fbpx

rafinaria-petrobrazi-acum_23465900_b910d.jpg

Poluarea din Ploiești a atins cote alarmante și, pentru prima dată în ultimii ani, instituțiile de mediu au comunicat modul în care au reacționat la sesizările populației. Astfel, Rafinăria Vega a fost indicată de ministrul Mediului drept sursa mirosului puternic de gaze și sulf reclamat de numeroși ploieșteni luni dimineață, urmând să fie sancționată de Garda de Mediu Prahova.

Și Agenția pentru Protecia Mediului Prahova a reacționat printr-un comunicat în care s-a strecurat și un ”detaliu” foarte interesant.

Astfel, pe lângă informația că s-au constat creșteri și depașiri la indicatorul H2S (hidrogen sulfurat), creștere datorată activității ROMPETROL-Rafinăria VEGA Ploiești, APM Prahova menționează următorul aspect:

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

”În zona Rafinăriei Petrobrazi nu s-au făcut monitorizări suplimentare deoarece am fost notificați cu privire la repornirea instalațiilor abia astăzi, 15.04-ora 9,21. A fost informată Garda Natională de Mediu-Comisariatul Județean Prahova cu privire la situația existentă, în vederea luării măsurilor conform competențelor legale”.

Așadar, austriecii de la OMV, care dețin rafinăria Petrobrazi, nu au considerat de cuviință să anunțe APM Prahova, așa cum îi obligă LEGEA, că repornesc instalațiile. Adică fix momentul în care, de obicei, se eliberează în atmosferă o contitate masivă de poluanți.

Potrivit autorizației de mediu, rafinăriile sunt obligate să anunțe APM Prahova când pornesc instalațiile, astfel încât instituția să poată monitoriza calitatea aerului. În caz contrar, rafinăria, în cazul de față Petrobrazi, riscă o amendă cuprinsă între 50.000 și 100.000 de lei.

În acest context așteptăm cu interes rezultatul controlului Gărzii de Mediu Prahova desfășurat în aceste zile la Petrobrazi.

Și asta nu e tot. Deși rafinăriile din zona Municipiului Ploiești aveau obligația ca până la 15 aprilie să monteze stații proprii de monitorizare a calității aerului, Petrobrazi este singura ca nu s-a conformat. 

Oare de ce? Să fie vreo legătură între această ”scăpare” și aerul irespirabil de pe centura de Vest a Ploieștiului, din  apropierea rafinăriei Petrobrazi? Întreb și eu pentru cei 250.000 de ploieșteni otrăviți constant....

Informeaza-te inainte de a cumpara o casa

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook