fbpx

WhatsApp Image 2018-12-12 at 14.53.53.jpeg

Sfârșitul săptămânii trecute mi-a spulberat un mit – acela al omului de afaceri român pragmatic, orientat exclusiv către succesul business-ului pe care îl deține/conduce, indiferent față de nevoile comunității. În același timp, mi-a reconfirmat o credință: românii și România au încă resurse incredibile pentru a-și construi viitorul pe care îl merită.

La invitația unui prieten, am ajuns zilele trecute în Spania, în regiunea Valencia, pentru a participa la un eveniment al Fundației Romanian Business Leaders (RBL), în cadrul programului RePatriot pe care organizația îl derulează de câțiva ani.

A fost pentru mine un prilej să descopăr o altă Românie, guvernată de cu totul alte reguli și populată de cu totul alți oameni. Și nu mă refer la numeroasa diasporă din zona Valencia, ci la românii de acasă care fac lucruri incredibile, de cele mai multe ori neștiute, în totală disonanță cu ceea ce vedem zi de zi pe agenda publică.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

O scurtă punere în context: RePatriot este un program derulat de RBL prin care fundația își propune să le prezinte românilor din diaspora oportunitățile pe care le oferă România de azi. De la oportunități de afaceri, până la consiliere și/sau oferte de job-uri, românii de afară iau astfel contact cu informații la zi despre dinamica economiei țării.

Ce este ”anormal” la acest proiect? Faptul că toți cei implicați, antreprenori români de succes, muncesc voluntar. Adică pun la dispoziție timp și resurse pentru a le fi de folos compatrioților din țară sau de peste hotare, încercând în acest fel să contribuie la dezvoltarea spiritului comunitar, trăsătură pe care din nefericire abia acum învățăm să o cultivăm.

Așa cum spuneam, vizita din regiunea Valencia, de la sfârșitul săptămânii trecute, a fost parte a acestui program. Doi tineri antreprenori, Marius Țapu din Ploiești și Răzvan Luca din Târgoviște, le-au prezentat românilor din Valencia și Castellon oportunitățile pe care le oferă astăzi România.

A fost un prilej pentru mine să văd o altfel de Românie decât aceea pesimistă în trăiesc care zi de zi.

Ca parte a acelor discuții, am putut să văd țara prin ochii celor plecați de acasă de ani de zile - o oportunitate deloc de neglijat a prezentului. O zonă atractivă pentru cei aflați în căutarea unui job dar, mai ales, un loc promițător pentru începerea și/sau dezvoltarea unor afaceri de succes.

Știu că este o perspectivă ușor șocantă pentru noi, cei de acasă. Și eu aș fi citit sceptic aceste rânduri dacă nu aș fi fost martor al unor discuții în care oameni de afaceri spanioli de origine română se interesau cât se poate de serios de aspectul relocării unor activități în România. La fel, am observat o atenție specială a comunității române pentru informații din și despre țară.

Am fost surprins să discut cu oameni plecați din țară de 10, 20 de ani, mult mai la curent cu realitățile României decât mulți dintre prietenii mei de acasă. Și care sunt optimiști pentru viitorul acestei țări. Mult mai optimiști decât noi, cei de aici.

Un optimism similar l-am descoperit și la cel care a fost motorul acestor întâlniri – cvadruplul campion olimpic Ivan Patzaichin. Un om despre care, înainte de a-l asculta la conferințele din Valencia și Castellon, știam că este un mare campion însă îmi era greu să îmi imaginez personalitatea complexă care este.

Am aflat astfel acolo, în Spania, despre un român care discret, pas cu pas, înfruntând toate mentalitățile conservatoare și greutățile birocrației, a reușit să creeze afaceri și programe sociale care au început să schimbe percepția despre Delta Dunării și să creeze un adevărat model românesc de dezvoltare sustenabilă.

În opinia mea Ivan Patzaichin este unul dintre reperele morale ale generației noastre care ar trebui privit mult mai atent, mult mai serios, de către noi toți pentru că oferă o perspectivă ofertantă și optimistă asupra a ceea ce poți face bine în România zilelor noastre.

Cu siguranță voi mai scrie despre RePatriot, un program care mi-a oferit posibilitatea să văd azi, la lucru, România de mâine.

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
Sunday Brunch El Camaron Ploiesti

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
harold.jpg
970.jpg