fbpx

098.jpg

În noaptea de vineri spre sâmbătă, la SJU Ploiești, s-a întâmplat ”ceva” ce nu am văzut în ultimii 30 de ani. Ministrul Sănătății a venit în control la un spital ajuns ”vedetă” în România, din cauza renumelui negativ, căpătat din cauza numeroaselor probleme care au ieșit la iveală.

Am spus s-a întâmplat ”ceva”, pentru că acel ceva nu este încă foarte clar. Este un control care chiar va avea urmări serioase? Este bâlciul politic necesar campaniel electorale? Cum a apărut îndoiala?

Știrea inițială despre control a fost publicată AICI. A urmat informația despre propunerea demiterii directorului de îngrijiri AICI. Nu în ultimul rând s-a vorbit despre ancheta DSP Prahova și convocarea la Consiliul Județean a responsabililor din SJU. 

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Dacă privim cu inocență întregul tablou, am putea spune că suntem impresionați de premiera spectacolului de ieri. Din păcate, am asistat la suficient de multe spectacole, ca să ne mai fure decorul atât de ușor, ca să fim victimele plecatului pe fentă.

Exemplu de motiv de îndoială: deși au existat mii de sesizări în ultimii ani, DSP Prahova a fost atât de calmă, încât nu a simțit nevoia să demareze acțiuni ample, controale cu urmări. Părea că toți cei care reclamau neregulile, presă, pacienți, aparținători, medici, toți, fără excepție, erau oameni cu probleme psihice, care de plictiseală depuneau sesizări, iar cei de la DSP erai singurii în deplinătatea facultăților mintale. S-au trezit ieri, să se apuce de un ”control amplu”. Dacă nu ar fi trist, am putea râde cu lacrimi. 

Pentru că publicarea știrilor pe acestă temă nu este suficientă, simpla consemnare a unor situații nu ne mulțumește, avem obiceiul să căutăm mai adânc, vorbind cu cei din mijlocul evenimentelor. Așa se face că am încercat să discutăm cu cei care lucrează în SJU. Vorbim aici despre oameni implicați, oameni care pun suflet în ceea ce fac și care suferă în egală măsură, alături pe pacienți și aparținători, din cauza neajunsurilor din acest spital. Propunerea demiterii directorului de îngrijiri, care este și șefa asistenților, Manuela Dobre, a stârnit zâmbete din partea celor pe care i-am chestionat. Răspunsurile au fost: ”frecție la picior de lemn”, ”au tăbărât pe acarul Păun”, ”s-au găsit cu cine să facă circ, în timp ce adevărații responsabili vor rămâne liniștiți pe posturi”. 

Cum nu avem intenția de a ne antepronunța, ridicându-ne deocamdată doar fireștile întrebări în acest stadiu, nu vom spune că ceea ce s-a întâmplat ieri este doar bâlci politic. Dacă vor exista urmări care să schimbe situația acestui spital mamut, atunci ne putem scoate pălăria în fața controlului ministrului. Printre aceste urmări ar fi și o anchetă chiar în interiorul DSP, o instituție direct responsabilă de tăcerea și inacțiunea ultimilor 30 de ani.  

Sorina Pintea, actualul ministru al Sănătății, chiar dacă face parte din contestatul guvern Dăncilă, pare singura din această garnitură care face ceva, care se mișcă, un medic care nu este din alt film. Este și motivul pentru care presa puterii o atacă, nu de puține ori numind-o ministrul #rezist. Ca oameni sătui de bâlci politic, ne interesează mai puțin de unde este, ci de ceea ce face concret. 

Din punctul nostru de vedere, subiectul SJU - DSP - CJ Prahova - Ministerul Sănătății abia acum se deschide.

Informeaza-te inainte de a cumpara o casa

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook


sc_vasile1_83d7d.jpg
banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
harold.jpg