fbpx

ganditor-4.jpg

Comandament pentru gripă umană, gripă aviară, pestă porcină, rujeolă, boala vacii nebune, inundații, zăpadă, soare, Lună plină, semilună... Justificat sau nu, avem comandament pentru aproape orice, cu o excepție... combaterea prostiei.

Se spune că prostia nu doare, deși efectele sunt devastatoare. Uneori se văd la urne, însă de cele mai multe ori se văd în viața reală, în relațiile interumane de zi cu zi.

S-ar justifica un asemnea comandament? Presupune prostia o stare de necesitate? În primul rând ar combate celelalte comandamente. Nu spunem că nu sunt necesare, dar felul în care sunt făcute, gestionate, le duce în derizoriu. hai să ne strângem, să alertăm populația, să dăm câte un comunicat de presă fără substanță, fără adevărata utilitate publică.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Bine, știm... e gripă. Aaaa... și mor niște cetățeni cu boli asociate. Asta nu-i bine, dar totul apare ca o statistică sumbră și cam atât. Gripa apare în fiecare sezon rece și în fiecare an mor oameni. Se adaugă 1-2 pe listă. Au făcut praf Institutul Cantacuzino și acum dau comunicate. E drept că se chinuie să repună Institutul în funcțiune, dar mai durează. Normal că l-au prăpădit, că prea producea vaccinuri de calitate, omorând pur și simplu concurența de afară. Nimeni nu-i vinovat. Mare șmecherie dacă mai mor niște oameni... Ăsta-i un bun prilej de a mai da și alte comunicate, de a ne mai justifica existența prin ministere, Direcții de Sănătate Publică, etc. 

Nu sunt de acord nici cu psihoza anti-vaccinare, răspândită de indivizi care nu au nici o urmă de pregătitre în domeniu. Până la urmă, dacă reprezentanții Ministerului Sănătății nu sunt capabili să explice, pe înțelesul tuturor, ce e bine și ce e rău, permanent vor lăsa loc de speculații, de suspiciunea că ar avea interese să ne zăpăcească cu gripe, rujeole, boli de toate neamurile.

Să ne asumăm fiecare decizia (și consecințele) de a ne vaccina (sau nu) și mai ales să ne prezentăm la medicul de familie, încă de la primele semne că ceva este în neregulă cu organismul nostru. ”Băbismele” fără efect nu se contabilizează la secțiile de urgențe, când uneori nu se mai pot face minuni. Toate acestea țin de educație, iar dacă pașii ar fi urmați în sensul descris anterior, nu spunem că ar dispărea decesele, dar numărul lor s-ar reduce simțitor. Cam cu cât? Cam cu cât ar necesar pentru a nu mai fi indusă panica. 

Vă mai amintiți  bâlciul cu aviara? Ar fi însemnat să călcăm pe stradă pe păsărici din toate speciile, dar nu a fost cazul. În schimb, lumea a fost ocupată cu bâlciul mediatic declanșat de autorități. Și pesta porcină este o temă bună de ținut populația în priză.

În tot acest timp, românilor le-a fost trasă de sub fund o țară întreagă. Nu mai e a lor, nici cu păsărici, nici cu porcușori, nici cu gaze sau petrol. Uimitor este cum ne inflamăm la faptul că o să importăm porc, dar nu ne inflamăm deloc la faptul că ne cumpărăm propriile gaze și produse petroliere, dar vândute de alții, la prețuri de parcă ar fi importate din altă galaxie. 

Fiecare ”se inflamează” în funcție de cantitatea de informație pe care este capabil să o absoarbă. Având în vedere starea de necesitate absolută, propunem înființarea unui ”Comandament pentru combaterea prostiei”. Prima măsură ar fi îndemnul către lectură. Cu cât mai multă, cu atât mai bine. Chiar dacă nu parcurgem doar texte pentru elite, cu timpul se va dezvolta și capacitatea de a face selecții corecte, utile. Se va vedea că, în timp, o să dispară și necesitatea de a face alte comandamente pentru urgențe care... nu există. Nu o să iasă vreun Einstein din fiecare dintre noi, dar nici în gât nu o să mai simțim că ne plouă direct.

PS: Lectura te poate face să sesizezi atunci când Viorica o comite. Lipsa lecturii atrage după sine și mirarea: ”Dar cu ce a greșit... biata femeie?”

ganditor-4.jpg

Informeaza-te inainte de a cumpara o casa

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook


sc_vasile1_83d7d.jpg
banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
harold.jpg