fbpx

angajrusjup_f2bb5.jpg

Imediat după publicarea știrii despre controlul de la Spitalul Județean Ploiești, observatorulph.ro exprima rezerva asupra bunelor intenții care ar guverna acțiunile ministrului Sorina Pintea, într-un text publicat AICI. Temerile noastre aveau fundament real, iar următoarea săptămână avea să aducă și susținerea suspiciunilor că nimic nu este ceea ce pare. Este o a doua torpilă politico-economică, pe care Sorina Pintea o aruncă la Ploiești, după scandalul dezinfectanților.

Știrea inițială despre control a fost publicată AICI. A urmat informația despre propunerea demiterii directorului de îngrijiri AICI. Nu în ultimul rând s-a vorbit despre ancheta DSP Prahova și convocarea la Consiliul Județean a responsabililor din SJU. 

Timp de o săptămână, la SJU Ploiești și la Consiliul Județean Prahova s-au derulat evenimente, ca urmare a controlului, pe care l-am intitula ”vizită de lucru cu o temă prestabilită”. 

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Fără tăgadă, situația de la SJU este una dezastruoasă. Nu este de ieri, de azi, iar ea a fost reflectată în observatorulph.ro în ultimii ani, printr-o serie de materiale și dezvăluiri ale cititorilor și angajaților acestui spital. Unitatea medicală ploieșteană a devenit astfel subiect de interes național, fără ca presa să dorescă distrugerea imaginii spitalului, ci doar rezolvarea gravelor probleme de acolo. 

Așa cum am criticat absolut tot ceea ce a fost în neregulă în acest spital, la fel de onest trebuie să admitem și următoarele aspecte pentru obiectivitate:

1. De doi trei ani se produc schimbări în bine, care nu s-au produs în ultimii 30 de ani - renovări, achiziții, dotări etc. Un exemplu ar fi refacerea integrală a secției de ortopedie, cea care în trecut arăta a spital de campanie din timpul celui de al doilea război mondial. În plus, comparativ cu anii precedenți, nu au mai apărut suspiciuni legate de achiziții oneroase, licitații trucate.

2. Pe fiecare secție s-au format echipe de medici buni, profesioniști, tineri - tot pentru prima dată în ultimii 30 de ani. Ar fi nedrept să minimalizăm importanța acestui aspect, din respect pentru munca multora dintre angajații SJU. Facem aici cuvenita abstracție de ura pacienților față de vechii șpăgari, față de indolența unor infirmiere. Plecăm de la premisa că nu există loc perfect, chiar dacă este de dorit să fie, dar nici nu putem să aruncăm cu noroi în cei care nu merită. Da, mor oameni în spitale, dar câte vieți sunt salvate? Să facem totuși o distincție clară între ceea ce s-a întâmplat în cei 30 de ani: în primii 28 mai nimic, în ultimii 2 suficient de multe ca să putem spera că se poate. 

3. Pentru prima dată, în ultimii 30 de ani, feedback-ul negativ primit de la pacienți și aparținători este redus la cote istorice. Desigur, nemulțumiri există și vor mai exista, bună parte din ele fiind justificate. O minte cu adevărat rațională conștientizează că nu îi aduci pe toți în piața publică și omori cu bolovani. Una pentru că nu ar fi drept și nu așa se face, iar a doua pentru că nu rămânem să ne tratăm singuri după ce am făcut ”dreptate”. 

4. Recunoaștem, cu asumarea a ceea ce afirmăm acum, că singura perioadă în care a existat comunicare, a fost în ultimii ani. Nu a existat sesizare sau solicitare de clarificare adresată SJU, din partea redacției noastre, care să nu primească răspuns în cel mai scurt timp posibil. Chiar dacă uneori nu ne-a fost pe plac, nouă sau opiniei publice, ideea nu a fost să ne placă sau să ne satisfacă vreo suspectă ”poftă de sânge”, ci să existe comunicare, iar problemele semnalate să își găsească rezolvarea. Ca interfață de comunicare între spital și beneficiarii serviciilor medicale, nu putem să nu recunoaștem starea de fapt, reală, a ultimilor doi-trei ani.

Ultima săptămână s-a scurs într-un joc pe care l-am intitula: ”Uite conducerea, nu e conducerea! Uite demisia, uite demiterea!” Cineva trebuie să răspundă. A așa a apărut și consecința firească a unei posibile demisii în bloc din partea conducerii spitalului: și dacă pleacă actuala conducere, cine vine, de ce cine e adusă și pentru a servi căror interese?”

Pe surse, cu mențiunea cuvenită că sursele observatorulph.ro nu dau știri false, cineva din PSD a vrut să îl pună la respect pe președintele CJ Bogdan Toader, care nu prea răspundea la comenzi, trimițând-o pe Sorina Pintea în control. Inițial, Bogdan Toader nu s-ar fi prins de scopul manevrei, crezând că e ”pe bune”. Picat în plasa unor reglări de conturi interne, a cerut demisiile celor din conducerea SJU, la care s-a gândit că sunt de formă. Apărând presiunea publică, și-a dat seama că nu poate să-și retragă cuvântul și este în corzi. Așa i s-ar fi pregătit deja o echipă nouă de manageri, care n-au nici măcar o treabă tangențială cu spitalul. Președintele CJ Prahova pare acum blocat în mijlocul unui joc politic intern.

Putea să pară o miză electorală, la care prahovenii să percuteze, spunând extaziați: ”Uite, domnule, ăstora chiar le pasă și fac ceva pentru noi, fac schimbări!” Cum o veche vorbă spune ”schimbarea domnilor, bucuria nebunilor”, iată că nu prea există motive de satisfacție nici în rândul pacienților, nici al medicilor. 

Medicii s-au prins de scopul bâlciului din spatele ”controlului”, anunțând că vor demisiona în bloc. Și asta nu pentru că sunt încântați nevoie-mare de actuala conducere, ci pentru că nu acceptă ca schimbările să se producă așa. Mulți dintre cei din corpul medical, medici sau asistenți, ne-au declarat că schimbările sunt necesare doar dacă se fac în beneficiul unității medicale, iar cei mulțumiți să fie deopotrivă pacienții și cei care îi îngrijesc. 

Luni se anunță un nou control de la Ministerul Sănătății, care pare să aibă ca scop demiterea conducerii. În toată această poveste rămâne doar o întrebare: cui folosește bâlciul, pentru că doar spitalului, pacienților și corpului medical NU le este de folos, iar oamenii normali vor să se schimbe situația, nu doar o conducere care nu răspunde la comenzi. 

Informeaza-te inainte de a cumpara o casa

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook


sc_vasile1_83d7d.jpg
banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
harold.jpg