96eebbb8-856f-47d3-b3fc-9451f8939f99.jpg

Pe strada Roșiori, undeva în cartierul Mihai Bravu, apare dezolantă imaginea unei case, care stă să se prăbușească. Imaginea are în spate o poveste la fel de dezolantă.

Pare de neconceput, dar această dărăpănătură a fost locuită până cu o zi înainte de Revelion. Vecinii îi spuneau Lulu, un bătrân care toată viața a locuit singur. Din pensia de fost contabil, Lulu a supraviețuit ani la rând în astfel de condiții.

Cu dioptrii imense, abia dacă vedea pe unde mergea, însă așa ajungea mereu la piață. Îl mai ajutau și vecinii cu câte ceva de mâncare, cu o haină. L-am cunoscut pe Lulu, mereu respectuos, mereu la curent cu toate știrile. Asculta la radio, în singura lui legătură cu ce se mai întâmpla prin lume. Ne întâlneam uneori pe strada lui și mereu mă întreba despre câte un eveniment. Invariabil, după fiecare știre pe care o aducea în discuție, de la Lulu aflam unde găsesc cel mai ieftin mălai, sau cel mai bun raport preț/calitate pentru ulei. 

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Nu primea pe nimeni în casa ale cărei geamuri fuseseră sparte cu pietre, de niște țigănuși. Nu accepta ajutor la curățenie, chiar dacă oamenii l-ar fi ajutat fie și de teama de a nu fi vizitați de șobolanii strânși la Lulu. Mulți s-au gândit să-i propună să meargă într-un centru pentru bătrâni, mai ales că pensia i-ar fi fost suficientă să ducă o viață liniștită. La fiecare ninsoare mai consitentă, oamenii priveau către casa lui Lulu, întrebându-se cât o să mai reziste.

Lulu a refuzat însă să se despartă de palma de pământ, pe care avea casa construită acum mai bine de 100 de ani, cu puțin înainte de primul război mondial. Se temea ca frații să nu-i ia pământul, chiar dacă aceștia îi oferiseră o garsonieră.

În ajun de an nou, o nepoată a trecut pe la Lulu, Era căzut în interiorul casei, în comă, cu degerături la membre. A fost dus la spital cu o ambulanță, iar rudele s-au grăbit să scoată toată mizeria la poartă. Nu au solicitat ajutorul firmei de salubritate, totul rămânând și acum așa cum se vede în imagini. Deranjați de situație au fost doar șobolani, care acum dau bătăi de cap vecinilor.

În fond, Lulu avea dreptate: de palma de pământ le păsa rudelor... 

96eebbb8-856f-47d3-b3fc-9451f8939f99.jpg


negativ-media.jpg
NEGATIV MEDIA - Creator de conținut online
comunicare[@]negativmedia.ro

Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.