ethics.jpg

În colonia România, doar Constituția mai spune, la articolul 1, că suntem stat naţionalsuveran şi independentunitar şi indivizibil. Cum legile, inclusiv Constituția, sunt pentru naivi, realitatea este că nu România își decide soarta.

Dacă vreți, putem să ne ascundem după deget și să credem ce ne place, ce ne convine. Necazul este că nimănui nu îi folosește să se mintă, așa că nu ar strica să deschidem ochii și... mintea.

Până acum o lună TOATĂ presa răgnea (fix asta am vrut să scriu) că Robor-ul a luat-o razna, că bieții români au de suferit, că dobânzile sunt insuportabile, că băncile s-au cartelizat și fac ce vor cu complicitatea BNR. Căutați cu atenție prin ”memoria google” și nu veți găsi vreun material de presă care să susțină altceva. Ce se mai jeleau ei de evoluția ROBOR-ului...

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Opoziția susținea că vina este a alianței de la guvernare, cea incapabilă să asigure creșterea economică reală, cea care face doar prostii. Incontestabil, au făcut enorm de multe prostii. Dacă ai toate păsărelele la purtător, nu ai cum să iubești o gașcă de ”bagabonți și analfabeți”. Dar...

Și de aici încep atâți ”dar”, încât merită să te oprești asupra fiecăruia în parte, dacă vrei să ai o imagine de ansamblu cât mai apropiată de realitate. Dacă nu, atunci lasă-ți creierul spălat de televiziunile de știri, indiferent de care parte a baricadei s-ar afla. Mai este vreo surpriză pentru cineva că toate practică manipularea în funcție de interese.

Dacă cele pro-guvernare fac ce știu ele mai bine, nefiind o surpriză abordarea libidinoasă, partea tristă vine din zona celor care sunt anti-guvernamentale. Un exemplu simplu, pe înțelesul tuturor: la unison, toate răgnesc acum în favoarea sistemului bancar. Românii nu mai există, abuzurile băncilor au fost date uitării, modificările abuzive ale dobânzilor, comisioanelor și clauzelor sunt acum subiecte tabu. 

Vă mai amintiți știrile care începeau așa: ”Leul a pierdut teren în fața monedei euro. Doar intervenția BNR a făcut ca leul să fie protejat...” De unde credeți că venea informația? Ați ghicit: de la BNR! Acum se spune că nu se mai poate, că Banca Națională nu a făcut niciodată așa ceva, că nu poate să intervină pe o piață liberă. Cum vă sună, în cazul în care nu aveți memoria scurtă?

Sistemul bancar nu este o piață de ”fete mari”. Maximizarea profitului vine la pachet cu manevre financiare oneroase, menite să schimbe guvernări care nu joacă după cum sună partitura bancară. Că actuala configurație guvernamentală este atât de găunosă, încât merită să dispară, este cât se poate de evident, dar nu așa se face, ci la vot. Altfel, se pune că nu mai avem democrație. 

Cine profită de hăhăiala pro-bancară? Simplu: Dragnea & Co., pentru că nu or fi românii cei mai educați, dar nici experiențe prea fericite nu au cu băncile. Este uimitor cum s-a trezit Dragnea tocmai acum să spună că e în neregulă. Nu a făcut-o nici când era PD--ist, nici când a pus mâna pe PSD. Din nou, fiecare devine un Zorro, doar atunci când îi convine, când îi aduce profit, eventual când trebuie să acopere altceva. Cu toate astea, opoziția este atât de slabă, încât nefiind capabilă să nu dea senzația că primește ordine de la cercurile financiare influente, nu face altceva decât să îi ridice cota actualului lider PSD. 

Dacă în Franța ai o dobândă de 3%, în România de ce ai avut 12%? Pentru că au putut, pentru că le-a fost permis. Valorile diferă de la o bancă la alta, de la an la an, dar ideea de bază este că aici au spart topurile în materie de jecmăneală. Exprimarea neacademică este conformă cu practicile bancare. 

Este profitabil să dai vina pe Dragnea? Politic da, economic nu. Sau este și economic, dacă ți se pare convenabilă ideea de sclavie. Adevărul este la jumătate. Fiecare are ceva de ascuns și fiecare prezintă doar partea convenabilă. Dincolo de toate avem o certitudine: românii plătesc. Iar lista cuprinde: dobânzi, comisioane abuzive, rate incomparabil mai mari, facturi la utilități, carburanți, bunuri și servicii de larg consum. Nici Dragnea, nici Orban, nici Tăriceanu, nici Cioloș, nici Băsescu, nici băncile private, nici oficialii BNR nu plătesc pagubele unui război pe care l-au creat și îl alimentează. 

În toată demența asta am o singură nedumerire: de unde au apărut atâți deontologi care să apere sistemul bancar? Pentru că libidinoși care să apere personaje politice erau, dar măcar știam de ei. 

image fea75
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg

harold.jpg