O abordare diferită a cazului Răzvan Ciobanu. Expertiza preliminară: Airbag-urile s-au deschis la 126 km/h. Pe autostradă circulase cu 250 km/h (video surprins la scurt timp după ce ambulanțele au ajuns la locul accidentului)

0
739b771b-5458-4343-967f-1e7264e34c09_17f09.jpg

739b771b-5458-4343-967f-1e7264e34c09_17f09.jpg

Subiectul poate fi prezentat și tratat în maniera circului mediatic pentru rating, cum la fel de bine putem învăța ceva din toată povestea, fără să ne certăm, fără să ne acuzăm reciproc. Este suficient să privim la rece o situație prin care mulți pot trece, chiar dacă acum sunt tentați să judece. Nu moartea lui Răzvan Ciobanu este subiectul acestui text, ci felul în care reacționează societatea.

Păcatul biblic de a ne judeca semenii a fost și va rămâne în ADN-ul multora, ca să nu spunem al majorității, riscând să facem o altă judecată. Ne trebuie ceva mai multă și mai consistentă educație, pentru a nu judeca un om, ci pentru a analiza o situație. Să încercăm în cele care urmează, să înțelegem de ce cazul Ciobanu este atât de intens mediatizat și cu ”ne alegem” din toată această poveste, urmând ca dumneavoastră, cei care ne citiți, să decideți dacă un astfel de subiect merită intens mediatizat și în ce manieră.

Înainte de disecarea tipurilor de abordare, iată ce spune raportul preliminar, citat de Mediafax, din surse judiciare:

”Expertiza preliminară a maşinii conduse de Răzvan Ciobanu arată că airbag-urile s-au deschis la 126 de kilometri pe oră, aceasta fiind viteza în momentul impactului. Istoricul înregistrat de computerul de bord arată că bolidul a circulat şi cu 250 de kilometri pe oră. De asemenea, proprietarul maşinii conduse de creatorul de modă a fost audiat în cadrul dosarului penal deschis după moartea lui Ciobanu.”

A murit un om… Unul imperfect ca noi toți. Imperfect și atât, nu ”mai mult sau mai puțin imperfect”. Era homosexual. Treaba lui, dar nu cred că un heterosexual este mai abil la volan, sau nu are tendințe suicidale, sau nu poate fi victima unui criminal. Sunt ipoteze, piste ale unui caz pe care anchetatorii încă îl cercetează. Până la finalizare se poate discuta doar la modul teoretic despre cazuri pe care le întâlnim pe șosea.

De ce este interesant și util la modul cinic acest caz? Are vreo importanță că personajul era ”vedetă”. Iată un cuvânt folosit abuziv, având drept consecință ducerea în derizoriu a adevăratului sens. Răzvan Ciobanu era un creator de modă care apărea la televizor și cam atât. Asta nu îți conferă statutul de vedetă, ci o expunere publică. Până la acel statut este un drum lung și anevoios de parcurs, drum la capătul căruia puțini ajung. În cazul lui Răzvan Ciobanu, câți dintre cei care îl apreciază i-au văzut creațiile vestimentare, pentru a avea o părere despre ceea ce îi conferea statutul de ”vedetă” și câți îl apreciază doar pentru că l-au văzut la televizor? Sunt convins că sesizați diferența. 

Că fusese consumator de droguri, fapt recunoscut chiar de el, că eșuase în afaceri, că era homosexual, toate acestea l-au expus public cu o imagine controversată. Un suflet de om, cu bunele și cu relele lui, cu alegerile lui mai mult sau mai puțin fericite, cu împlinirile și neîmplinirile lui. Cu ce îl face mai bun pe un criminal în serie faptul că este heterosexual? Subiectul putea fi ungur, negru, psd-ist, pnl-ist, ceva tot se găsea să îl demonizeze. Atât timp cât homosexualitatea și-o manifesta în spațiul lui intim, nu mă interesează. M-ar fi intresesat dacă se manifesta ostentativ, dezgustător în spațiul public. M-ar fi interesat dacă era un violator care trebuia izolat de restul societății, dacă era un personaj agresiv și periculos prin prisma orientării sexuale. Doar așa, cum spuneam, treaba lui. Rămân fanul sexului opus, iar homosexualitatea lui Ciobanul nu îmi schimbă perspectivele. 

