fbpx

481737ae-5d54-4674-a89a-c834dcd6af36.jpg

Este perioada anului în care nu trece zi fără știri despre misiunile dificile ale salvamontiștilor și jandarmilor montani. Astfel de misiuni ar trebui executate doar în condiții excepționale, nu pentru a recupera toți inconștienții.

Sunt două tipuri de situații: prima este cea în care turiștii pot rămâne pe munte, după ce condițiile meteo s-au schimbat, iar ei erau deja cazați la înălțime. Nu este vina lor, iar acești oameni trebuie ajutați cu prioritate, ceea ce se și întâmplă.

A doua situație îi are prim plan pe cei care, fie din dorința de adrenalină, fie din prostie nemărginită, vor să demonstreze că sunt mai duri decât natura. Aceștia ajung la știri de genul: ”Surprinși de avalanșă, au rămas blocați, în timp ce escaladau...”, sau: ”Un împătimit al muntelui, deși avea experiență, și-a pierdut viața...”.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Nu în ultimul rând, categoria cocalarul piscului: ”Șoferul unui SUV a rămas blocat în zăpadă, încercând să mergă pe un drum închis circulației în acestă perioadă. Șoferul se afla împreună cu soția și copiii. Salvatorii montani s-au chinuit X ore să îi scoată din zăpadă...”

Din nou, sunt două aspecte care merită discutate: 1. ”Temerarii” de ocazie își pun propriile vieți în pericol, eventual și pe cele ale membrilor familiilor. 2. ”Temerarii” pun în pericol și viețile salvamontiștilor sau ale jandarmilor, existând oricând pericolul declanșării unor avalanșe în timpul misiunilor de recuperare.

Dacă inconștienții de ocazie nu dau doi bani pe viața lor, până la urmă nimeni nu se pune stavilă fericirii, cu tot respectul, dar nici pe noi nu ne încearcă vreun regret. Ai decis să o comiți, treaba ta. Ai chef de adrenalină, treaba ta. Cu două zile în urmă, priveam cu stupefacție către un iubitor de sporturi și situații extreme, proaspăt recuperat de pe munte. ”Pur și simplu nu rezist să nu simt adrenalina! Trebuia să mă aventurez! E stilul meu de viață!” Cu o privire tâmpă, omul radia de fericire. Cine suntem noi să îi spunem omului ce drum să aleagă în viață, ce să facă sau să nu facă? Dar, pentru că nu îl poți lăsa acolo, te duci după el. Consumi resurse, deplasezi echipe de salvatori, îți riști viața.

Nu mai simplu este să îi scoți ”șmecheria” din cap. Cum? Cu amenzi! Ai urcat pe munte, deși era avertizare de risc de avalașă? Te-ai aventurat cu mașina pe un drum închis circulației, ca să le arăți tuturor ce poate SUV-ul tău? Ai rămas înțepenit pe acolo? Plătește! O amendă de vreo o sută de milioane, plus decontarea tuturor cheltuielilor de deplasare, le-ar scoate șmecheria din cap și nevoia de adrenalină.

Bonus, în cazul în care vreun membru al echipei de salvare este rănit sau moare în timpul misiunii, dosar penal. Extra-bonus: În cazul în care ai fost suficient de inconștient să îți iei și copiii cu tine, Direcția pentru protecția copilului să îți pună în vedere că repetarea abaterii va duce la decăderea din drepturile părintești. Se poate rezolva simplu, prin modificarea legislației.

foto video - misiune de salvare, joi, 14.02.2019. Sursa - Jandarmeria Prahova

481737ae-5d54-4674-a89a-c834dcd6af36.jpg

32608aec-8716-49d3-89ba-065b40e2d2a2.jpg

ff37c87f-bd9a-4b9d-a2e0-8f013be605c9.jpg

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
harold.jpg
salina_urbana_BUNA_desk_9833f.jpg
970.jpg