fbpx

646x404.jpg

Avem în sânge ”harul” de critici a tot ceea ce se întâmplă, bun sau rău. Vine din lipsa de educație, cea care generează tot felul de frustrări și reacții nefirești. 

Succesul Biancăi Adreescu de la Indian Wells reprezintă o premieră mondială. Niciodată, un beneficar de invitație (wild card) nu a reușit să câștige un astfel de turneu. Până la Bianca, trofeele au revenit doar sportivilor consacrați, cei aflați pe tabloul principal.

Ca români, deși nu avem nicio contribuție la succesul ei, este firesc să ne bucurăm pentru ea. Nu suntem nici mai buni, nici mai talentați, dar nici mai răi. Succesul oricui, dacă este obținut prin muncă, ar trebui să ne motiveze să dăm și noi mai mult, să muncim mai mult. Are sens să te întrebi de ce joacă pentru Canada și nu pentru România? Poate că are, dar vezi ca răspunsul să nu fie: ”pentru că ai băut banii de la pomana electorală, apoi ai votat și i-ai determinat pe mulți să plece din țară.”

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

În realitate, există o categorie în societate, o categorie pentru care totul ”pute”. Imaginea unui asemenea succes începe să fie împroșcată de oameni care nu au făcut mai nimic în viață, dar care își pemit cu lejeritate să critice, să fie veșnic nemulțumiți. A trecut și Simona Halep prin așa ceva, trece acum și Bianca Andreescu. 

Ce au în comun cele două? Talentul uriaș, dar mai ales volumul imens de muncă. La acestea se adaugă eforturile părinților și zero contribuție din partea societății. În cazul Simonei, părinții au ales să se pregătească atât în România, dar și în afara ei, iar în cazul Biancăi, părinții au ales Canada. Cu ce drept să îi condamni? 

"Dacă sunt niște copii talentați, Federația le oferă mult sprijin. Canadienii sunt foarte organizați în tot ceea ce fac. De asemenea, Canada este o țară multiculturală, deci toți au venit de undeva. La inceput, investești ca parinte 100% bani și timp. Dacă un copil se remarcă pentru că este talentat, dacă are rezultate importante și constante, Federația începe să investească foarte mult. Acest sport este foarte scump, costurile se ridică la 250.000 de dolari pe an la acest nivel", a spus Maria Andreescu, într-un interviu acordat, în 2017, pentru prosport.ro, întrebată dacă a fost o decizie grea să aleagă între România şi Canada.

Bianca și părinții ei nu au cerut nimic de la țara noastră. Fata a început tenisul la 6 ani, la Pitești, apoi familia a decis să continue în Canada. Un căpșunar, care pleacă să câștige un ban în Spania, e mai puțin român decât un culegător de folclor din România? Categoric, NU! 

Bianca a demonstrat că este ROMÂNCĂ. La momentul festiv de după câștigarea turneului, în fața publicului din arenă, dar mai ales în fața întregii lumi care vedea live festivitatea de premiere, Bianca a vorbit în limba română și a mulțumit prietenilor din România. Putea să nu o facă, dar a făcut-o! Gestul a însemnat enorm pentru ea, confirmând un caracter deosebit, dar a însemnat enorm și pentru o Românie pe care actuala clasă politică o face praf și pulbere în ochii întregii lumi. 

Ca român, deși nu am nicio contribuție la succesul ei, nici eu nici țara mea, nu mă simt deranjat că Bianca joacă sub steagul Canadei, atât timp cât nu a ratat prilejul de a spune câteva cuvinte în limba maternă. Premierul Canadei a felicitat-o. De pe la noi nu prea am auzit nimic... Într-un fel e mai bine, pentru că riscam să auzim că și succesul de la Indian Wells era prins în programul de guvernare.

Poate, într-o zi, Bianca și Simona se vor înfrunta într-o partidă directă. Va fi ziua în care voi ține cu ambele, o zi în care să mă bucur de un sport frumos, de un moment românesc. Dacă ești român, ești în suflet, nu în cartea de identitate sau în pașaport.

646x404.jpg

image fea75
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook


...
970.jpg