Dacă era drogat sau nu în momentul accidentului, aici deja situația se schimbă radical. Au apărut informații conform cărora ar fi avut câte ceva în sânge. Vom vedea la momentul rezultatelor oficiale. Era oricum un personaj predispus la consum de droguri, fapt recunoscut chiar de el. Dacă s-ar fi drogat doar în casă, până îi pocneau toate vasele pe creier, iar nu mă interesa. Un iresponsabil mai puțin. Dacă însă urca la volan sub efectul drogurilor, atunci mă interesează maxim, la fel cum mă interesează unul rupt de beat, care face același lucru. De ce? Pentru că mă pot intersecta cu el pe șosea, pentru că vă puteți intersecta cu el pe șosea. Din acest punct intru în conflict cu cei care le plâng de milă indivizilor care provoacă tragedii. ”Săracul om, nu aveți pic de respect! Nici nu s-a răcit cadavrul și săriți la gâtul lui pentru rating! Rușine!” Serios? Ia spuneți-le asta familiilor celor uciși pe șosele de bețivi sau drogați! Încercați să le-o spuneți față în față, privindu-i în ochi, cu seninătatea specifică unei false compasiuni. Repet, nu este vorba aici despre cazul Răzvan Ciobanu, ci despre un fenomen social inclus într-una dintre ipotezele accidentului care stă la baza discuției, a felului în care este perceput și abordat.  

În cazul stării psihice a lui Răzvan Ciobanu, în cazul în care întâlnesc un om cu asemenea probleme, așa cum el le-a descris, mai degrabă mi-aș pune problema cum aș putea să îl ajut, nicidecum să îl judec. Dar e mai simplu să nu ne pese, pentru ca mai apoi să ne mirăm și să ne arătăm intrigați de consecințe.  

Revenind la datele preliminare din anchetă, respectiv la viteza la care s-au deschis airbag-urile – 126 km/h, dar și la cei 250 km/h viteză înegistrată pe computerul mașinii. A fost sau nu omorât, a vrut sau nu să se sinucidă, era homosexual sau heterosexual? Cineva a condus o bombă pe roți. În drumul său ar fi putut să spulbere vieți nevinovate. Dacă cei pe care milostivenia creștinească îi macină acum ar fi fost în calea lui? Poate cvă mai amintiți de cei 5 creștini spulberați într-un BMW x3, pe DN1, de un sinucigaș intrat pe contrasens. Bietul băiat, era în depresie, părăsit de iubită și neînțeles de societate. E drept că au murit cei 5 din BMW, dar na… Să le spuneți creștinește celor  care au rămas în urma victimelor, cum vă macină compasiunea. 

Așadar, pentru cei care nu au înțeles, nu Răzvan Ciobanu este ”vedeta” în abordarea subiectului, ci cum suntem capabili să privim ipotezele unui caz, cum nu reușim să privim dincolo de o discuție cu specific de mahala, cum nu reușim să vedem o serie de fenomene sociale care generează tragedii. A fost sau nu drogat la volan, Ciobanu a dat naștere unor astfel de discuții, a căror superficialitate este mai mult decât îngrijorătoare. Și încă ceva: ura care reiese din diferența de opinii ar trebui să fie cea care să ne îngrijoreze.

Că tot suntem în Săptămâna Luminată, au trecut peste 2000 de ani în care nu am învățat mai nimic, rămânând la fel de setoși de sânge, de primitivi, de dispuși să aruncăm cu pietre în piața publică, în cel legat de stâlp, doar pentru că a privit lucrurile altfel decât suntem capabili să le privim noi. 

Pe el, Dumnezeu să îl odihnească, iar pe noi, același Dumnezeu să fie drăguț și să ne ocrotească, să ne mai deschidă mințile superficiale, atunci când avem păreri despre ceea ce nu cunoaștem în detaliu. Și dacă tot e amabil bunul Dumnezeu, ar putea să ne dea un semn de deschidere de minte în zilele de votare, atunci când problema deși diferită are aceeași cauză: superficialitatea.

PS: Imaginile din înregistrarea de mai jos, ajunse în spațiul public dintr-o sursă neprecizată, au generat discuții aprinse (speculații), pe marginea poziției victimei, întinsă pe spate, cu mâinile în sus, speculându-se ipoteza că este o poziție nefirească, indicând o posibilă crimă. Precizările anchetatorilor au demontat aceste speculații, victima ajungând în acea poziție, ca urmare a încercării echipajului SMURD de a face manevrele de resuscitare. În mod evident am cenzurat aceste imagini, însă am ținut să facem precizarea tocmai pentru a demonstra cât de ușor se pot face speculații în condițiile necunoașterii situației de fapt. 

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău