este irelevantă în raport cu rândurile de mai sus, însă și cel care mi-a trimis-o e ploieștean și plătește aceleași taxe și impozite. Eu zic că este ilustrarea perfectă a micimii și dezinteresului de aici:

59616222_2316716515109113_2728789960931934208_n_415da.jpg

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău