fbpx

51b8aacbc89a3971576f1e1cf171d92d-6246306-400_400.jpg

Vrem să trăim în siguranță, dar tăbărâm pe ei atunci când mai și greșesc. Sunt și ei oameni, cu multe frustrări, cu multe neajunsuri, dar de la care așteptările sunt maxime.

Vrei un polițist bun? Dacă ești sănătos la mansardă, vrei. Pentru liniștea ta, pentru siguranța pe care ți-o dorești pentru cei dragi. Ce înseamnă un polițist bun? În primul rând unul bine pregătit, bine școlit și al naibii de bine dotat. Bun nu înseamnă unul care se face că nu te vede când o comiți. :)

Școala de poliție din România este una de calitate, recunoscută atât la nivel de studii medii, dar și superioare. Se îndoapă cu teorie, apoi ajung ”în câmpul muncii”. Aici apar primele probleme. Să ne referim doar la două dintre ele: dotările și remunerația.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

De pe mașinile poliției MAI curg tablele. Au și câteva ok, unele provenite din confiscări. Rușinos, dar util. Cele mai multe sunt însă adevărate pericole publice, atât pentru cei care le utilizează, cât și pentru cei pe lângă care se deplasează. Și cataragele nu ar fi singura problemă din dotarea polițiștilor. Presupunând, prin absurd, că au reușit să ajungă vreun fugar din urmă, polițistul scoate arma din dotare: celebrul pistol Carpați, relicva comunistă a anilor 70. Acesta funcționează după „unde tragi și unde... crapă.” (vezi cazul femeii pe care un polițist a împușcat-o, în tentativa de a opri un șofer fugar. Probabil, dacă ar fi tras direct către biata femeie, glonțul ar fi ajuns în scăfârlia fugarului. Asta nu se învață la școala de poliție, dar practica te poate aduce cu picioarele pe pământ). La ce dotări au acum, până și un pistol de lipit ar fi mai eficient.

Deși în 2016 au primit promisiunea că vor fi dotați cu Glock-uri, mai mult de jumătate dintre polițiști folosesc Carpați, pistoale care se blochează atunci când trebuie folosite, fie se pot descărca accidental. Minstrul Carmen Dan recunoaște că problema este reală, de parcă aveam nevoie de confirmarea de la secretariatul școlii primare din Videle, însă susține că ar avea nevoie de un buget de 100 de milioane de lei pentru rezolvare.

Conform digi 24, care citează surse din rândul sindicatelor din poliție, nici cu antrenamentele nu se stă bine. Tragerile se fac o dată pe an, de regulă la evaluarea profesională. Ce pretenții să mai ai de la bieții oameni, într-un domeniu în care antrenamentele țin de profesionalizarea structurii? În cel mai bun caz, își pot cumpăra un darts și pot exersa acasă la treaba cu nimeritul țintei. Nu e același lucru, dar na...

Tot la capitolul dotări, nu puțini sunt polițiștii care își cumpără din propriul buzunar elemente ale dotării standard. Din nou, jenant pentru MAI.

Să aruncăm un ochi prin curtea Poliției Locale. Dotarea? Mult peste cea a MAI-stului. Mașini mai noi, uniforme noi, dotări de calitate. Nu mă pot abține de la răutatea cu uniforma care nu acoperă burțile, dar nici nu o să dezvolt. Polițistul local este plătit din bugetul administrației publice locale, așa se face că a ajuns să câștige mult mai mult decât polițistul MAI. Promitem să publicăm în aceste zile un amplu material despre cât ajunge să câștige un ”local”, însumând netul de bază, sporurile și norma de hrană. Garantat, pe contribuabili îi va apuca o justificată criză de nervi. Nu vreți să știți ce va fi în sufletele ”contribuabililor” de la MAI.

Și poate că nu ar fi o problemă ca polițiștii locali să fie bine plătiți. Pentru asta ar trebui să fie cel puțin la fel de bine pregătiți și de utili ca cei ai MAI-ului. Sunt? Ce ziceți? Scriind aceste rânduri mă umflă râsul, și credeți-mă că nu are la bază vreo ironie gratuită. Până una alta, pentru mine un polițist local nu este mai mult decât era pe vremuri un gardian public, adică un fel de agent de pază cu obiectiv incert. Nimic personal bieții oameni, ci cu cei care au organizat structura și i-au schimbat denumirea cu una pompoasă, fără acoperire.

Să nu uităm că Poliția Locală are și divizie de ”mascați”. Serios vorbesc, și vă rog să vă potoliți cu râsul. Ia imaginați-vă o descindere a lor la o încăierare în cartierele Mimiu sau Bereasca! Am aflat, din surse sigure (nu zic de la MAI, pentru că vor fi chemați la raport), că au și ei un rol decisiv în astfel de intervenții: mascații de la Poliția Locală sună la 112 și cheamă mascații de la MAI. Și gata!

Cum opiniile contribuabililor converg cam în acestă zonă, să lăsăm datul cu părerea și să aruncăm un ochi în sistemul de organizare din SUA, acolo unde șeful poliției este subordonat primarului. Bugetele locale merg către acestă structură, pe lângă fondurile guvernamentale. Nu au nevoie de structuri paralele, de clone instituționale nepregătite profesional, dar care să pape bugete imense. Bani merg acolo fix unde trebuie, în pregătire profesională, în dotare și salarizare pe măsură. Pentru o biată parcare neregulamentară, dacă ai cârâit, un polițist american te pune cu mâinile pe capotă. În cazul nostru, mă rog, al poliției locale de la noi, pentru o parcare neregulamentară se ia direct polițistul pe capotă, ca să îl scutească de procedura de somare. În plus, făptașul este lăsat în libertate, pentru că nu este pericol social. 

51b8aacbc89a3971576f1e1cf171d92d-6246306-400_400.jpg

Informeaza-te inainte de a cumpara o casa

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook