fbpx

image-2019-01-15-22913676-41-jandarmii-onoreaza-ziua-culturii.jpg

Se întâmplă, ca atunci când nu înțelegi, să insiști în a da noi dovezi de stupiditate. Este și cazul purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Române, Marius Militaru, cel care nu a înțeles nimic din reacția publică negativă, ca urmare a unei postări de toată jena, de pe pagina instituției.

Povestea marcării Zilei Culturii, totodată și ziua marelui poet Mihai Eminescu, a fost publicată AICI

Valul de comentarii majoritar negative, de ironii și critici, a determinat reacția putătorului de cuvânt al Jandarmeriei, Marius Militaru, care a scris pe pagina personală de facebook:

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

„După ce am văzut și citit întreaga sarabandă de ironii la adresa unei postări făcute pe pagina de socializare a institutuției în care lucrez (și acum vă rog să-mi scuzați postarea subiectivă), m-am gândit astăzi (marți, n.red.) la Patul lui Procoust.

Știu deja sau intuiesc, o să spuneți că sunt jandarm, eventual analfabet și că n-are rost să fac pe deșteptul, din moment ce pumnii mei minte n-are! Este acel pat îngust în care, dacă ai neșansa să nimerești, și mai grav, să nu încapi în el, se taie din tine fără milă, ca să respecți tiparul.

Dacă nu respecți tiparul va fi rău. Trebuie să fii neapărat în trend. Trebuie să critici, orice, dar să critici cu multă abnegație. Un tipar a cărui concizie, din păcate, impune și o doză mare radicalism, care de cele mai multe ori exclude nuanțele.

Pentru cei care au trimis mesaje pe pagina de socializare, au ironizat, au creat, au făcut catrene, unele foarte reușite, îmi confirmă încă o data, că românii sunt oameni spirituali, inteligenți și creativi. Mă bucur să știu că activitatea noastră este urmărită de astfel de oameni.”

Militaru își încheie mesajul cu un citat din Mihai Eminescu: „De aproape două mii de ani ni se predică să ne iubim, iar noi ne sfâșiem.”

Acestea fiind spuse, ne permitem să îi explicăm domnului Militaru ceea ce pare să nu înțeleagă, sau refuză:

A fi jandarm nu este o rușine. Asta în cazul în care nu te numeri printre animalele care au dat cu sălbăticie și au gazat oameni. Dacă nu ești printre ei și nu împărtășești astfel de ”valori”, atunci ești un jandarm onest, cu o meserie ca oricare alta. A fi jandarm nu este echivalent cu a fi analfabet. Este nedrept să generalizezi, atât timp cât analfabeți există și în presă, în guvern, în cele mai multe domenii. Aaa... că sunt și jandarmi analfabeți, asta e o cu totul altă poveste. Măcar să aibă probleme cu limba română, dar să acționeze în slujba cetățeanului, a contribuabilului și nu să fie o slugă, o unealtă a politicienilor.

Este mult mai grav să faci parte dintr-un aparat represiv, decât să postezi mesaje cu â la începutul cuvântului, spre exemplu.

Ironiile de la postarea penibilă, din ziua anterioară, au cu totul alte explicații. Dacă nu sunteți familiarizat, deși avem îndoieli, postarea amintește despre brigăzile artistice de dinainte de 89. Erau acele grupuri de rapsozi amatori, cu prestații de calitate îndoielnică, de regulă pupătoare de domnie. Unii, mai talentați, au reușit chiar să se lanseze într-o carieră artistică de succes. Nu e cazul brigăzii de la dumneavoastră, unde mai talentat era ceaiul din paharele bieților jandarmi, pe care i-ați expus public, într-un mod jenant.

Comparația cu morala din ”Patul lui Procust” l-ar face pe Camil Petrescu să își sfâșie cartea, de ciudă că nu ați înțeles nimic din ea. Sau ați înțeles, dar i-ați dat o contație convenabilă, care să vă pună într-o lumină favorabilă.

Afirmația conform căreia, citind ironiile, vă bucurați că pagina Jandarmeriei este urmărită de oameni inteligenți, simțul umorului fiind un atribut al inteligenței, denotă că, din nou, nu ați înțeles sensul comentariilor acide. Oamenii v-au transmis mesaje usturătoare, nu pentru că sunt acolo datorită calitații, ci s-au folosit de o platformă de comunicare online, amintindu-vă că nu uită cum ați afectat extrem de grav imaginea instituției, pe 10 august 2018. 

Ați vorbit despre ”radicalism”. Nu-i rău, dar ar fi ideal dacă ați conștientiza ce anume i-a radicalizat pe mulți dintre români, în raport cu instituția pe care o reprezentați. Explicația este două rânduri mai sus. o putem relua, dacă sunteți de părere că merită aprofundată.

Finalul biblic este apoteotic: „De aproape două mii de ani ni se predică să ne iubim, iar noi ne sfâșiem.” Aici nu vă putem contrazice, dar ne putem permite să înlocuim, așa pentru variație, ”sfâșiem” cu ”gazăm”. Vă supărați dacă v-am schimbat perspectiva?

Când unul îți spune că ești beat, îi dai două bastoane pe cârcă. Dacă cei mai mulți din jurul tău o fac, atunci e cazul să mergi la culcare, fie și în ”Patul lui Procust”

image-2019-01-15-22913676-41-jandarmii-onoreaza-ziua-culturii.jpg

image fea75
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook


...
970.jpg